Oorzaken en risicofactoren van maagkanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonEr is niet 1 oorzaak van maagkanker. Wel zijn er factoren die het risico op maagkanker groter maken. Bijvoorbeeld besmetting met de Helicobacter pylori bacterie of een ongezonde leefstijl.
Lees op deze pagina over:
- Helicobacter pylori bacterie
- Ongezonde leefstijl
- Andere problemen aan de maag
- Erfelijkheid en maagkanker
- De kans op maagkanker verkleinen
Helicobacter pylori bacterie
Als je lang besmet bent met de Helicobacter pylori bacterie, dan heb je een grotere kans op maagkanker. De bacterie kan een ontsteking van het maagslijmvlies en maagzweren veroorzaken. Dat heeft invloed op de cellen in het maagslijmvlies. Wordt de bacterie niet behandeld, dan kunnen de afwijkende cellen later in kankercellen veranderen.
Meer informatie over maagklachten en de Helicobacter pylori bacterie vind je op de website van het MDL fonds.
Ongezonde leefstijl
Een ongezonde leefstijl vergroot je risico op maagkanker:
Roken
Rokers hebben 2 keer zoveel risico op maagkanker dan niet-rokers, vooral op cardiakanker.
Alcohol drinken
Het drinken van 1 glas alcohol per dag verhoogt het risico op maagkanker al. Dit geldt vooral voor rokers en mannen.
Rood of bewerkt vlees eten
Elke dag rood of bewerkt vlees eten vergroot de kans op maagkanker. Rood vlees komt van runderen, schapen, geiten en varkens. Bewerkt vlees is vlees dat bewerkt is om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door het te roken, te zouten of door conserveringsmiddelen toe te voegen. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn hamburgers, worstjes, ham, bacon en spek.
Rood en bewerkt vlees kunnen het maagslijmvlies beschadigen. Daardoor veranderen de cellen in het maagslijmvlies. De afwijkende cellen kunnen vele jaren later in kankercellen veranderen. Zo ontstaat maagkanker.
Lees het advies van het Voedingscentrum over vlees eten.
Zout voedsel eten
Het eten van zout voedsel verhoogt het risico op maagkanker. Er zit vaak meer zout in bewerkt voedsel. Voedsel uit pakjes. Zoals chips, pizza’s, soepen, sauzen en kant-en-klaarmaaltijden. Bewerkt vlees bevat ook veel zout.
Overgewicht hebben
Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor alle soorten kanker, dus ook voor maagkanker. Bij overgewicht ligt er door het vetweefsel meer druk op de maag. Daardoor heb je meer last van maagzuur dat omhoog komt. Maagzuur beschadigt het slijmvlies tussen de maag en de slokdarm. Na een tijd gaat het slijmvlies ontsteken. Als dat heel lang duurt, kan de structuur van het weefsel veranderen. Zo ontstaat er kanker bij de maagingang: een cardiatumor.
Daarnaast geven vetcellen stoffen af die het risico op kanker verhogen. Mensen met overgewicht hebben meer vetcellen.
Andere problemen aan de maag
Er zijn andere problemen met je maag die het risico op maagkanker verhogen:
Eerdere operatie aan de maag
Wanneer een deel van je maag weggehaald is, heb je een grotere kans op kanker in het deel van je maag dat er nog is. Een kleinere maag produceert namelijk minder maagzuur. Er kunnen dan meer bacteriën in je maag groeien. Dit vergroot uiteindelijk je risico op maagkanker.
Poliepen in de maag
Maagkanker kan ontstaan uit een poliep. Dat is een uitgroeisel of woekering van het maagslijmvlies. Poliepen in de maag komen bijna nooit voor.
Lees meer over poliepen op de website van het MDL fonds.
Erfelijkheid en maagkanker
Sommige mensen hebben een grotere kans om maagkanker te krijgen door een erfelijke aanleg. Maar 3 tot 5% van de mensen met maagkanker heeft een erfelijke aanleg. Meestal heb je de aanleg van een van je ouders geërfd. Je kunt de aanleg dan ook doorgeven aan je kinderen. Goed om te weten: kanker zelf kun je niet doorgeven.
Lees verder over erfelijkheid en maagkanker.
De kans op maagkanker verkleinen
Of je maagkanker krijgt, heb je niet zelf in de hand. Je kunt de kans op kanker wel verkleinen door gezond te leven.
Lees op de website van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds meer over leefstijl en kanker.
Meer weten?
-
Ervaringsverhalen over maagkanker
Op patiëntervaringsverhalen.nl vind je ervaringsverhalen over maagkanker.
-
Medische richtlijn maagkanker
De medische richtlijn bevat wetenschappelijke aanbevelingen voor de diagnose en behandeling van maagkanker.