Haaruitval bij uitwendige bestraling

Opslaan

Je krijgt alleen last van haaruitval op plekken waar haren groeien die meebestraald worden. De hoeveelheid haaruitval hangt ook af van de hoeveelheid straling.

Het haar valt uit binnen 2 tot 3 weken na het begin van de bestraling. Haaruitval is meestal tijdelijk en herstelt weer na een paar maanden. Heel soms is het blijvend. Dit hangt vooral af van de hoeveelheid straling op de behaarde plek.

Alleen als de hoofdhuid wordt (mee)bestraald, kan het haar op het hoofd uitvallen. En alleen op de plek waar de straling de hoofdhuid raakt.

Worden je oksels of bekken bestraald? Dan kan oksel- of schaamhaar uitvallen. Als je op een groot stuk huid bestraling krijgt, kan het lichaamshaar op die plek uitvallen.

Verwacht je je hoofdhaar te verliezen? Dan kun je van te voren een pruik bestellen. Kleur en model kunnen zo het beste op het eigen haar worden afgestemd. Vraag je zorgverzekeraar of je de pruik vergoed krijgt.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: februari 2018

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Prof. dr. Luca Incrocci, radiotherapeut-oncoloog en seksuoloog, Erasmus MC Rotterdam, Dr. Irene Lips, radiotherapeut-oncoloog, LUMC Leiden, Drs. Saskia van de Ven, radiotherapeut-oncoloog in opleiding, UMC Utrecht