Endeldarmkanker

Opslaan

Endeldarmkanker is een vorm van darmkanker. Ongeveer 1 van de 3 mensen met darmkanker heeft endeldarmkanker.  

De endeldarm is het laatste stuk van de darm en zit voor de anus. Endeldarmkanker wordt anders behandeld dan dikkedarmkanker.

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Klachten bij endeldarmkanker

Er zijn meerdere symptomen die op endeldarmkanker kunnen wijzen. Bloed of slijm bij de ontlasting of verstopping kunnen het gevolg zijn van een tumor in de endeldarm. Niet iedereen met endeldarmkanker heeft klachten.

In 2014 is het bevolkingsonderzoek darmkanker gestart. Het doel van het bevolkingsonderzoek is het vroeg ontdekken van dikkedarmkanker en endeldarmkanker, voordat er symptomen ontstaan.

Hoe ontstaat endeldarmkanker?

Endeldarmkanker begint vaak met een poliep aan de binnenkant van de darmwand. Een poliep is een woekering van het slijmvlies. Poliepen zijn goedaardig en ontstaan meestal spontaan. Mensen boven de 50 jaar hebben meer kans op poliepen.

Poliepen kunnen kwaadaardig worden. Dan wordt het kanker of een kwaadaardige tumor genoemd. De kwaadaardige tumor kan door de verschillende lagen van de darmwand heen groeien. Zo kan de tumor in omliggende organen terechtkomen.

Uitzaaiingen  

Een tumor in de endeldarm kan uitzaaien naar andere organen. De kans op uitzaaiingen wordt groter als de tumor verder de darmwand ingroeit. Lees verder over uitgezaaide endeldarmkanker.

De dikke darm, endeldarm en anus

1: dunne darm, 2: verbinding dunne en dikke darm, 3: blinde darm, 4: stijgende deel dikke darm, 5: dwarslopende deel, 6: dalende deel, 7: S-vormig deel, 8: endeldarm, 9: anus met sluitspier

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Buijsen, J.D. (radiotherapeut), Dr. Roodhart, J.M.L (medisch oncoloog), Dr. Spaander, V.M.C.W. (MDL-arts), Dr. Tanis, P.J. (chirurg-oncoloog)