Bestraling bij non-hodgkinlymfoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bestraling kan een onderdeel van je  behandeling zijn. Of je bestraald wordt, hangt af van het stadium van je ziekte en het soort lymfoom dat je hebt: laaggradig (indolent) of hooggradig (agressief)

Voor bestraling kunnen 4 groepen onderscheiden worden:

Groep 1: laaggradig non-hodgkinlymfoom in stadium I

Heb je een laaggradig non-hodgkinlymfoom in stadium I? Of een beperkt laaggradig non-hodgkinlymfoom in stadium II? Dan word je meestal alleen bestraald, zonder chemotherapie. De bestraling heeft als doel je van de ziekte te genezen en duurt 3-4 weken. Je wordt 5 keer per week bestraald.

Groep 2: laaggradig non-hodgkinlymfoom in stadium II, III of IV

Heb je een laaggradig non-hodgkinlymfoom in stadium II, III of IV dat behandeld moet worden? Dan zijn er 2 mogelijkheden:

Ben je jonger dan 65 jaar? Of ben je ouder dan 65 jaar en in goede conditie (fit)? Dan wordt je niet bestraald, maar krijg je chemotherapie en/of immunotherapie. (Bij een T-cellymfoom wordt geen immunotherapie gegeven.)

Ben je ouder dan 65 jaar en in slechte conditie, bijvoorbeeld omdat je bijkomende ziekten heeft? Dan krijg je minder intensieve chemotherapie en/of immunotherapie al dan niet in combinatie met radiotherapie (bestraling). Soms wordt je alleen bestraald op plekken waar je klachten hebt De bestraling duurt hooguit 2 weken. Het kan ook zijn dat je maar 1 of 2 keer bestraald hoeft te worden.

Groep 3: hooggradig non-hodgkinlymfoom in stadium I

Heb je een hooggradig non-hodgkinlymfoom in stadium I? Dan krijg je een in opzet curatieve behandeling. Deze heeft als doel je van de ziekte te genezen. De behandeling bestaat meestal uit een beperkt aantal kuren chemotherapie en/of immunotherapie en daarna plaatselijke bestraling (3-4 weken).

Groep 4: hooggradig non-hodgkinlymfoom in stadium II, III of IV

Heb je een hooggradig non-hodgkinlymfoom in stadium II, III of IV? Dan krijg je in opzet curatieve chemotherapie en/of immunotherapie. Heel soms word je plaatselijk bestraald. Dit gebeurt bijvoorbeeld op vergrote lymfeklieren die onvoldoende op de chemotherapie reageren.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van het lichaam waar de tumor zit of eerst zat wordt bestraald. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door de huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald. De radiotherapeutisch laborant voert de bestralingen uit.

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Saskia Klein

Hematoloog, Meander Medisch Centrum

Dr. Sanne Tonino

Hematoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2017