Wat is…?

Risicofactoren van maagkanker

Opslaan

De exacte oorzaak van het ontstaan van maagkanker is niet bekend. Wel zijn er factoren die het risico op maagkanker vergroten.

Besmetting met bacterie

Een groter risico op maagkanker ontstaat door besmetting met de bacterie Helicobacter pylori. Deze bacterie kan chronische ontsteking van de maagwand en maagzweren veroorzaken. Vele jaren later kan dit leiden tot maagkanker.

De Helicobacter pylori is via de mond en besmet voedsel overdraagbaar. Besmetting met deze bacterie wil niet zeggen dat je automatisch maagkanker krijgt.
Besmetting met Helicobacter pylori komt steeds minder vaak voor in de westerse wereld. Daardoor daalt het aantal mensen met maagkanker in ontwikkelde landen.

Levensstijl

Een aantal factoren in de levensstijl verhogen of verlagen het risico op maagkanker:

  • Roken verhoogt de kans op maagkanker.
  • Overmatig alcoholgebruik verhoogt de kans op maagkanker.
  • Het mediterrane dieet heeft een beschermend effect tegen maagkanker. Dit eetpatroon bevat veel groente, fruit, granen, vis, olie en volkoren producten. En weinig (rood) vlees en melkproducten.
  • Een hoge consumptie van gerookte en in zout ingelegde voedingsmiddelen lijkt het risico op maagkanker te vergroten. Dit geldt alleen als je besmet bent met de Helicobacter pylori bacterie. Het gaat vooral om het eten van bewerkt vlees, zoals hamburgers, worstjes, ham, bacon en spek. Deze producten kunnen de maagwand beschadigen Hierdoor kan een infectie met deze bacterie sneller optreden. De maag kan ook gevoeliger worden voor kankerverwekkende stoffen.

Eerdere aandoeningen

Een aantal medische aandoeningen kan het risico op maagkanker verhogen.

Verwijdering van een deel van de maag

Hierdoor is er een hoger risico op kanker in het overblijvende deel van de maag. Dit komt doordat er minder maagzuur wordt gemaakt. Hierdoor kunnen in de maag meer bacteriën groeien. Deze kunnen helpen om meer chemische stoffen te produceren die het risico op maagkanker kunnen verhogen.

Te weinig maagzuur

Maagzuur is een sap in de maag dat het voedsel verteert. Een te laag gehalte maagzuur is een risicofactor voor het ontstaan van maagkanker. Het kan ook voor andere klachten zorgen, zoals pernicieuze anemie. Dit is een aandoening waarbij patiënten onvoldoende vitamine B12 uit de voeding opnemen. Hierdoor hebben ze een verhoogd risico op anemie: een tekort aan rode bloedcellen.
Te weinig maagzuur kan verschillende oorzaken hebben. De medische term voor te weinig maagzuur is achloorhydrie.

Gastro-oesofagale reflux

Bij deze aandoening stijgt maagzuur op in de slokdarm. Dit verhoogt het risico op kanker ter hoogte van de overgang tussen maag en slokdarm.

Chronische atrofische gastritis

Dit is een chronische ontsteking van het maagslijmvlies.

Adenomateuze poliepen in de maag

Adenomateuze poliepen zijn goedaardige gezwellen. In de maag komen ze heel zelden voor. De meeste mensen met poliepen in de maag hebben de erfelijke aandoening polyposis.

Erfelijke aanleg voor maagkanker

Ongeveer 5% van de mensen met maagkanker krijgt de ziekte door een erfelijke aanleg. Er zijn families met een erfelijke aanleg voor maagkanker.
Ook zijn er enkele zeldzame erfelijke aandoeningen die voor verschillende tumoren kunnen zorgen, waaronder maagkanker. Het gaat dan meestal om het Lynch-syndroom.

Heb je vragen over erfelijkheid bij het ontstaan van de ziekte, bespreek die dan met je huisarts of specialist.

Niet besmettelijk

Kanker is niet besmettelijk. Ook maagkanker niet. Ook via speeksel, braaksel of ontlasting kun je niet besmet raken.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal.

Met medewerking van

Dr. Bisseling, T.M. (MDL-arts), Dr. Hartgrink, H.H. (chirurg-oncoloog), Prof. Dr. Hillegersberg, R. (chirurg), Huurne, A. ter, Dr. Jansen, E.P.M. (radiotherapeut), Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) (diëtist), Leemhuis, J. (ervaringsdeskundige)