Een ziektewetuitkering aanvragen als je kanker hebt

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Loopt je contract af terwijl je ziek bent? En wil je werkgever je contract niet verlengen? Dan kun je een ziektewetuitkering aanvragen bij het UWV.

Belangrijk: je werkgever moet je ‘ziek uit dienst melden’ bij het UWV op de einddatum van het contract. Tip: vraag of je werkgever dit heeft gedaan.

Heeft je werkgever je niet ‘ziek uit dienst’ gemeld, dan kun je dat zelf doen bij het UWV. Stuur dan eerst een brief aan je werkgever met het verzoek je ziek uit dienst te melden. Weigert je werkgever dit verzoek? Dan kun je zelf een brief naar het UWV sturen. Op de website van het Juridisch Loket vind je een voorbeeldbrief die je kunt gebruiken. Ben je lid van een vakbond, dan kun je daar hulp vragen.

Ziektewetuitkering na einde contract

Het UWV betaalt je ziektewetuitkering en is ook verantwoordelijk voor je re-integratie. Kijk voor meer informatie op: Ik ben ziek en heb geen werkgever (UWV).

Tijdens je ziektewetuitkering krijg je van het UWV een re-integratiebegeleider. Dit is je contactpersoon bij het UWV die je begeleidt bij het vinden van een passende baan.

Let op: als jouw (ex-)werkgever eigenrisicodrager is voor de Ziektewet, blijft die verantwoordelijk voor je uitkering en re-integratie. Zie ook: (Ex-)werkgever is eigenrisicodrager bij ziekte | UWV | Particulieren

Hoe lang een ziektewetuitkering?

Je kunt maximaal 2 jaar een ziektewetuitkering krijgen. Na 1 jaar is er een tussentijdse beoordeling door een verzekeringsarts. Die bepaalt je arbeidsvermogen. Vindt de verzekeringsarts dat je nog mogelijkheden hebt om te werken? Dan volgt nog een gesprek met een arbeidsdeskundige. Die beoordeelt wat voor werk je nog kunt doen, en wat je daarmee kunt verdienen. De uitkomst van de beoordeling bepaalt of je nog recht hebt op het tweede jaar ziektewetuitkering.

Heb je 2 jaar lang een ziektewetuitkering gehad, dan kun je daarna in aanmerking komen voor een WIA-uitkering.

Beter, maar nog geen werk

Als je wel beter bent, maar nog niet meteen werk hebt, kun je een WW-uitkering aanvragen. Ook deze uitkering vraag je aan bij het UWV. 

Kijk voor meer informatie op: aanvragen WW-uitkering (UWV).

Colofon

Met medewerking van:

Foto Desiree Dona

Desiree Dona

Klinisch arbeidsgeneeskundige oncologie, Radboudumc

Foto Fenna van Ommen

Fenna van Ommen

Onderzoeker afdeling Arbeid en Gezondheid, Amsterdam UMC

Linkedin

Foto Josephine ter Steeg

Josephine ter Steeg

Bedrijfsarts consulent oncologie, Amsterdam UMC

Linkedin

Foto Marieke Jacobs

Marieke Jacobs

Bedrijfsarts consulent oncologie, Radboudumc

ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die kanker hebben (gehad)

NFK werkgroep Werk en kanker

foto Renée van Garderen

Renée van Garderen

Arbeidsdeskundige, RVG Re-integratie

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2023