Behandelcentra PGT

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Het Maastricht UMC+ (MUMC+) is het enige centrum in Nederland met een vergunning voor PGT.

Het MUMC+ werkt samen met het UMC Utrecht, het Amsterdam UMC (locatie AMC) en het UMCG als PGT-transportcentra. Dat houdt in dat de IVF-behandeling kan plaatsvinden in Utrecht, Amsterdam of Groningen. De cellen worden vervolgens naar Maastricht vervoerd, waar de diagnose wordt gesteld.

Informatief gesprek

Je kunt een eerste informatief gesprek voeren in het MUMC+, het UMC Utrecht, het Amsterdam UMC of het UMCG. Wil je daarna verder, dan krijg je ook altijd tenminste één gesprek in het Maastricht UMC+. Na dit gesprek is het nog steeds mogelijk om af te zien van PGT.

Je krijgt in het MUMC+ specifieke informatie over PGT in jouw situatie en uitleg over het genetisch onderzoek. Ook kan dan bloed worden afgenomen om het voorbereidend DNA-onderzoek te starten. Het DNA-onderzoek is altijd nodig voor een PGT-behandeling. Dit onderzoek vindt plaats in het MUMC+.

Bloedafname

Om de PGT-test voor BRCA te ontwikkelen is bloed nodig van jou en je partner en van familieleden.

Je krijgt te horen van wie er bloed nodig is en hoe je de familieleden kunt benaderen. Je familieleden hoeven niet naar Maastricht te komen, maar kunnen in de buurt van hun woonplaats bloed laten prikken en dat opsturen. De casemanager PGT uit het MUMC+ begeleidt je daarbij. De casemanager begeleidt partners die voor PGT kiezen tijdens de voorbereiding op de behandeling.

IVF-behandeling

Voor de IVF-behandeling kun je terecht in het MUMC+, het UMC Utrecht, het Amsterdam UMC of het UMCG. Je kunt tijdens het informatiegesprek aangeven waar je behandeld wilt worden.

Overweeg je PGT?

Informeer dan eerst bij een klinisch geneticus of gynaecoloog uit je eigen ziekenhuis of je huisarts en vraag om een verwijzing. Vervolgens kun je een informatief gesprek aanvragen in het PGT-centrum in het MUMC+, of in het UMC Utrecht, Amsterdam UMC of UMCG. De contactgegevens vind je op de website van PGT Nederland.

Je kunt binnen een paar weken na je aanmelding terecht voor een eerste gesprek. Er is geen wachttijd voor het starten met de genetische voorbereiding van de PGT-procedure. Het voorbereidende onderzoek duurt enkele maanden. Daarna kan de eerste behandeling gepland worden.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-vrouw

Dr. Phillis Lakeman

Klinisch geneticus, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Foto Christine de Die - Smulders

Prof. dr. Christine de Die - Smulders

Klinisch geneticus, Maastricht UMC+

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2015

Meer over Erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker