Coloscopie bij endeldarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een coloscopie is een kijkonderzoek van de dikke darm (colon). Met een coloscopie en een colonoscopie wordt hetzelfde bedoeld.

Hoe gaat een coloscopie?

Bij een coloscopie bekijkt de arts het slijmvlies van de hele dikke darm. Hij of zij gebruikt hiervoor een endoscoop. Dit is een dunne, buigzame slang. Aan het eind van de slang zit een lampje en een kleine camera. De arts brengt de slang via de anus in de darm.

De beelden die de camera maakt, zijn te zien op een monitor. Met de endoscoop kunnen stukjes darmweefsel of poliepen weggehaald worden. De patholoog onderzoekt dit weefsel. Dit onderzoek is nodig om de diagnose te stellen.

Eetinstructies voor de coloscopie

Voor een coloscopie moet de dikke darm schoon en leeg zijn. Daarom krijg je voor het onderzoek speciale eetinstructies. Om de stoelgang te bevorderen krijg je laxeermiddelen. De precieze voorbereiding verschilt per ziekenhuis. Je wordt begeleid door een verpleegkundige.

Een roesje tijdens de coloscopie

Een coloscopie kan een naar of pijnlijk onderzoek zijn. Daarom kun je een roesje krijgen voor het onderzoek. Een roesje bestaat meestal uit een slaapmiddel en pijnstillers. Hierdoor voel je je meer ontspannen en een beetje slaperig.

Neem iemand mee als je een roesje krijgt. Die kan je begeleiden. Na het roesje mag je namelijk de hele dag niet autorijden of fietsen.

Sigmoïdoscopie en rectoscopie

Een sigmoïdoscopie en een rectoscopie zijn deels vergelijkbaar aan een coloscopie. Bij een sigmoïdoscopie en een rectoscopie wordt niet de hele dikke darm bekeken, maar de laatste delen ervan. De voorbereiding is ook anders.

Coloscopie

Deze video legt uit hoe de coloscopie in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jeroen Buijsen

Dr. Jeroen Buijsen

Radiotherapeut-oncoloog, Maastro

Persoonlijke pagina

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Persoonlijke pagina

Foto Manon Spaander

Dr. Manon Spaander

Maag-darm-leverarts en hoogleraar in de Gastrointestinale oncologie, Erasmus MC

Persoonlijke pagina

Foto Pieter Tanis

Prof. dr. Pieter Tanis

Chirurg-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Persoonlijke pagina

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding

Laatste update: juni 2018