Operatie bij merkelcelcarcinoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je een merkelcelcarcinoom zonder uitzaaiingen naar andere plekken van het lichaam (stadium 1, 2 of 3), dan krijg je meestal een operatie. Deze behandeling geeft in combinatie met bestraling de grootste kans op genezing.

Bij een merkelcelcarcinoom op het hoofd of in de hals kun je voor Mohs-chirurgie kiezen. 

Hoe gaat de operatie?

Je krijgt eerst een verdoving op de plek van de tumor. Daarna snijdt de arts het merkelcelcarcinoom weg. De arts snijdt ook altijd een extra randje huid mee. Daar kunnen namelijk nog kankercellen in zitten. Na de operatie sluit de arts de wond.

Een patholoog onderzoekt onder de microscoop of er nog kanker in de snijrand zit. Vindt de patholoog nog kankercellen, dan kan een tweede operatie nodig zijn. Hierbij snijdt de arts rond het wondje nog extra weefsel weg. Soms is er ook nog bestraling nodig.

Hoe gaat een operatie met de Mohs-techniek?

Mohs-chirurgie is een operatietechniek voor het verwijderen van huidkanker in het gezicht en de hals. 

Eerst verdooft de arts je huid op de plek van de operatie. Daarna haalt de arts de tumor krap weg. Dat betekent dat hij of zij zo weinig mogelijk gezonde huid wegsnijdt.

De arts onderzoekt het weefsel direct onder de microscoop. Blijkt dat de tumor nog niet helemaal weg is, dan snijdt de arts een extra reepje huid weg. De arts onderzoekt dit ook weer meteen. En zo gaat dit verder tot de randen 'schoon' zijn. Op deze manier blijft de wond zo klein mogelijk.

Operatief verwijderen van lymfeklieren 

De arts kan het verwijderen van de tumor combineren met een schildwachtklierprocedure. Dit is een onderzoek om te bekijken of er kankercellen in de schildwachtklier zitten.

Uit dit onderzoek kan blijken dat er kankercellen in de schildwachtklier zitten. Zijn er geen uitzaaiingen in andere organen, dan verwijdert de arts die klier en alle lymfeklieren daaromheen. Dit gebeurt in een tweede operatie (lymfeklierdissectie). 

Sommige mensen krijgen een tijd na deze operatie last van een zwelling in armen of benen. Dit heet lymfoedeem. Lees meer over lymfoedeem.

Operatief verwijderen van uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam

Soms is ook een operatie mogelijk van uitzaaiingen op afstand van de tumor. Bijvoorbeeld uitzaaiingen in de huid of in een lymfeklier op afstand. Of 1 uitzaaiing in de longen, darmen of milt. Zelfs uitzaaiingen in de hersenen kunnen met een operatie worden weggehaald als het er niet te veel zijn.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Mensen die merkelcelcarcinoom hebben (gehad)

illustratie-arts-man

Dr. Marcel Bekkenk

Dermatoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Foto Alexander van Akkooi

Dr. Alexander van Akkooi

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2020