Behandeling en bijwerkingen

Vergelijk ziekenhuizen voor eierstokkanker

Opslaan

Het beste ziekenhuis bestaat niet. Iedere patiënt vindt andere zaken belangrijk. Maar alle ziekenhuizen in Nederland moeten wel voldoen aan kwaliteitsnormen. Soms voldoet een ziekenhuis niet aan de normen voor een bepaalde kankersoort. Dat ziekenhuis moet patiënten dan doorverwijzen naar ziekenhuizen die daar wel aan voldoen.

Voor alle ziekenhuizen geldt ook dat specialisten werken met richtlijnen. In die richtlijnen staat hoe een arts zijn patiënt het beste kan behandelen. 

Soorten ziekenhuizen

In Nederland zijn er 3 soorten ziekenhuizen: 

 • algemene ziekenhuizen
 • academische ziekenhuizen
 • gespecialiseerde ziekenhuizen

Een andere naam voor academische ziekenhuizen is universitair medische centra (UMC’s). UMC’s houden zich bezig met patiëntenzorg en met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Er zijn ook ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn, bijvoorbeeld in kanker. Deze ziekenhuizen behandelen alleen kankerpatiënten. 

Specialisten uit algemene ziekenhuizen hebben regelmatig overleg met collega's uit de UMC’s of gespecialiseerde ziekenhuizen. Soms is het verstandiger om naar een UMC of een gespecialiseerd ziekenhuis te gaan. Bijvoorbeeld omdat u een soort kanker heeft die zeldzaam is en waarbij gespecialiseerde zorg nodig is.

Behandelcentra voor eierstokkanker

Voor de behandeling van eierstokkanker bestaan kwaliteitsnormen. Dit zijn eisen waaraan een ziekenhuis moet voldoen om goede zorg aan kankerpatiënten te kunnen bieden.
U kunt niet in alle ziekenhuizen terecht voor de volledige behandeling van eierstokkanker. Het kan zijn dat u voor een deel van uw behandeling wordt verwezen naar een ander ziekenhuis. Dit komt omdat niet ieder ziekenhuis voldoet aan de kwaliteitsnormen van de beroepsverenigingen.

Voor de behandeling van eierstokkanker bestaan bijvoorbeeld eisen over het aantal operaties dat een ziekenhuis minstens per jaar moet verrichten: minimaal 20 eierstokkankeroperaties per jaar.
Ook moet u altijd geopereerd worden door een gynaecoloog die is gespecialiseerd in de behandeling van kanker: een gynaecologisch oncoloog. Er zijn een aantal erkende gynaecologisch-oncologische centra in Nederland. Daarnaast zijn er een aantal streekziekenhuizen die ook gynaecologische kankersoorten behandelen.
U wordt dus of geopereerd in een gynaecologisch-oncologisch centrum of in het ziekenhuis waar de diagnose is gesteld. Dan opereert wel een gynaecologisch oncoloog uit een centrum mee.
U kunt uw arts vragen of het ziekenhuis aan deze normen voldoet.

Gynaecologisch oncologische centra

Nederland heeft een aantal erkende gynaecologisch-oncologische centra:
 • Academisch Medisch Centrum in Amsterdam
 • Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam
 • Catharina Ziekenhuis in Eindhoven
 • Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam
 • Leids Universitair Medisch Centrum
 • Maastricht Universitair Medisch Centrum+
 • Medisch Spectrum Twente in Enschede
 • Radboudumc in Nijmegen 
 • Universitair Medisch Centrum Groningen
 • Universitair Medisch Centrum Utrecht
 • VU Medisch Centrum in Amsterdam

Een ziekenhuis kiezen

Met vragen over de keuze voor een ziekenhuis kun je terecht bij de huisarts en zorgverzekeraar. Ook de kanker.nl infolijn kan met je meedenken.

Lees ook hoe je zelf ziekenhuizen kunt vergelijken.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2016

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Prof. dr. Verheijen, R.H.M. (gynaecoloog), Prof. dr. Creutzberg, C. L. (radiotherapeut), Prof. dr. Kruitwagen, R.F.P.M. (gynaecoloog)