Coloscopie bij endeldarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een coloscopie of een colonoscopie is een kijkonderzoek van de dikke darm (colon).  

Hoe gaat een coloscopie? 

Bij een coloscopie bekijkt de arts het slijmvlies van je dikke darm. Hiervoor gebruikt hij of zij een dunne, buigzame slang: een endoscoop. Aan het einde van de endoscoop zit een kleine camera.  

De arts brengt de endoscoop in je darm via je anus. Door het cameraatje kan de arts de darm zien op een beeldscherm. De arts kan ook stukjes darmweefsel of poliepen weghalen. De patholoog onderzoekt dit weefsel.  

Eten voor de coloscopie 

Voor een coloscopie moet je dikke darm schoon en leeg zijn. Daarom moet je voor het onderzoek een speciaal dieet volgen. Om je darm leeg te maken, krijg je laxeermiddelen. Hoe je je precies moet voorbereiden, verschilt per ziekenhuis. Een verpleegkundige begeleidt je hierbij.  

Een roesje tijdens de coloscopie 

Een coloscopie kan vervelend en pijnlijk zijn. Daarom kun je om een roesje vragen. Een roesje bestaat meestal uit een slaapmiddel en pijnstillers. Hierdoor voel je je een beetje slaperig en kun je makkelijker ontspannen. 

Wil je een roesje? Geef dit ruim van tevoren aan bij je arts.  

Als je een roesje krijgt, moet je nog even in het ziekenhuis blijven om ‘uit te slapen’. Daarna kun je nog wat suf of slaperig zijn. Je mag daarna niet zelf deelnemen aan het verkeer. Ga daarom niet in je eentje naar huis, ook niet met het openbaar vervoer of met een taxi. Neem iemand mee die je na het onderzoek naar huis kan brengen. 

Sigmoïdoscopie en rectoscopie

Een sigmoïdoscopie en een rectoscopie zijn deels vergelijkbaar aan een coloscopie. Bij een sigmoïdoscopie en een rectoscopie wordt niet de hele dikke darm bekeken, maar de laatste delen ervan. De voorbereiding is ook anders.

Coloscopie

Deze video legt uit hoe de coloscopie in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jeroen Buijsen

Dr. Jeroen Buijsen

Radiotherapeut-oncoloog, Maastro

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Foto Manon Spaander

Dr. Manon Spaander

Maag-darm-leverarts en hoogleraar in de Gastrointestinale oncologie, Erasmus MC

LinkedIn

Foto Pieter Tanis

Prof. dr. Pieter Tanis

Chirurg-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding

Laatste update: juni 2018