Uitgezaaid melanoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een melanoom kan uitzaaien. Dat betekent dat de kankercellen via het bloed of lymfevocht op andere plekken in het lichaam terechtkomen. Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen.

De kans op uitzaaiingen hangt onder andere af van de dikte van het melanoom en een aantal andere kenmerken van het melanoom, zoals zweervorming (ulceratie). 

Lymfekliermetastasen

Meestal worden uitzaaiingen van melanoom als eerste ontdekt in de lymfeklieren die dichtbij de tumor liggen (de regionale lymfeklieren). Deze uitzaaiingen heten lymfekliermetastasen.

Satellietmetastasen

In de huid rondom het melanoom of het litteken van het oorspronkelijke melanoom kunnen ook kleine uitzaaiingen ontstaan (kleiner dan 2 cm). Deze uitzaaiingen heten satellietmetastasen.

In-transit metastasen

Ook kunnen uitzaaiingen voorkomen tussen waar het oorspronkelijk melanoom (groter dan 2 cm) ooit is geweest en nabijgelegen lymfeklieren. Deze uitzaaiingen heten in-transitmetastasen. Ze kunnen zowel in de huid  als onder de huid voorkomen. 

Uitzaaiingen naar andere organen

Een melanoom kan soms ook rechtstreeks via het bloed uitzaaien naar andere plaatsen in het lichaam, bijvoorbeeld naar:

  • een andere plaats op de huid
  • de hersenen
  • botten
  • andere organen

Krijg je (later) ergens anders een tumor, bijvoorbeeld in de lever? Dan zijn dit bijna altijd kankercellen uit het eerdere melanoom. Je hebt dan geen leverkanker, maar uitzaaiingen van het melanoom.

Lees verder over de behandeling bij uitgezaaid melanoom

Melanoom op een arm

De regionale lymfeklieren zijn de lymfeklieren waar uitzaaiingen van de tumor als eerste terecht kunnen komen (illustratie: KWF).

Melanoom op het been

De regionale lymfeklieren zijn de lymfeklieren waar uitzaaiingen van de tumor als eerste terecht kunnen komen (illustratie: KWF).

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Maureen Aarts

Dr. Maureen Aarts

Internist-oncoloog, Maastricht UMC+

Tumor Focusgroep Melanoom

Foto Alexander van Akkooi

Dr. Alexander van Akkooi

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding

Laatste update: mei 2018