Oogmelanoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Wat is oogmelanoom?

Oogmelanoom is kanker in het oog. Deze vorm van kanker is zeldzaam. In 2019 kregen ongeveer 200 mensen in Nederland de diagnose oogmelanoom. De meeste van hen zijn tussen de 50 en 70 jaar.

Een oogmelanoom begint bijna altijd in de laag die achter het oogwit zit (uvea). Meestal in het vaatvlies of in het straalvormig lichaam, heel soms in de iris. In de spiegel is de tumor niet zichtbaar.

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Oogmelanoom (uveamelanoom)

Voorbeeld van een oogmelanoom (uveamelanoom). De uvea bestaat uit het straalvormig lichaam (1), de iris (2) en het vaatvlies (3). De tumor in deze tekening (4) is ontstaan in het vaatvlies.

Symptomen van een oogmelanoom

Een oogmelanoom groeit meestal langzaam. Klachten ontstaan meestal pas na maanden tot jaren. Een eerste symptoom is dan plotseling slechter zien. Het is verstandig om met deze klacht naar de huisarts te gaan. Lees meer over de symptomen van een oogmelanoom.

Uitzaaiingen van oogmelanoom

Een oogmelanoom kan uitzaaien. Ongeveer de helft van de oogmelanomen zaait uit, meestal eerst naar de lever. De prognose van uitgezaaid oogmelanoom is niet goed.

Behandelingen bij oogmelanoom

Mogelijke behandelingen voor oogmelanoom zijn een operatie en/of bestraling. De behandeling gebeurt in een gespecialiseerd ziekenhuis.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ellen Kaiteijn

Dr. Ellen Kapiteijn

Internist-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Marina Marinkovic

Dr. Marina Marinkovic

Oogarts, LUMC

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2018