Behandeling zaadbalkanker type seminoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij zaadbalkanker van het type seminoom zijn verschillende behandelingen mogelijk na de operatie. Je arts bespreekt met je welke behandeling het best past bij jouw situatie.

Lees op deze pagina verder over:

Op een andere pagina lees je meer informatie over de behandeling van zaadbalkanker type non-seminoom.

Behandeling van een seminoom in stadium 1 

Een seminoom in stadium 1 betekent dat er bij de onderzoeken geen uitzaaiingen zijn gevonden. Maar ongeveer 1 op de 3 mannen met stadium 1 zaadbalkanker heeft wel heel kleine uitzaaiingen in de lymfeklieren achterin in de buik. Die heten ook wel micro-metastasen. Deze uitzaaiingen zijn zó klein dat ze niet zichtbaar zijn op een CT-scan. 

Lees hieronder wat de mogelijkheden zijn:

Regelmatige controle (actief volgen of waakzaam wachten)

Bij een seminoom stadium 1 stelt de arts meestal voor om je na de operatie niet verder te behandelen, maar wel heel regelmatig te controleren of de ziekte zich uitbreidt. Dit heet actief volgen. 

Krijg je toch uitzaaiingen? Dan kun je alsnog een behandeling krijgen. Meestal is dat chemotherapie, soms bestraling.

Behandeling uit voorzorg met chemotherapie of bestraling

Soms heeft de tumor bepaalde kenmerken waardoor er een groot risico is op uitzaaiingen. Dan kan de arts chemotherapie voorstellen om de kans op latere uitzaaiingen te verkleinen. Je krijgt dan eenmalig een korte kuur met carboplatin via een infuus op de dagverpleging. 

Soms krijg je bestraling van de lymfeklieren achter in de buikholte. Dit gebeurt de laatste jaren steeds minder, omdat de kans op lichamelijke bijwerkingen op de lange termijn groter is. En de kans op uitzaaiingen is in dit geval bijna net zo groot als met chemotherapie. 

Behandeling van een seminoom in stadium 2

Bij een seminoom stadium 2 heb je uitzaaiingen in de lymfeklieren in je buik. Vaak kun je dan na de operatie kiezen tussen chemotherapie of bestraling. De arts bespreekt de voordelen en nadelen van beide behandelingen met je. 

Behandeling van een seminoom in stadium 3

Bij een seminoom stadium 3 heb je uitzaaiingen in de lymfeklieren boven het middenrif of in andere organen. Dan krijg je standaard chemotherapie als vervolgbehandeling na de operatie. 

Worden er bij controle-onderzoeken vergrote lymfeklieren gevonden? Dan is een lymfeklieroperatie nodig. Een enkele keer wordt daarna bestraling gegeven, of opnieuw chemotherapie. De behandeling heeft genezing als doel.

Behandeling van een combinatietumor

Een combinatietumor van seminoom en non-seminoom wordt behandeld als een non-seminoom.

Wat kun je zelf doen tijdens en na de behandeling?

Probeer tijdens en na de behandeling zo gezond en fit mogelijk te blijven. Dat kan helpen om de behandeling beter te doorstaan en er sneller van te herstellen. Lees de tips.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Richard Meijer

Dr. Richard Meijer

Uroloog-oncoloog, UMC Utrecht

LinkedIn

Illustratie mannen

Mannen die zaadbalkanker hebben (gehad)

Foto Martine Folsche

Martine Folsche, MANP

Verpleegkundig specialist, Erasmus MC

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2022