Desmoïd

Tmc over deze informatie

Een desmoïd is een zeldzame, goedaardige tumor van de weke delen. De tumor ontstaat uit fibroblastcellen in het bind- of spierweefsel. Desmoïdtumoren zaaien niet uit, maar gedragen zich plaatselijk agressief. Ze groeien bijvoorbeeld omliggende structuren in of groeien rondom weefsels zoals bloedvaten en zenuwen en verdrukken deze. Een desmoïd komt ook vaak terug, binnen een aantal jaar na behandeling. Dit heet recidief.

De tumor is een grensgeval tussen goed- en kwaadaardig en wordt daarom ook wel een borderlinetumor genoemd. Borderline is Engels voor grens. De andere benaming voor desmoïd is agressieve fibromatose. 

Er zijn 3 subtypen desmoïd tumoren: 
  • tumoren in de buikholte (intra-abdominaal)
  • tumoren van de buikwand
  • tumoren buiten de buikholte (extra abdominaal)


Buiten de buikholte kunnen desmoïdtumoren overal ontstaan: borstkas, nek, schouders, hoofd, armen en benen. De behandeling van de verschillende typen desmoïdumoren verschilt. Tumoren buiten de buikholte worden meestal operatief verwijderd. Bij tumoren in de buikholte is operatie vaak erg moeilijk en soms onmogelijk.

Gemiddeld 2 tot 4 patiënten op 1 miljoen mensen krijgen een desmoïd. Het komt voor op alle leeftijden, meestal tussen de 15 en 60 jaar. Er is een piek tussen de 25 en 35 jaar bij vrouwen.

Een desmoïd is een goedaardige tumor die niet uitzaait en dus formeel geen kanker. Maar het is een agressief gedragende, lastige tumor. Daarom is behandeling door artsen met ervaring in de behandeling van sarcomen gewenst.