Gastroscopie

Opslaan

Een gastroscopie is een kijkonderzoek waarbij de arts de wand van de slokdarm en de maag bekijkt. Bij dit onderzoek schuift de arts via de mond een dunne, buigzame slang in de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm. Aan het eind van de slang zitten een lampje en een camera.

Tijdens het onderzoek kan de arts stukjes verdacht weefsel wegnemen voor onderzoek. Dit heet een biopsie.

Een patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Met de uitslag stelt de arts een definitieve diagnose.

Voor dit onderzoek moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je vooraf niets eet of drinkt, zodat de maag leeg is.

Verdoving

Veel mensen vinden het onderzoek niet prettig. Het onderzoek doet geen pijn, maar geeft een druk in de keel. Door een roesje heb je soms minder de neiging om te gaan overgeven aan het begin van het onderzoek. In de meeste ziekenhuizen krijg je een roesje tijdens het onderzoek. Zo’n roesje heet een sedatie. De arts vertelt van tevoren dat je een roesje kunt krijgen. Doet hij dit niet, dan kun je er zelf naar vragen. 

De zuurstofverzadiging van het bloed, de bloeddruk en de polsslag worden continu in de gaten gehouden. Dit gebeurt, omdat het roesje een lichte daling van de bloeddruk kan geven en de ademprikkel wat kan dempen.

Meestal bestaat een roesje uit slaapmiddel en pijnstilling. Vaak wordt ook de keel verdoofd met een verdovingsspray tegen het overgeven. Door het roesje voel je je meer ontspannen en een beetje slaperig. Ook voel je je minder angstig. Houd er wel rekening mee dat je die dag niet zelf in een auto of ander vervoersmiddel kunt rijden. Ook kun je beter niet fietsen.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: november 2014

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding, Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal.

Met medewerking van

Dr. Bisseling, T.M. (MDL-arts), Prof. Dr. Hillegersberg, R. (chirurg), Dr. Jansen, E.P.M. (radiotherapeut), Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) (diëtist), Leemhuis, J. (ervaringsdeskundige), Dr. Sandick, J.W. van (chirurg)