Diagnostische kijkoperatie bij eierstokkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Soms krijg je bij de onderzoeken nog een kijkoperatie. Dat gebeurt alleen als dan nog niet helemaal duidelijk is of het om eierstokkanker gaat. De medische naam voor deze kijkoperatie is diagnostische laparoscopie.

Hoe gaat een kijkoperatie bij eierstokkanker?

Voor dit onderzoek ga je onder narcose. De arts onderzoekt de buikholte met een speciale kijkbuis: een laparoscoop. De arts brengt de laparoscoop via een kleine snee in je buik, vlak onder de navel.

De arts bekijkt de organen in de buikholte: de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken. Ook de blindedarm, een deel van de lever, de galblaas en een groot deel van de darm zijn via de kijkbuis te zien. 

Tijdens de kijkoperatie neemt de arts stukjes weefsel (biopten) weg uit de buikholte. Ook beoordeelt de arts of de ziekte is uitgezaaid en of de ziekte met een buikoperatie weg te halen is.

Een patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop om te zien of er kankercellen in zitten. Met de uitslag stelt de arts de definitieve diagnose.

Bijwerkingen van een kijkoperatie bij eierstokkanker

Tijdens de kijkoperatie brengt de arts koolzuurgas in je buik om meer ruimte te maken tussen de organen in de buik. De kijkbuis kan er dan beter langs. Dit maakt de operatie veiliger. 
Het gas mag na de operatie weer uit je buik, maar er blijft altijd iets achter. Daardoor kun je na de operatie nog een aantal dagen buikpijn hebben. Het overgebleven gas kan zich ook ophopen onder het middenrif. Je voelt dan pijn in je schouder. Na een paar dagen is dat weer over. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Dr. Dorry Boll

Gynaecoloog-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Illustratie vrouwen

Vrouwen die eierstokkanker hebben (gehad)

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021