Immunotherapie bij non-hodgkinlymfoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Immunotherapie is een vast onderdeel geworden van de behandeling van B-cel non-hodgkinlymfomen. Deze behandeling wordt meestal gegeven in de vorm van monoklonale antilichamen. 

Monoklonale antilichamen zijn eiwitten (afweer- of antistoffen) die in het laboratorium worden ontwikkeld. Zij worden zo gemaakt dat ze specifieke eiwitten op de kankercellen kunnen herkennen en eraan binden. Hierdoor kunnen de eigen afweercellen de kankercellen vervolgens vernietigen.  

Immunotherapie bij B-cel non-hodgkinlymfomen

Heb je een B-cel non-hodgkinlymfoom, dan krijg je immunotherapie met rituximab. Dit middel bevat antilichamen die specifiek gericht zijn tegen het CD20 eiwit op de kwaadaardige B-cellen. Meestal krijg je dit medicijn in combinatie met chemotherapie of prednison.

Je krijgt het medicijn via een infuus of een injectie onder de huid. Je  hoeft hiervoor meestal niet in het ziekenhuis te worden opgenomen.

Er zijn nieuwe antistoffen in ontwikkeling, onder andere tegen het CD22 eiwit en het CD79 eiwit. Deze worden alleen in onderzoeksverband gegeven aan mensen bij wie de ziekte is teruggekeerd.

Immunotherapie bij T-cel non-hodgkinlymfoom

Heb je een T-cel non-hodgkinlymfoom? En is de ziekte na behandeling teruggekomen? Dan kun je mogelijk in onderzoeksverband immunotherapie krijgen.

Bijwerkingen van immunotherapie

Bijwerkingen komen meestal alleen voor tijdens het eerste infuus of net na de eerste behandeling. Je kunt jeuk, huiduitslag, een loopneus, koorts en koude rillingen krijgen. Soms daalt je bloeddruk of krijg je last van kortademigheid. Je hematoloog kan dit behandelen en deels voorkomen door je extra medicatie te geven. 

Door de behandeling kan een tijdelijk tekort aan normale B-cellen ontstaan. Hierdoor heb je een verhoogd risico op infecties. Vooral infecties van de neusbijholtes en de luchtwegen, zoals een ernstige longontsteking. Of ernstige infecties van de huid. Daarom kan de arts je preventief antibiotica geven. Je kunt ook medicijnen krijgen die je tegen schimmel- en virusinfecties beschermen.

Immunotherapie bij kanker

Deze video legt uit hoe immunotherapie bij kanker werkt.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Saskia Klein

Hematoloog, Meander Medisch Centrum

illustratie-arts-vrouw

Dr. Sanne Tonino

Hematoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2017