Zzp-er en kanker. Wat nu?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als je als zelfstandig ondernemer kanker krijgt, vraag je je waarschijnlijk af hoe het verder moet met je werk. Kun en wil je nog blijven werken? Vertel je aan je opdrachtgevers dat je ziek bent? We geven een paar tips om je verder te helpen.

Lees op deze pagina over:

Communicatie met klanten en opdrachtgevers 

Je bent niet wettelijk verplicht om opdrachtgevers of klanten te laten weten dat je kanker hebt (gehad). Maar soms is het toch een goed idee. Geef bijvoorbeeld aan dat je voorlopig niet of minder werkt. Of dat je meer tijd nodig hebt om een opdracht uit te voeren. 

Kun je eerder gemaakte afspraken of contracten niet nakomen, probeer dan samen met je opdrachtgever naar een oplossing te zoeken.

Wel of niet doorwerken tijdens de behandeling?

Of je kunt doorwerken tijdens de behandeling ligt aan je situatie. Voel je je redelijk goed, dan kan werken een prettige afleiding zijn. Maar het kan ook zijn dat je te veel last hebt van de bijwerkingen en pas na de behandeling het werk weer kunt oppakken.

Tip: Vraag je behandelend arts of verpleegkundige om advies over wel of niet doorwerken tijdens de behandeling. 

Werk je tijdens de behandeling, let dan goed op de signalen van je lichaam. Vraag niet te veel van jezelf en neem op tijd rust. 

Moet je tijdelijk minder gaan werken? Of lukt het even helemaal niet meer om te werken? Regel op tijd vervanging. Zo kun je het werk loslaten en houden opdrachtgevers vertrouwen in je.

Gerda had kanker en werkte door

Uitkering van verzekeraar of schenkingen van broodfonds

Als je als zelfstandig ondernemer een AOV hebt of deelneemt aan een broodfonds, krijg je een uitkering of schenkingen als je door kanker (tijdelijk) niet kunt werken.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Verwacht je dat je door kanker voor een langere periode ziek of arbeidsongeschikt bent? Meld dit dan aan je arbeidsongeschiktheidsverzekeraar.

Na je ziekmelding krijg je een gesprek met een arbeidsdeskundige of verzekeringsarts. Deze arts bepaalt hoeveel procent je arbeidsongeschiktheid bent. Dit is belangrijk voor de hoogte van je uitkering. 

De meeste verzekeraars helpen je ook om weer aan het werk te gaan (re-integratie). Wat voor hulp je kunt krijgen bij re-integratie, hangt af je verzekeraar. Het kan bijvoorbeeld begeleiding door een re-integratiebureau of arbeidsdeskundige zijn.

Als je begeleiding kunt krijgen, kijk dan altijd of deze persoon of organisatie deskundig is op het onderwerp kanker en werk. Is dat niet zo, dan kun je hulp vragen van een bedrijfsarts consulent oncologie (BACO).

Tip: Lees de polisvoorwaarden nog een keer goed na. Dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Broodfonds

Kun je door kanker niet of minder werken? Meld dit dan zo snel mogelijk bij het bestuur van je broodfonds (of schenkkring).

Je krijgt dan van iedere deelnemer in het broodfonds een schenking. Alles bij elkaar vormen die schenkingen het bedrag waarvoor je hebt ingetekend. De eerste 30 dagen zijn voor je eigen risico en krijg je nog niets.

Goed om te weten: na 2 jaar houden de schenkingen op. Dat is dus anders dan bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Uitkering van de gemeente

Heb je geen AOV? En/of zit je niet in een broodfonds? Dan kun je bij ziekte door kanker als zelfstandige soms een uitkering van de gemeente krijgen. Er zijn 3 verschillende uitkeringen:

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cobi Oostveen

Cobi Oostveen

Bedrijfsarts-consulent oncologie, zelfstandig

LinkedIn

illustratie-deskundige-vrouw

Dr. Angela de Boer

Onderzoeker, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid

Foto Ton Jenner

Drs. Ton Jenner

Bedrijfsarts-consulent oncologie, Omtrend

Linkedin

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-deskundige-vrouw

Gerrie Westeneng

Maatschappelijk werker, LUMC

illustratie-deskundige-vrouw

Mirjam van Belzen

Belangenbehartiger Kwaliteit van leven, NFK

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2019