Behandeling en bijwerkingen

Immunotherapie bij non-hodgkinlymfoom

Opslaan

Immunotherapie is een vast onderdeel geworden van de behandeling van B-cel non-hodgkinlymfomen. Deze behandeling wordt meestal gegeven in de vorm van monoklonale antilichamen. 

Monoklonale antilichamen zijn eiwitten (afweer- of antistoffen) die in het laboratorium worden ontwikkeld. Zij worden zo gemaakt dat ze specifieke eiwitten op de kankercellen kunnen herkennen en eraan binden. Hierdoor kunnen de eigen afweercellen de kankercellen vervolgens vernietigen.  

Immunotherapie bij B-cel non-hodgkinlymfomen

Heeft u een B-cel non-hodgkinlymfoom, dan krijgt u immunotherapie met rituximab. Dit middel bevat antilichamen die specifiek gericht zijn tegen het CD20 eiwit op de kwaadaardige B-cellen. Meestal krijgt u dit medicijn in combinatie met chemotherapie of prednison.

U krijgt het medicijn via een infuus of een injectie onder de huid. U hoeft hiervoor meestal niet in het ziekenhuis te worden opgenomen.

Er zijn nieuwe antistoffen in ontwikkeling, onder andere tegen het CD22 eiwit en het CD79 eiwit. Deze worden alleen in onderzoeksverband gegeven aan mensen bij wie de ziekte is teruggekeerd.

Immunotherapie bij T-cel non-hodgkinlymfoom

Heeft u een T-cel non-hodgkinlymfoom? En is de ziekte na behandeling teruggekomen? Dan kunt u mogelijk in onderzoeksverband immunotherapie krijgen.

Bijwerkingen van immunotherapie

Bijwerkingen komen meestal alleen voor tijdens het eerste infuus of net na de eerste behandeling. U kunt jeuk, huiduitslag, een loopneus, koorts en koude rillingen krijgen. Soms daalt uw bloeddruk of krijgt u last van kortademigheid. Uw hematoloog kan dit behandelen en deels voorkomen door u extra medicatie te geven. 


Door de behandeling kan een tijdelijk tekort aan normale B-cellen ontstaan. Hierdoor heeft u een verhoogd risico op infecties. Vooral infecties van de neusbijholtes en de luchtwegen, zoals een ernstige longontsteking. Of ernstige infecties van de huid. Daarom kan de arts u preventief antibiotica geven. U kunt ook medicijnen krijgen die u tegen schimmel- en virusinfecties beschermen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Klein, S.K. (hematoloog), Dr. Tonino, S.H. (hematoloog)