Vocht uit de buikholte afvoeren

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Wanneer je uitzaaiingen in de buikholte hebt, kun je last krijgen van vochtophoping in de buik. Dit heet ascites. Je buik kan dan opzwellen en pijn doen. Ook heb je een vol gevoel.

Je kunt een punctie van het buikvocht krijgen om het buikvocht af te voeren. Deze behandeling kan je klachten tijdelijk verlichten. De klachten komen na 1 tot 2 weken terug. Dan is een nieuwe punctie nodig.

Als de puncties niet meer helpen, dan kan je arts een permanente drain aanleggen.

Hoe gaat een punctie van het buikvocht (ascitespunctie)?

Bij een ascitespunctie prikt de arts in de buikholte met een dunne holle naald. Aan de naald zit een dun slangetje. Via dat slangetje kan het vocht afvloeien in een opvangzak. 

Het prikken kan pijnlijk zijn. Maar een extra prik om de huid te verdoven doet ook pijn. Daarom gebeurt de punctie zonder verdoving. 

Soms krijg je eerst een echografie zodat de arts precies weet waar hij of zij moet prikken.

Drain tegen de ascites

Als de ziekte erger wordt, heb je steeds vaker een ascitespunctie nodig. Is dit vaker dan 1 keer in de 1 tot 2 weken, dan kan de arts een slangetje in je buik plaatsen. Dit heet een drain. Hiermee kun je thuis het vocht uit de buikholte laten lopen. De wijkverpleegkundige komt je daarbij helpen. 

Het plaatsen van een drain gebeurt op de afdeling radiologie. Eerst krijg je een echografie om te bepalen waar de arts de drain moet plaatsen.

Daarna verdooft de arts een plekje op de huid van je buik. Hij of zij maakt een klein sneetje in de buik. Via dat sneetje brengt de arts een slangetje in de buikholte. Aan de drain komt een zak te hangen. Het vocht loopt door het slangetje in de zak. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

Persoonlijke pagina

Dr. Dorry Boll

Gynaecoloog-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

Persoonlijke pagina

Illustratie vrouwen

Ervaringsdeskundigen met eierstokkanker

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021