Wat is…?

Zaadbalkanker

Opslaan

Zaadbalkanker is kanker van de zaadbal. Een zaadbal wordt ook teelbal of testis genoemd. Andere woorden voor zaadbalkanker zijn teelbalkanker of testiscarcinoom.

Zaadbalkanker ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren: de kiemcellen. Tumoren uit deze cellen heten daarom ook wel kiemceltumoren.

Zaadbalkanker ontstaat soms ook uit andere cellen van de zaadbal. Dit zijn heel zeldzame soorten zaadbalkanker. Deze informatie gaat alleen over kiemceltumoren in de zaadballen.

Soorten

De kiemceltumoren in de zaadbal worden in 2 groepen ingedeeld:

  • seminoom: ontstaat in het binnenste deel van de zaadbal, waar de zaadcellen worden gemaakt. Ongeveer 50% van alle zaadbaltumoren is een seminoom.
  • non-seminoom: dit is een verzamelnaam voor andere kiemceltumoren dan het seminoom. Hieronder vallen onder andere het embryonaalcarcinoom, teratoom, dooierzaktumor, choriocarcinoom en combinaties hiervan. 

Daarnaast bestaan er zaadbaltumoren die een combinatie van seminoom en non-seminoom zijn. Die vallen in de categorie non-seminoom.

De nabehandeling en wijze van controle verschilt deels tussen de seminonen en non-seminonen.

Misverstanden over zaadbalkanker

 

  • Zaadbalkanker wordt niet veroorzaakt door zelfbevrediging (masturbatie) of door andere seksuele activiteiten. 
  • Zaadbalkanker is geen geslachtsziekte.
  • Veel mensen denken dat kanker besmettelijk is, maar kanker is niet besmettelijk. Ook zaadbalkanker niet. Ook niet als er bij het vrijen sperma in of op het lichaam van de partner komt.

Zaadbal

Zaadbal
De zaadballen (1) liggen samen met 2 kleinere bijballen (2) in de balzak. De zaadballen maken zaadcellen. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen via de zaadstreng (3) samen met het zaadvocht.
Het vocht wordt gemaakt in de prostaat (4) en de zaadblaasjes (5), die vlak onder de blaas (6) liggen. Zaadcellen en zaadvocht heten samen sperma. Bij een zaadlozing komt het sperma via de plasbuis (7) naar buiten.

Zaadballen

De penis, balzak en prostaat vormen samen de mannelijke geslachtsorganen. De zaadballen zitten samen met 2 kleinere bijballen in de balzak. De bijballen liggen aan de achterkant de zaadballen. Zaadballen worden ook wel teelballen, testikels of testes genoemd. Een ander woord voor balzak is scrotum.

De zaadballen produceren mannelijke hormonen en zaadcellen. De zaadcellen ontstaan in de zaadballen en rijpen uit in de bijbal. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen samen met het zaadvocht dat in de prostaat wordt gemaakt. Samen wordt dit sperma genoemd. Bij een zaadlozing komt het sperma via de plasbuis naar buiten.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: november 2016

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Boellaard, W.P.A. (uroloog), Drs. Oddens, J.R. (uroloog)