Onderzoek en diagnose

Echografie met punctie van de halsklieren

Opslaan

Ziet de arts bij de echografie licht vergrote lymfeklieren? Dan is er een kans dat deze klieren uitzaaiingen bevatten. De radioloog prikt deze klieren dan direct aan met een naald om cellen op te zuigen. Dit heet een punctie. De punctie kan soms pijnlijk zijn.

De opgezogen cellen worden in het laboratorium onderzocht. Dit duurt een aantal uren tot dagen afhankelijk van de benodigde kleuringen. 

De afspraak is dat alle (licht) vergrote klieren worden aangeprikt omdat zij mogelijk uitzaaiingen bevatten. Het hoeft niet zo te zijn dat deze klieren ook echt een uitzaaiing bevatten. Dit is pas bekend na onderzoek in het laboratorium.

Echografie

Deze video legt uit hoe een echografie in zijn werk gaat.

Hoe gaat een echografie?

Echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoort u niet, maar de weerkaatsing (echo) ervan maakt organen en/of weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts organen in het lichaam beoordelen en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.

Echografie is een eenvoudig, niet-belastend onderzoek. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. De arts smeert een gel op uw huid. Hij beweegt een klein apparaatje dat geluidsgolven uitzendt over de huid. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen op foto’s.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2015

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, KWF Kankerbestrijding.