Borstreconstructie bij erfelijke aanleg voor borstkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Je kunt tijdens en na een risicoverminderende borstverwijdering een borstreconstructie krijgen. Ook bij vrouwen met borstkanker die hun borstweefsel al hebben laten verwijderen, is een reconstructie mogelijk. De plastisch chirurg maakt de borsten en soms ook de tepels na. 

Borstreconstructie kan worden uitgevoerd met behulp van lichaamsvreemd of lichaamseigen materiaal, of een combinatie daarvan. Het is ook mogelijk voor uitwendige protheses te kiezen die in een beha gedragen worden.

Directe borstreconstructie

Een directe of primaire borstreconstructie wordt gedaan tijdens de operatie, waarbij het borstklierweefsel wordt verwijderd. De huid en soms de tepel en tepelhof worden tijdens die operatie gespaard. De borstreconstructie wordt uitgevoerd met siliconen prothesen of lichaamseigen weefsel. Deze methode is geschikt voor vrouwen die hun borsten preventief laten verwijderen vanwege een erfelijke aanleg voor borstkanker.

Het voordeel van een directe borstreconstructie is dat het resultaat er vaak mooier uitziet.

  • Huid en plooi onder de borst kunnen worden gespaard. 
  • Er is meestal één operatie minder noodzakelijk.
  • De patiënt hoeft gedurende een bepaalde tijd niet met een geamputeerde borst door het leven te gaan.

Nadelen zijn:

  • De iets hogere kans op complicaties zoals een nabloeding of versterving van de borsthuid. 
  • De tijdsdruk kan een zware belasting zijn voor vrouwen die te horen hebben gekregen dat ze borstkanker hebben. Ze moeten een beslissing nemen over het type reconstructie. 

In Nederland worden directe borstreconstructies het meest uitgevoerd na het preventief verwijderen van het borstklierweefsel bij genetisch belaste vrouwen. Voor deze groep speelt tijd minder een rol en is de gecombineerde behandeling gemakkelijker logistiek in te plannen.

Uitgestelde reconstructie

Een uitgestelde of secundaire reconstructie wordt pas enige tijd na de operatie gedaan. Dit kan in principe vanaf 3 maanden tot vele jaren later zijn.

Een uitgestelde borstreconstructie heeft als voordelen:

  • dat je tijd hebt om het type borstreconstructie te kiezen
  • dat als er toch na de operatie bestraling noodzakelijk is, dit het resultaat van de reconstructie niet verslechtert.

Nadelen zijn:

  • dat je enige tijd een borst mist
  • dat er in het algemeen een extra ingreep nodig is
  • dat vaak het esthetisch resultaat minder mooi is vergeleken met een directe reconstructie

Reconstructie methodes

De keuze en succes van een borstreconstructie methode is afhankelijk van verschillende factoren: je algemene gezondheidstoestand, leeftijd, omvang van je borsten, lichaamsbouw, levensstijl, kwaliteit van je huid, eventuele bestraling van je huid en eventuele complicaties.

Bespreek met je arts wat voor jou mogelijk is. Hij of zij kan je meer vertellen over wat een borstreconstructie inhoudt. Als je wilt kan de arts je verwijzen naar een plastisch chirurg.

Controle-onderzoeken

Na het preventief verwijderen van borstklierweefsel met een borstreconstructie kunnen nog gewoon controle-onderzoeken van de borst(en) plaatsvinden. Deze screening vindt niet meer periodiek plaats, maar alleen als er reden is voor ongerustheid. Bijvoorbeeld bij zichtbare of voelbare afwijkingen of klachten.

Colofon

Met medewerking van:

Logo BVN

Borstkankervereniging Nederland

Patiëntenorganisatie

Website

illustratie-arts-vrouw

Dr. Muriel Adank

Klinisch geneticus, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2015

Meer over Erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker