Onderzoeken bij alvleesklierkanker

Opslaan

Onderzoek bij de huisarts

Als je geelzucht hebt of als andere klachten aanhouden, ga dan naar de huisarts. De huisarts doet onderzoek en zal proberen de oorzaak van de klachten te vinden. Soms is er bloedonderzoek nodig of krijg je een verwijzing naar een specialist in het ziekenhuis. 

Onderzoek in het ziekenhuis

Wanneer je klachten op alvleesklierkanker kunnen wijzen, zal de arts in het ziekenhuis verder onderzoek doen. Welke onderzoeken je precies krijgt, hangt af van de klachten. 

Met de onderzoeken bekijkt de arts of er een tumor in de alvleesklier zit. Als dat zo is, zal hij of zij onderzoek doen naar mogelijke uitzaaiingen. De uitslagen van de onderzoeken zijn belangrijk bij het kiezen van een behandeling.  

Welke onderzoeken zijn er bij alvleesklierkanker?

Bij geelzucht zal de arts kijken of de galwegen verstopt zijn, bijvoorbeeld door een tumor of door galstenen. Hiervoor maakt hij of zij een echo van de bovenbuik en mogelijk daarna een CT-scan van de buik. Vaak is er ook bloedonderzoek nodig.  

Wanneer de arts wil weten of er een tumor in de alvleesklier zit, zal hij of zij een CT-scan of een MRI-scan aanvragen. Met deze scans kunnen kwaadaardige afwijkingen opgespoord worden. Ze geven ook informatie over het stadium van de kanker: is de tumor doorgegroeid in andere organen en zijn er uitzaaiingen? 

Is er geen tumor te vinden op de scans, maar zijn er wel klachten? Mogelijk is dan een ander onderzoek nodig. Dat kan een ERCP, een EUS of mogelijk een PET-scan zijn.  

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: november 2019

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.