Operatie bij zaadbalkanker: orchidectomie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De behandeling van zaadbalkanker begint altijd met een operatie waarbij de zaadbal wordt verwijderd. Deze operatie heet een orchidectomie. Medisch gezien is dit een kleine operatie. Maar emotioneel gezien kan het een ingrijpende gebeurtenis zijn. 

Zaadbalkanker zaait soms snel uit. Daarom gebeurt de operatie zo snel mogelijk: over het algemeen binnen 3 dagen (72 uur) na de voorlopige diagnose.

Lees op deze pagina over:

Kinderwens en operatie

Heb je nog een kinderwens? Bespreek die meteen met de arts. Je kunt dan vóór de operatie je zaadcellen laten invriezen. Meer over zaadcellen invriezen.

Hoe gaat de operatie?

Voor de operatie ga je onder narcose, of je krijgt een ruggenprik. De uroloog maakt een snee in je lies en verwijdert via die snee de zaadbal, de bijbal en de zaadstreng.

Meestal mag je een paar uur na de operatie naar huis. Als de operatie later op de dag is, moet je soms een nacht in het ziekenhuis blijven.

Hoe gaat de operatie bij zaadbalkanker?

Bron: Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Zaadbalprothese plaatsen tijdens de operatie

Na het verwijderen van de zaadbal kan de arts een kunststof bolletje in je zaadbal plaatsen: een zaadbalprothese. Lees verder over een zaadbalprothese.

Herstel na verwijderen zaadbal 

De eerste paar dagen na de operatie mag je niet tillen en niet in bad. Douchen mag wel. Het gebied rond de wond kan na de operatie blauw worden. Dit verdwijnt vanzelf.

Ook kun je een zwelling van je balzak krijgen. Deze verdwijnt na een paar weken vanzelf. 

Weefselonderzoek na de operatie

Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop. Hij of zij bepaalt welke soort zaadbalkanker het is.

Bloedonderzoeken na de operatie 

Na de operatie krijg je op verschillende momenten een bloedonderzoek. De arts controleert daarbij de tumormerkstoffen in je bloed. Na de operatie  moeten deze waarden na enige tijd weer normaal worden.

Vervolgbehandeling na de operatie

Soms adviseert de arts nog een vervolgbehandeling na de operatie, zoals chemotherapie, bestraling of een lymfeklieroperatie. Dit hangt af van de soort zaadbalkanker die je hebt en het stadium van je ziekte. 

De arts bespreekt met je of een aanvullende behandeling in jouw geval nodig is. Lees meer over mogelijke vervolgbehandelingen na de operatie.

Gevolgen van de operatie

De kans op complicaties na de operatie is klein. 

Is je andere zaadbal gezond? Dan maakt die zaadbal meestal nog voldoende testosteron aan, en is extra testosteron niet nodig. De operatie zelf heeft meestal ook geen invloed op je vruchtbaarheid.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die zaadbalkanker hebben (gehad)

Foto Martine Folsche

Martine Folsche, MANP

Verpleegkundig specialist, Erasmus MC

Linkedin

Logo Stichting Zaadbalkanker

Stichting Zaadbalkanker

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

Laatste update: juli 2022