Behandeling en bijwerkingen

Bestraling bij non-hodgkinlymfoom

Opslaan

Bestraling kan een onderdeel van uw behandeling zijn. Of u bestraald wordt, hangt af van: 

Voor bestraling kunnen 4 groepen onderscheiden worden:

Groep 1: laaggradig non-hodgkinlymfoom in stadium I

Heeft u een laaggradig non-hodgkinlymfoom in stadium I? Of een beperkt laaggradig non-hodgkinlymfoom in stadium II? Dan wordt u meestal alleen bestraald, zonder chemotherapie. De bestraling heeft als doel u van de ziekte te genezen en duurt 3-4 weken. U wordt 5 keer per week bestraald.

Groep 2: laaggradig non-hodgkinlymfoom in stadium II, III of IV

Heeft u een laaggradig non-hodgkinlymfoom in stadium II, III of IV dat behandeld moet worden? Dan zijn er 2 mogelijkheden:

Bent u jonger dan 65 jaar? Of bent u ouder dan 65 jaar en in goede conditie (fit)? Dan wordt u niet bestraald, maar krijgt u chemotherapie en/of immunotherapie. (Bij een T-cellymfoom wordt geen immunotherapie gegeven.)

Bent u ouder dan 65 jaar en in slechte conditie, bijvoorbeeld omdat u bijkomende ziekten heeft? Dan krijgt u minder intensieve chemotherapie en/of immunotherapie al dan niet in combinatie met radiotherapie (bestraling). Soms wordt u alleen bestraald op plekken waar u klachten heeft. De bestraling duurt hooguit 2 weken. Het kan ook zijn dat u maar 1 of 2 keer bestraald hoeft te worden.

Groep 3: hooggradig non-hodgkinlymfoom in stadium I

Heeft u een hooggradig non-hodgkinlymfoom in stadium I? Dan krijgt u een in opzet curatieve behandeling. Deze heeft als doel u van de ziekte te genezen. De behandeling bestaat meestal uit een beperkt aantal kuren chemotherapie en/of immunotherapie en daarna plaatselijke bestraling (3-4 weken).

Groep 4: hooggradig non-hodgkinlymfoom in stadium II, III of IV

Heeft u een hooggradig non-hodgkinlymfoom in stadium II, III of IV? Dan krijgt u in opzet curatieve chemotherapie en/of immunotherapie. Heel soms wordt u plaatselijk bestraald. Dit gebeurt bijvoorbeeld op vergrote lymfeklieren die onvoldoende op de chemotherapie reageren.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zo veel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van uw lichaam waar de tumor zit of eerst zat wordt bestraald.  Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

De straling komt uit een bestralingstoestel. U krijgt de straling van buitenaf door de huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar u wordt bestraald. De radiotherapeutisch laborant voert de bestralingen uit.

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Klein, S.K. (hematoloog), Dr. Tonino, S.H. (hematoloog)