Ziekenhuizen voor maagkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Is de maagkanker te genezen, dan kan het zijn dat je voor een deel van de behandeling (de operatie) naar een ander ziekenhuis moet. Kun je niet meer genezen van maagkanker, dan kun je een palliatieve behandeling krijgen. Hiervoor kun je in elk ziekenhuis terecht.

In welke ziekenhuizen kun je terecht voor een maagoperatie?

Voor de operatie van maagkanker bestaan SONCOS-normen. Dit zijn eisen waaraan een ziekenhuis moet voldoen om goede zorg aan kankerpatiënten te kunnen bieden. Een van die eisen is dat een ziekenhuis 3 jaar lang elk jaar minimaal 20 maagkankeroperaties heeft gedaan.

Hoe kun je de kwaliteit van een ziekenhuis beoordelen?

Behalve het aantal maagoperaties dat een ziekenhuis doet, zijn er  nog andere kwaliteitsnormen voor de behandeling van maagkanker. Bijvoorbeeld voor de samenstelling van het behandelteam. Bij maagkanker bestaat dat team bij voorkeur uit:
•    een maag-darm-leverarts
•    een gastro-intestinaal chirurg
•    een patholoog
•    een internist-oncoloog
•    een radiotherapeut
•    een verpleegkundig specialist

In het SONCOS-rapport kun je lezen waar ziekenhuizen nog meer aan moeten voldoen om mensen met maagkanker goed te kunnen behandelen.

Een ziekenhuis kiezen

Met vragen over de keuze voor een ziekenhuis kun je terecht bij de patiëntenvereniging SPKS, je zorgverzekeraar of je huisarts.

Colofon

Met medewerking van

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2014