Algemeen

Alvleesklierkanker

Opslaan

Wat is alvleesklierkanker?

Bij alvleesklierkanker zit er een tumor in de alvleesklier. De alvleesklier (pancreas) zit in de buik en is belangrijk voor de spijsvertering. De medische term voor alvleesklierkanker is pancreascarcinoom. De meeste mensen met alvleesklierkanker zijn ouder dan 60 jaar. 

Er zijn verschillende soorten tumoren die in de alvleesklier kunnen ontstaan. De meest voorkomende tumor in de alvleesklier is een pancreas ductaal adenocarcinoom. Als het gaat over alvleesklierkanker wordt meestal een adenocarcinoom bedoeld. Lees meer over het adenocarcinoom en andere soorten tumoren in de alvleesklier.

Alvleesklierkanker zit het vaakst in de kop van de alvleesklier (70-80%). Dit is het stuk van de alvleesklier dat tegen het begin van de dunne darm (het duodenum) aanligt. Het heet dan een pancreaskopcarcinoom. Veel minder vaak zit de tumor in het middelste stuk van de alvleesklier (15-20%) en nog minder in de staart, het linker deel van de alvleesklier (5-10%). Bekijk informatie over de alvleesklier

Een tumor in de alvleesklier wordt vaak pas laat ontdekt. De kanker is in veel gevallen dan ook al uitgezaaid. Dat komt doordat een tumor in de alvleesklier in het begin vaak geen duidelijke klachten geeft. Bekijk de symptomen van alvleesklierkanker. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: november 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.