Tongkanker

Tongkanker is kanker van de tong. De meeste tongtumoren zitten op de zijranden van de tong. Maar ze kunnen ook ontstaan op de punt of aan de onderkant. 

Bijna alle tumoren van de mond- of keelholte ontstaan in de cellaag die aan de oppervlakte ligt: het slijmvlies. Het slijmvlies is opgebouwd uit plaveiselcellen. Een ander woord voor tumoren van het slijmvlies is dan ook plaveiselcelcarcinomen. 

De tong kan worden ingedeeld in 2 delen: 
  • het voorste, bewegelijke gedeelte
  • het achterste deel, de tongbasis


Het bewegelijke gedeelte van de tong behoort tot de mondholte. De tongbasis behoort tot de mondkeelholte. Deze onderverdeling is van belang voor het bepalen van de behandeling. 

Een tumor op de tong kan de tongspier aantasten. Hij kan ook doorgroeien naar de bodem van de mond en naar de onderkaak.

Omdat tongtumoren zeldzaam zijn, vindt behandeling ervan in Nederland plaats in gespecialiseerde centra. Deze zijn aangesloten bij de Nederlandse Werkgroep Hoofdhals Tumoren.

Tumoren van de mond- of keelholte hebben vaak dezelfde oorzaak en manier van groei. Ook het onderzoek en de behandeling zijn vaak hetzelfde. Maar tumoren van de mond- of keelholte kunnen ook verschillen van elkaar. Daarom kunt u hier informatie vinden die specifiek over tongkanker gaat. Maar kunt u ook informatie tegenkomen die geldt voor kanker van de mond- of keelholte in het algemeen.

U vindt hier geen informatie over kanker van de speekselklieren. Voor deze soort kanker is een heel andere behandeling nodig. 

Omdat tongtumoren zeldzaam zijn, is behandeling ervan in Nederland in gespecialiseerde centra. Deze zijn aangesloten bij de Nederlandse Werkgroep Hoofdhals Tumoren.