Screening voor mannen in BRCA-families

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Mannen in BRCA-families hebben mogelijk een verhoogd risico op prostaatkanker. Daarom kunnen zij baat hebben bij screening op prostaatkanker met een PSA-test. De arts meet de hoeveelheid PSA in uw bloed. PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen. Het is een eiwit dat alleen in de prostaat wordt gemaakt.

Om uit te zoeken of zij baat hebben bij zo’n PSA-test, loopt er op dit moment een groot internationaal onderzoek: IMPACT. Hieraan nemen ook veel Nederlandse mannen deel. Onderzoekers screenen mannen met en zonder BRCA-mutatie uit deze families met PSA. Deze mannen worden 10 jaar, en in Nederland minimaal 4 jaar, gevolgd. Binnen de Nederlandse studie kijken onderzoekers ook of een nieuwe urinetest (PCA3) een nuttige aanvulling is.

Stichting Opsporing Erfelijke Tumoren (STOET) en het Radboudumc coördineren het onderzoek. Zij voeren dit uit in nauwe samenwerking met alle Klinisch Genetische Centra in Nederland.

De voorlopige resultaten wijzen erop dat mannelijke dragers van een BRCA-mutatie (met name in BRCA2) een verhoogd risico hebben op prostaatkanker. En dat screening met PSA zinvol kan zijn. De extra PCA3 test heeft geen aanvullende waarde voor zo’n screening.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bart Kiemeney

Prof. dr. Bart Kiemeney

Epidemioloog, Radboudumc

Linkedin

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2015

Meer over Erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker