Onderzoek en diagnose bij oogmelanoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Heb je klachten of symptomen die kunnen passen bij een oogmelanoom, ga dan naar je huisarts. Deze verwijst je zo nodig naar een oogarts voor verder onderzoek.

De oogarts bekijkt je oog met speciale apparatuur. Vermoedt de oogarts dat je een oogmelanoom hebt, dan verwijst hij je naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

In het oogziekenhuis krijg je verschillende onderzoeken:

Na deze onderzoeken kan de oogarts met je bespreken of je een biopsie van het oog wilt ondergaan. Hiermee krijgt de arts meer informatie over de (genetische) kenmerken van de tumor. Dit kan belangrijk zijn om iets te kunnen zeggen over je vooruitzichten.

Onderzoek naar uitzaaiingen van oogmelanoom

Is het oogmelanoom bij de diagnose al in een gevorderd stadium? Dan onderzoekt de oogarts of medisch oncoloog je ook op uitzaaiingen in andere organen. Dit gebeurt meestal met een echografie van de lever en een longfoto. Zijn daarop afwijkingen te zien, dan krijg je ook nog een CT-scan van borst, buik en bekken of een MRI-scan van de lever.

Heb je 1 of meer uitzaaiingen, dan kan de arts je voorstellen een biopsie van een uitzaaiing te doen om te bewijzen dat de uitzaaiing(en) van het oogmelanoom zijn. Dit is belangrijk als je een behandeling van uitzaaiingen (in studieverband) wilt ondergaan.

Lees meer over uitgezaaid oogmelanoom.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ellen Kaiteijn

Dr. Ellen Kapiteijn

Internist-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Marina Marinkovic

Dr. Marina Marinkovic

Oogarts, LUMC

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2018