Vragen aan en antwoorden van het team Gynaecologische Oncologie MUMC o.l.v. Prof. dr. Roy Kruitwagen

Openbaar gesprek
12 september 2014 om 10.51,
gewijzigd 19 september 2018 om 11.49

NB: met ingang van 1 januari 2018 is het niet meer mogelijk om vragen te stellen aan het team o.l.v. Prof. Kruitwagen.

Van september 2014 tot 1 januari 2018 zijn hieronder vragen gesteld over gynaecologische kanker aan een team van oncologisch gynaecologen o.l.v. Prof. dr. Roy Kruitwagen van het MUMC (Maastricht). De vragen en antwoorden vind je hieronder terug.

Vanaf half januari 2018 is het mogelijk in deze groep om vragen te stellen aan dr. Cor de Kroon, gynaecoloog-oncoloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum.


Disclaimer
 

756 reacties

beste dr. kruitwagen

ik heb geen gynaecologische kanker maar maak me wel een beetje zorgen. via stichting olijf is mij geadviseerd om wel hier mijn vraag te stellen.

ik ben onlangs bij de gynaecoloog geweest omdat ik al geruime tijd toenemende buikpijn heb vlak voor mijn menstruatie, met name li. En meer vaginale ruikende afscheiding heb. ook buiten menstruatie periode.

gynaecoloog heeft recht een cyste ontdekt (mbv echo) met een grille wand, iets aan de wand. Daarom na 3 weken nogmaals controle. toen 2 kleine cystes rechts maar geen onregelmatigheid meer aan de wand dus goed. cystes kunnen geen kwaad en hoeven niet te worden verwijderd. bij beide echo's was linker eierstok niet zichtbaar terwijl de pijn zich vooral li concentreert ( pijn zit ook wel recht en midden in de buik maar minder) en ik links ook meer opgezet ben dan rechts. de uitleg was dat li niet zichtbaar is omdat daar dan blijkbaar niets aan de hand is. zou er een cyste zitten die er niet hoort dan zou de eierstok wel zichtbaar zijn geworden.

overige klachten;

veranderde stoelgang

vage buikpijn

vaker plassen / gevoel van aandrang blijven houden na het plassen.

tussentijds bloedverlies / onregelmatige menstruatie

misselijkheid

opgezette buik

vermoeidheid

vragen;

kan het zijn dat er toch een voorstadium van eierstok kanker speelt en dit over het hoofd is gezien. ( uitslag uitstrijkje maart 2016 was wel goed)

of dat er sprake is van endometriose of ernstige verklevingen (3 x keizersnede waarbij wel behoorlijke verklevingen zijn ontstaan)

hoe nu verder qua vervolg onderzoek (mri ?) of maak ik me zorgen om niets.

bij voorbaat mijn hartelijke dank voor u tijd en begrip

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw,
dit is geen makkelijke vraag. Goed lichamelijk onderzoek is belangrijk en goed uitvragen van uw klachten. Vervolgens is gynaecologisch onderzoek (uitstrijkje, inwendig onderzoek en echo belangrijk). Als een eierstok niet zichtbaar is, kan dat meerdere redenen hebben. Vanaf de overgang is een eierstok zo klein dat we hem meestal niet zien, en dat is volledig normaal. Het klopt dat als er een cyste is, de eierstok juist wel makkelijker zichtbaar wordt.

Een voorstadium van eierstokkanker is in principe niet op te sporen. Ook niet met een MRI of andere scan. Soms wordt een tumormarker geprikt (CA125), echter bij vroeg stadium eierstokkanker is deze soms ook normaal.

Al uw klachten zijn moeilijk via e mail tot een diagnose te brengen. Wellicht kunt u ook met de huisarts nog overleggen, of het ook op een ander gebied kan liggen.

Hopende u hiermee goed geïnformeerd te hebben,

Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

bedankt voor uw snelle reactie. kan mri ook niet endometriose of verklevingen in beeld brengen. of is dat volgens u niet de oorzaak van mijn klachten.

groeten tilli

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Na BMHK behandeling bestaand eruit operatie, chemo en bestralingen is mijn vagina heel droog en pijnlijk. Dit komt door de overgang. Hoe weet ik zeker dat er geen terugkeer is? Welke testen kan je doen? Internationaal zijn er verschillen. Inwendig onderzoek, pet scan, mri, HPV test? De bijsluiter van de zalf vond ik verontrustend. Als je de pillen langer slikt heb je een kans op borstkanker? Wat zou u aanraden oestrogeenzalf, andere medicijnen of bekkenbodemfysio?

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw,

Onderzoek naar de terugkeer van baarmoederhalskanker wordt gedaan door inwendig onderzoek. Het is niet bewezen dat scans dit beter kunnen, want alles onder de 1-2 cm groot is op een scan vaak niet te zien.

U bent ongerust over zalf, ik neem aan oestrogenenzalf. Het is bekend dat na afronden van de bestraling starten met deze zalf zeer zinvol is. Het voorkomt verklevingen en klachten van de vagina. Het wordt dan ook standaard aangeraden. Ook voor seksualiteit belangrijk. Deze werken lokaal en u hoeft geen angst voor borstkanker bij de crème te hebben.

U geeft aan ongerust te zijn over pillen. Ik ga uit van oestrogeen pillen. In die bijsluiter wordt inderdaad gesproken over borstkanker risico's. Dit risico is inderdaad verhoogd als vrouwen, na de overgang, gemiddeld rond hun 50e jaar, nog jarenlang (10 jaar bv) doorgaan met hormoontabletten.
Maar bij vrouwen die VERVROEGD in de overgang raken geldt dit risico NIET. Indien u te vroeg in de overgang bent geraakt hebt u meer risico op hart en vaatziekten en osteoporose en klachten. We raden aan dan tot 45/50 jaar wel hormonen te gebruiken, zonder extra risico op borstkanker.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,
team Gynaecologisch Oncologie MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste prof,
In 2012 is bij mij een kleincellige (neuro endocrine) tumor gevonden in de baarmoederhals.
Na 4x chemo (cisplatin en etoposide) een algehele baarmoedervewijdering incl. Eierstokken en 55 lymfelieren en daarna nog even 27 bestralingenen was ik klaar. En ben ik er nog steeds,
Mijn vraag bestaat uit 3 delen.
1. Heb ik baarmoederhalskanker gehad, of behoor ik tot de NEC groep waar de hoofdtumor gevonden is in de baarmoederhals?
2.nadat alles achter de rug was, zweet ik me kapot, voornamelijk op mijn hoofd.
Het komt echt met bakken uit mijn hoofd het moment ik maar een lichte inspanning doe.
Is dit omdat ik in de overgang zit, of omdat er 55 lymfeklieren uit zijn, omdat ik een vollere dos haar op mij hoofd heb? Zo kan ik nog tig suggesties geven, maar het blijft bij gissen
Maar graag zou ik een echt antwoord krijgen.
3. Na de chemo's is het oorsuizen begonnen. Is hier uberhaupt iets aan te doen?

Ik hoor graag van u.
Groeten en dank.
Loes
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw,

1. U verwoordt het heel goed: u heeft een NEC tumor gehad waarbij de hoofdtumor in de baarmoederhals zat. Dus het is niet de "klassieke' baarmoederhalskanker, zoals het in 99,7% van de gevallen bij een tumor in de baarmoederhals wel is, door HPV virus. U behoort tot die 0,3 % die niet door HPV virus wordt veroorzaakt.
2. Het is moeilijk te zeggen wat hier de oorzaak van is: was u al postmenopauzaal toen de behandeling begon (dwz was uw laatste menstruatie meer dan 1 jaar voor start van de behandeling?). Had u toen ook al opvliegers?
Als u nog menstruaties had voor start van de behandeling bent u door de behandeling in de overgang gekomen en kunnen het zeer zeker opvliegers zijn.
Het verwijderen van de lymfklieren is geen logische verklaring, dit heeft geen invloed op het zweten.
Meer haar natuurlijk wel weer.
3. Oorsuizen kan het gevolg zijn van bepaalde chemotherapie. Of er nog iets te verbeteren is kan het beste beoordeeld worden door een KNO arts, die andere oorzaken hiervan kan uitsluiten of behandelen.


Het is een lastig probleem, maar we hopen u voldoende geïnformeerd te hebben,

Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Dank voor de antwoorden.Nee, de overgang was nog ver van mijn bed toen ik de behandelingen inging. Ok opvliegers is een ding dat bij de overgang hoort, maar een kleine inspaning en dan dusdanig zweten dat het zweet gewoon van je voorhoofd afrolt, hoort dat bij de overgang?? Jeetje, dan ga ik voor een paar jaar naar de noordpool verhuizen.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hoi Loes,

Ik zweet na verwijdering van lymfeklieren uit mijn lies daar nu ook veel meer dan voorheen. Kan toeval zijn.

Groet,
Annemarie
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte,
Mijn moeder is 89 jaar en lijdt aan ouderdomsdementie of alzheimer en is vrij fragiel.
Nu heb ik bij haar onder de oksel en in de borst vele knobbels ontdekt welke mij gezien hoe die aanvoelen onregelmatig en vastzittend enorm verontrust.
Zij kan vrijdag bij de huisarts terecht maar ....................
Als dit borstkanker is wordt er dan op die leeftijd hoe ingegrepen?
Chemo kan zij fysiek niet aan en opereren wellicht ook niet gezien het feit dat zij al 2 x een delier heeft gehad.
Graag zou ik willen weten welke wegen er bewandeld worden in dit soort gevallen en ook niet onbelangrijk moet je haar het vertellen omdat ij al zo enorm verward en gedesoriënteerd is .
Ik hoor graag van u
Annicque van den Berg Leroux

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste Aniek,
ik denk dat je vraag in het verkeerde forum zit: wij behandelen geen borstkanker. Ik hoop dat je je vraag bij het andere forum kunt stellen.

Gynaecologisch oncologisch team MUMC + Maastricht
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Goedemorgen,

Ik ben in behandeling voor borstkanker. Nu heb ik in het verslag van de ct-scan gelezen:"Bolvormige configuratie van de cervix; overweging bezoek gynaecoloog".

De ct-scan is in december 2015 gemaakt. Tijdens geen enkel gesprek heb ik dit gehoord en heb het dus nu, vanwege een second opinion, zelf gelezen. Ik heb de behandelend chirurg gevraagd wat dit betekent en of het iets is om nog te overwegen, maar zij had zich niet verdiept in dit rapport; alleen in de vraag over de behandeling van borst/oksel.

Ik maak me niet heel erg zorgen, maar het laat me niet los. Kan ook nergens iets vinden over wat het betekent. Googlen op configuratie levert louter ict-materiaal op :-)

Kunt u mij zeggen wat "Bolvormige configuratie van de cervix" betekent.

Dank u wel.

Groet,

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw,

Een bolvormige configuratie betekent dat de cervix bol van vorm is. De vorm van de cervix is bij iedereen anders. En is afhankelijk van wel of geen kinderen gekregen te hebben. Op een CT scan is een cervix slecht te beoordelen, het is niet meer dan een vlek. Blijkbaar viel hij wel een beetje op. Maar wij zouden hier ook niet ongerust van worden.
Indien er bij u geregeld uitstrijkjes zijn gemaakt voor het bevolkingsonderzoek, dan stelt dat ook gerust.
Bij twijfel kan een eenvoudig inwendig onderzoek u geruststellen.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben, gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Dank u wel.. Ik heb 1 zwangerschap gehad.

Ik laat het (voorlopig) rusten. Ik ben altijd voor bevolkingsonderzoek geweest en totaal ook geen klachten (weet niet of dat mee zou spelen).

Dank u wel voor uw antwoord.


Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste dokter Kruiwagen, Ik heb u eerder een mail gestuurd met de vraag waarom schaamlip en vulvakanker apart worden genoemd. Ik had een grote tumor in mijn vulva, op mijn schaamlippen, clitoris tot mijn plasbuis en ook op mijn schaambeen en kleine tumoren in mijn rechter lies/lymfeklier en een grote in mijn linker lies /lymfeklier. Na een behandeling met chemotherapie en bestraling was alleen de tumor in mijn linker lies er nog en die was van vier centimeter kleiner dan een halve centimeter. De eerste afspraak die ik had na de behandeling en de mri scan was met de radiotherapeut en zij vertelde me dat dit een beter resultaat was als ze had verwacht gezien het stadium waarin het was. Ze zou een afspraak maken met de oncoloog /gynaecoloog om te bespreken of als de tumor zo bleef of nog kleiner werd ik geopereerd moest worden en voor als deze ging groeien. Volgens haar was dit geen zware operatie (ik nam toen aan in verhouding met de operatie die ik had gehad als er voor een operatie was gekozen in plaats van chemotherapie en bestraling) en zij zou mij zeker aanraden om het te doen omdat ik dan schoon zou zijn. De afspraak hierover zou over drie weken zijn. En ze zou voor over twee maanden nog een afspraak maken met een andere radiotherapeut omdat zij dan met vakantie was. Doordat er een aantal dingen verkeerd zijn gegaan, zoals een afspraak met de verkeerde arts, vergeten eerst een mri scan te maken etcetera terwijl toen ik de eerste keer belde om te zeggen dat er een verkeerde afspraak was gemaakt ik al had aangegeven dat de tumor weer aan het groeien was en er dus haast bij was gingen er weken overheen en was de tumor in mijn lies inmiddels vier centimeter toen ik eindelijk de afspraak met de oncoloog over de operatie had. Wat in eerste instantie met een arts assistent was (ik heb acht verschillende artsen gehad en nooit dezelfde gezien) die voor mij en mijn zus uit het niets twee keer een opmerking maakte "dat de operatie niet levensverlengend zou Zijn" waarop ik vroeg of ik het goed begreep en ik op was gegeven en dat ik nu echt een arts wilde spreken. Omdat door het gesprek met de radiotherapeut wij dachten dat we een gesprek zouden hebben over een operatie waardoor de tumor verwijderd zou worden en ineens in een gesprek zaten waarin werd verteld dat opereren geen zin meer had hadden we het idee dat we iets misten . Als ik meer last van de tumor kreeg (het drukt onder andere op mijn been) was het misschien wel verstandig om te opereren( maar dit zou mijn leven niet verlengen) . Ik zei dat ik er dan voor koos om nu naar huis te gaan en niets te doen. Maar een keer thuis ben ik gaan nadenken en ben tot de conclusie gekomen dat ik niet iets mis maar de radiotherapeut voor haar beurt heeft gesproken en te rooskleurig was of door de laksheid van het ziekenhuis de tumor als ik de afspraak had gehad toen het de bedoeling was, en niet groter dan een centimeter in plaats van de vier centimeter die deze nu is, het nog wel opereerbaar was geweest. Wat ik verder niet snap is dat ik verder geen uitzaaiingen heb en als ik dan toch geopereerd moet worden om te ontlasten waarom dan niet proberen dit meteen te doen met de kleine kans dat de tumor wel weggehaald kan worden. Ik wil niet iemand "de schuld "geven of het niet accepteren maar vraag me toch af of ik een second opinion moet vragen. Ik wil niet vechtend ten onder gaan en had me er in eerste instantie bij neer gelegd maar we zijn een half jaar verder nadat ik de diagnose kreeg en tot nu toe zijn er geen uitzaaiingen en bewijs dat er kanker cellen zijn gaan zweven maar dat is wel de reden die op is gegeven waarom opereren geen zin heeft. Kunt u hier iets over zeggen?
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw,

dit is een complexe vraag, een second opinion zou in dit geval de beste oplossing zijn, om alles nog eens goed op een rijtje te zetten en duidelijkheid te krijgen.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben, gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Geachte heer Kruitwagen, beste Roy,

Helaas is er geconstateerd dat ik kanker heb in mijn buik. Na 3 weken van verschillende onderzoek zijn er 3 mogelijkheden:

1. Eierstokkanker met uitzaaiing naar het buikvlies/buikwand

2. Buikvlieskanker (Pseudomyxoma peritonei of PMP) met uitzaaiing naar de eierstok(ken)

3. Blinde darmkanker met uitzaaiing naar het buikvlies/buikwand en de eierstok(ken)

Hoogstwaarschijnlijk is het de buikvlieskanker.

Mijn gynaecologisch oncoloog wil absoluut eerst weten wat de primaire kanker is voordat ze de behandeling inzet. Dat snap ik, maar...de behandeling is wat ik kan vinden voor aller 3 hetzelfde: debulking (grote OK en alles eruit) en Hypec (chemo in de buik) Nou weet ik dat dit in het UMCU wordt gedaan, behalve voor eierstokkanker want daar is de trial net voor afgelopen.

Mijn vragen:

Klopt mijn conclusie van de behandeling voor deze kankers (debulking en Hypec)?

Zijn er ziekenhuizen die die dit ook voor eierstokkanker inzetten?

Wat is het beste ziekenhuis / arts hiervoor? (En is ie toevallig niet met vakantie:-)

Alvast dank, vriendelijke groet, Everdine.

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw,

We begrijpen dat de gynaecologisch oncoloog eerst meer duidelijkheid wil hebben. Dit verkrijgt hij/zij door de immuunhistochemische bepalingen in de tumor, die vervolgens het onderscheid tussen de 3 wel kan maken.
Debulking komt bij allen aan bod, dat klopt, maar de HIPEC niet. Voor eierstokkanker is het nog niet duidelijk of dit voordelen heeft. De studie is afgesloten en resultaten worden onderzocht.
Verder wordt er bij HIPEC gespoeld met chemotherapie. De eierstokkanker reageert op hele andere chemotherapie dan de dikkedarmkanker/PP. Dus voor het starten van de debulking moet al duidelijk zijn welke tumor het betreft om te zorgen dat er met de juiste chemotherapie wordt gespoeld.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben, gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte heer Kruitwagen, beste Roy,

Mijn vriendin heeft in mei een complete debulking operatie gehad ivm eierstok kanker stadium IIIA ze had totaal 17 uitzaaiingen hierbij zijn ook stukken van haar dikke darm staand,sigmoid,middenrif ,Lymfeklieren verwijdert en is haar vetshort geschild na de operatie heeft ze 9 weken in het ziekenhuis gelegen met diverse
complicaties,inmiddels is ze thuis met een picclijn om haar dagelijks 5 gram magnesium te geven.
mijn vraag is hebt u ooit meegemaakt dat het magnesium peil zolang na een operatie veel te laag blijft,de behandelend arts in ieder geval niet. Misschien hebt u een suggestie of oplossing.
Misschien is het van belang om te weten dat zij ook diabetes type 1b heeft.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw,

Het opnemen van elektrolyten en zouten kan na zo'n uitgebreide operatie ernstig verstoord raken. Enerzijds doordat er een tijd slechte voedselinname is, anderzijds doordat de darm deze stoffen slecht opneemt. Als er nierschade is (ik weet niet hoe de nierfunctie is) kan dit ook een oorzaak zijn.
Mogelijk duurt het nu zo lang doordat de darm het slecht opneemt, en de voeding nog niet optimaal is.
Het is ook bekend van chemotherapie (zoals carboplatin), dat het magnesium verlaagd kan blijven. Wellicht is ze nu ook bezig met chemotherapie.

De oplossing is dus goede voeding, goede functie van de darm (geen diarree), verbeteren nierfunctie en afronden chemotherapie. Aan veel van deze factoren zal nu niet veel gedaan kunnen worden, dan is het toedienen van magnesium de enige (en zeer belangrijke) optie. Soms herstelt het niet volledig doordat de darm het gewoon niet goed blijft opnemen.


Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

team Gynaecologisch oncologie MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Bij mij is een lokaal recidief tgv rectum/endeldarmkanker geconstateerd. Gelukkig is deze nog operabel.
Het wordt weliswaar een heftige ok zoals in de eerste uitleg is gezegd maar voor mij geen reden om het niet te doen.
In het gesprek werd ook aangegeven dat misschien zelFs de vagina moest worden opgeofferd.
Wat moet ik hieronder verstaan.

Gr Anita
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw,

Het opofferen van de vagina kan betekenen dat er een stuk of de gehele vagina mee verwijderd moet worden. De darm en de vagina zitten zeer dicht bij elkaar. Om dan een tumor in een darm goed veilig te kunnen verwijderen zonder resten achter te laten, wordt dan wel eens gekozen dit te doen. Hoe veel van de vagina wordt meegenomen, zult u met uw behandelend arts moeten bespreken. Ook welke gevolgen dit voor de seksualiteit dit zal hebben.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

team gynaecologische oncologie MUMC+ Maastricht.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste dokter Kruiwagen, ik heb u een mail gestuurd over (wat volgens mij een disciplinair team is waar geen structureel disciplinair overleg plaats vindt en alleen nieuwe patiënten worden besproken) waardoor er dingen mis gaan. En de vraag of ik er verstandig aan doe om een tweede opinie aan te vragen bij een arts met kennis van de vorm van kanker die ik heb en objectief mijn dossier wil doornemen om te beoordelen of de miscommunicatie naast vervelend ook nadelig voor de uitkomst kan zijn geweest en los daarvan of een operatie nog een optie is en objectieve informatie kan geven om een keuze te maken. Het gaat me niet om de vraag wie en of er fouten zijn gemaakt, ik denk dat als er fouten zijn gemaakt deze komen door de werkwijze en niet door artsen persoonlijk. Ik heb zelf behoefte aan uitleg en hoe het zit, ik heb nu het gevoel dat ik "vast" zit in: hoe,wat als etcetera. Zou ik via de "officiële "weg, dus via het ziekenhuis bij u terecht kunnen voor een second opinie?
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Geachte mevrouw,

dat is zeker mogelijk. U kunt contact opnemen met de secretaresse 043-3874767.

Zij zal dan al uw gegevens opvragen, zodat wij alles in het multdisciplinair team kunnen bespreken en u kunnen zien.


Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
https://rookoverlast.wordpress.com/2016/08/09/chroom-6-in-uw-omgeving/
Het stoken op geïmpregneerd hout brengt zeer schadelijke stoffen met zich mee. O.a. chroom-6? In Nederland is er geen enkele controle hoe iemand stookt op hout. Houtrook kan een zeer grote impact hebben op iemands gezondheid te meer als iemand stookt op geïmpregneerd- of behandeld hout. Volgens een bericht in de Volkskrant is een kleine hoeveelheid Chroom-6 nodig om kanker te veroorzaken. De vraag is dan ook als mijn buren zo nu en dan stoken op behandeld hout, hoe groot loopt de omgeving het risico daardoor kanker te krijgen?

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Geachte heer/mevrouw,

wellicht dat uw vraag in een ander forum beter gesteld kan worden.


Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte heer Kruitwagen, Afgelopen augustus is er bij mij een deel van een tumor uit mijn baarmoederhals verwijderd. Dit is gebeurd tijdens een sectio. Op dat moment was de aanname dat het ging om een poliep. De steelvormige tumor is met de hand 'weggeplukt' en via de snee in mijn buik verwijderd en dus niet via de vagina. De lab-uitslagen gaven vervolgens aan dat het om baarmoederhalskanker ging.  In oktober is middels een Wertheim Okabayashi de rest van de tumor verwijderd. Ik wil graag weten of het verwijderen van een tumor in twee delen (en dus het breken/doorsnijden van de tumor) en het verwijderen van een deel van de tumor via de buik mogelijk nadelige gevolgen kan hebben voor het terugkeren van de kanker. Is het bijvoorbeeld mogelijk dat cellen zijn vrijgekomen en/of zich hebben kunnen verspreiden? Kortom: zijn er (extra) risico's en zo ja, wat zijn deze? Ik krijg helaas tegenstrijdige antwoorden van verschillende artsen, dus ik wil het u graag ook voorleggen. Alvast hartelijk dank voor uw reactie. Vriendelijke groet,
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

Geachte mevrouw,

Dit is een uitzonderlijke situatie. Dat verklaart waarom artsen tegenstrijdige antwoorden hebben. De extra risico's zullen, als ze er al zijn, gering zijn.

Bijvoorbeeld: bij een klassieke wertheim operatie via de buik wordt de baarmoeder ook via de buik verwijderd en niet via de schede. Daar kennen wij geen risico's van.

Bij andere kankers in de baarmoeder wordt wel eens een kijkje in de baarmoeder gedaan en met water gespoeld. Lang waren we bang daarmee tumorcellen de buik in te spoelen via de eileiders. Dit gebeurt ook wel bij dat spoelen, maar we weten dat dat geen extra risico's geeft.


Hopende u hiermee voldoende geinformeerd te hebben.


Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste dr. Kruiwagen,
Ben in april 2016 geopereerd aan baarmoederkanker. Ook zijn er naast de baarnoeder de eierstokken en eileiders verwijderd. De uitslag was gr. 1 stadium 1a.
Na 6 weken kreeg ik een vaginale echo en in september mijn eerste 3-maandelijkse controle.
Ik dacht tot vandaag dat die controle zou bestaan uit een vaginaal onderzoek en vaginale echo maar ik begreep van iemand die een soortgelijke operatie had, dat er ook een inwendig onderzoek bij haar was gedaan via de anus (controle klieren in de buik). Mijn vraag aan u is, wordt dit standaard gedaan of is een 3-maandelijkse controle een vaginaal onderzoek en echo?
Met vriendelijke groet,
Eva
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14

In de richtlijn baarmoederkanker (oncoline.nl, endometriumcarcinoom) staat:

"Het is aan te bevelen bij de follow-up controles een algemeen en gynaecologisch/bekkenonderzoek inclusief recto-vaginaal toucher te verrichten."

Er zijn geen studies gedaan wat de beste manier van controles is. Het is dus een aanbeveling. De meeste gynaecologen zullen een vaginaal onderzoek en een vaginale echo doen. Een deel zal ook een inwendig onderzoek in de anus doen. Hiermee kan echter naar lymfklieren worden gevoeld, enkel naar het gebied voor de darm waar eerst de baarmoeder zat.

Hopende u hiermee voldoende geinformeerd te hebben,

Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte heer Kruitwagen,
Twee jaar geleden is bij mij baarmoederhalskanker in fase 1 geconstateerd.Kort daarna heb ik operatie gehad en mijn baarmoeder is verwijdert.
Half jaar voor de operatie ben ik met bloedverlies klachten naar ziekenhuis geweest.Ik was niet verzekerd.Eerste gynaecoloog was een vrouw.Zij heeft mij respectloos behandelt.Wanneer was ik door haar onderzocht is veel bloed gevloeid.Zij was geirriteerd en agressief,ik-geintimideerd,verrast en bang.
Ik was naar huis verstuurd met een voorschrift(voor bloeden(hormonale storing))en belofte dat zij belt mij als de onderzoeksresultaten zijn klaar.Naar meer dan 5 weken heb ik van haar nog niks gehoord.Ik was boos op haar:slechte behandeling en geen interesse.Toevallig was ik naar andere gynaecoloog verstuurd.Ik heb geen idee wat aan hem doorgegeven was.Hij heeft tijdens het onderzoek opgezwollen deel van de baarmoederhals verbrand.Dat was een nachtmerrie.
Een week later was officieel meegedeeld dat ik heb kanker.
Het was een ziekenhuis in Limburg.Soms vraag ik me af of ze zich bewust zijn van wat ze aan het doen waren.
Waarom schrijf ik?Want het is oneerlijk...
Vr groetjes
Zeisnog

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
mijn moeder is in 2015 behandeld voor eierstokkanker (3x chemo debulking ov hipec, 3x chemo, recidief in long mei 2016 nieuwe chemo (gedeeltelijk anders dan eerste), ze heeft bcra 2 gen
nu blijkt dat na 3 kuren het niks heeft gedaan. nu gaat ze waarschijnlijk olaparib gebruiken.
Is dit het laatste middel of is er daarna nog een ander medicijn/ behandeling mogelijk bv immuuntherapie?
Is het mogelijk om een gedeelte v/d long weg te halen waar de uitzaaing zit?
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw,

Er zijn nog andere chemotherapie middelen beschikbaar. Helaas is het altijd afwachten of ze daar wel op reageert. Echte immunotherapie is nog niet beschikbaar.
Het weghalen van een uitzaaiing van eierstokkanker wordt soms wel gedaan. Dit is alleen zinvol als er geen tekenen zijn van uitzaaiingen ergens anders. Ook kan er niet zomaar een stuk long weggehaald worden, dit hangt af van de lokalisatie van de uitzaaiingen in de long.

Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte dr.Kruitwagen,
Ben ik geopereerd voor baarmoederkanker.Ik wil vragen hoe vaak heb ik controle in 5 jaar.Eerst iedere 3 manden en dan?Wat kan ik verwachten tijdens controle?Zijn er speciale procedures?
vr.groetjes
GraziAna
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw,

in de huidige richtlijn staat kort samengevat:
algemeen en gynaecologisch onderzoek en voorlichting over herstel, symptomen en psychosociale zorg.

Het is te overwegen voor de frequentie van follow-up bezoeken het volgende schema aan te houden:

  • Eerste en tweede jaar: controle elke drie tot vier maanden.
  • Derde jaar: controle elke vier tot zes maanden.
  • Vierde en vijfde jaar: controle elke twaalf maanden.
Op dit moment loopt er een landelijke studie (ENSURE) naar de controles. Wellicht kunt u uw arts vragen of uw ziekenhuis deelneemt aan deze studie.

Gynaecologisch-oncologisch team MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
8 september 2016 om 15.17
Mijn verhaal is bijzonder te noemen. Toen ik voor het eerst bij daniel den hoed in Rotterdam terecht kwam bleek het om de "normale" cervixcarcinoom te gaan maar omdat ik een lichte doorgroei naar me ophangbanden had en er twijfels waren over 2 lymklieren in de buik stelde ze daar chemo in combinatie met bestraling voor. Toen ben ik voor een second opinion in Leiden terecht gekomen omdat ze daar baarmoeder besparende operatie's doen en ook in verder gevordere stadium. Mijn behandeling zou ook uit 2 operatie's bestaan. Na de kijkoperatie bleken er toch in de 2 verdachte klieren uitzaaiingen te zitten en kwamen ze er daar ook achter dat het om een klein cellige tumor te gaan. Toen hebben ze daar besloten dat de beste behandeling voor mij chemo in combinatie van bestraling zou worden. En omdat ik tegenover de daniel den hoed woont in Rotterdam adiseerde zij mij in Rotterdam de behandeling te doen omdat het heel intensief is en je bijna elke dag naar het Ziekenhuis moet. Gisteren hadden we daar een gesprek en toen vertelden zij mij dat hun procotocool anders is in Leiden dus willen ze daar beginnen met chemo, dan een operatie (baarmoeder verwijdering) en dan nog 30x bestralen. Ik dacht echt dat ik gek werd! Hoe kan het nou dat er 2 verschillende behandelplannen zijn en wat moet ik nou doen??!! Chemo en bestralen vind ik al heftig en dan ook nog een operatie erbij! Met daarbij ook nog in me hoofd dat ze in daniel een serieuze fout hebben gemaakt doordat de patholoog me weefsel verkeerd beoordeeld had. Een baarmoeder is toch juist de schild voor bestralen?
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw,
dit is geen eenvoudig te beantwoorden vraag.
Er is nogal wat variatie op wat men kleincellig carcinoom noemt. Er zijn geen goede (gerandomiseerde) studies beschikbaar die ons vertellen hoe we dit het beste kunnen behandelen, alleen achteraf verzamelde uitkomsten. De behandeling bestaat altijd uit een combinatie van chemotherapie en radiotherapie. Meestal is chemotherapie de eerste stap. Bij een goede reactie is een operatie ook te overwegen. Maar omdat er niet eenduidigheid is door gebrek aan wetenschappelijk bewijs is er een verschil in beleid. Dit hangt ook af van de bevindingen op scans (uitzaaiingen, grootte tumor) en de reactie op chemotherapie.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben, gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste dokter Kruiwagen, ik heb u een mail gestuurd voor een second opinie en of u dit wilde doen. Ik wil u laten weten dat ik voor een second opinie naar Leiden ga omdat ik in Rotterdam woon en dit voor mij qua afstand makkelijker is. De arts daar schijnt ook een specialisme te hebben in de vorm van kanker die ik heb. Bedankt voor uw aanbod en de reacties op mijn vragen.
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
hoe denkt u over wietolie bij uitgezaaide eierstokkanker ( uitzaaiingen zitten in long)
om bijwerkingen chemo te verminderen en evt tumor kleiner te maken

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw,

Er zijn studies die laten zien dat cannabinoïden en terpenen effect kunnen hebben op geïsoleerde kankercellen in een laboratorium. Maar het is (nog) niet bewezen dat de consumptie van cannabis ook kanker kan genezen in een echte patiënt. Onderzoek moet hierover meer duidelijkheid geven. Op dit moment is er geen informatie over. Het is wel aan te raden goed te overleggen met de oncoloog over eventuele interactie met de chemotherapie die u krijgt om problemen te voorkomen.

Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht

Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte prof Kruitwagen,

Drie jaar geleden heb ik de diagnose baarmoederhalskanker gekregen. Ik ben geopereerd middels een Wertheimoperatie en sindsdien schoon.
Omdat in het ziekenhuis werd verteld dat er nog maar 2 jaar na de operatie gecontroleerd wordt, hoef ik eigenlijk niet meer terug te komen.
Op eigen verzoek kwam ik nog wel eens per half jaar en nu zelfs eens per jaar op controle.

Nu heb ik mij altijd afgevraagd in hoeverre HPV uit mijn lichaam is. Ik heb begrepen dat dit niet getest kan worden maar is de kans dat de HPV op een andere plek weer uit kan monden tot kanker aanwezig (keelkanker, anuskanker zou ook veroorzaakt worden door HPV)? Mijn lichaam was immers eerder ook niet in staat het virus op te ruimen.
Dit omdat bij mijn partner afgelopen maand twee plekjes zijn weggehaald en dit nu ook gerelateerd lijkt aan HPV (staat nog op kweek). De angst is nu toch weer aanwezig na dit nieuws dat hij en/of ik toch nog het virus actief bij ons dragen en dit opnieuw kanker zou kunnen veroorzaken bij hem of bij mij. Hoe groot is dat risico nu? En doe ik er verstandig aan dit te melden bij mijn ziekenhuis en weer meer regelmatig controles te laten uitvoeren?
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw,

Het HPV is niet een type virus dat vrij door het lichaam zwerft. Het verbergt zich in cellen zoals de baarmoederhals cellen.
Keelkanker door HPV is zeldzaam en er zijn geen preventieve testen voor (zoals uitstrijkjes bij de baarmoeder). Anuskanker is ook zeldzaam. Ook hier geldt hetzelfde: er zijn geen goede onderzoeken om het virus daar te zoeken.
Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Eierstokkanker.
debulking met 6 keer chemo.
bij eerste controle, 3 maanden na de laatste chemo, was de tumormarker c125: 18
Nu, na weer 3 maanden is de tumormarker c125: 320
moet ik mij zorgen maken?
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw,

Er is een studie gedaan naar de zin van het prikken van CA125 na de behandeling voor eierstokkanker. In deze studie werden enkel vrouwen geïncludeerd die ook chemotherapie hadden gehad. U lijkt tot die groep patiënten te horen. In die groep is het niet zinvol gebleken Ca125 te prikken (geen langere overleving, slechtere kwaliteit van leven). Het stijgen van het Ca125 gebeurt al vaak lang voor het duidelijk is waar de ziekte is teruggekomen en geeft dan veel onrust.
Soms zijn er andere redenen voor het stijgen van het Ca125: een ontsteking in de buikos een operatie.
Het is goed om met uw arts te overleggen wat nu te doen bij deze stijging van het Ca125.
Het was het beste geweest het Ca125 niet te prikken, omdat er nu een dilemma ontstaat en een goede studie heeft laten zien dat het voor de patiënt niet beter is.

Helaas kunnen we uw onrust niet wegnemen,

Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Beste dr. Kruitwagen,

Ik ben in januari 2016 geopereerd voor een VIN lesie. De randen waren toen niet schoon.

De arts zei dat het niet erg was en dat controleren op uiterlijke onregelmatigheden voldoende was.

Mijn zus is 3 jaar geleden overleden aan HPV gerelateerde kanker en ik blijf me maar zorgen maken. Het is voor mij een trauma geweest. Bij haar begon het met CIN.

Ik heb gevraagd of ik het met immuunversterkende zalf mocht behandelen wat er nog aan VIN was maar hij zei dat het geen zin had want het zat overal.

Ik voel me dus niet erg serieus genomen en ik ben bang dat ik doodga hieraan. Ook de lakse houding verontrust mij.

Ik ga binnenkort naar een ander ziekenhuis wegens andere redenen. Denkt u dat in mijn situatie die zalf wel verstandig is? Het moet toch mogelijk zijn om VIN in zijn geheel, dus ook de randen, weg te krijgen?
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw,

VIN kan op 2 manieren ontstaan: via een huidafwijking (lichen sclerosis) of via het Humaan Papilloma Virus (HPV).
Het HPV is ook geassocieerd met CIN (afwijkende uitstrijkjes van de baarmoederhals).

Voor de behandeling van VIN veroorzaakt door HPV is er een immuunmodulerende zalf onderzocht door een nederlandse groep (imiquimod). Deze studie heeft laten zien dat veel van de VIN plekjes na een behandeling verdwijnen.

Dus imiquimod is een goede behandeling van VIN plekjes.
Het wordt niet voorgeschreven als er geen VIN plekjes zichtbaar zijn, of als er geen relatie is met HPV.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

Gynaecologisch oncologisch teak MUMC+Maastricht
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Hallo,

Ik heb een vraag. Ik ben in 2012 behandeld voor Baarmoederhals kanker. Ik heb 30 uitwendige bestralingen gehad, 3 inwendige bestralingen en 6 kuren chemo met cisplatin. Alles hebben ze laten zitten omdat het vergroeid was met mijn steun spierweefsel en dus niet operabel. Alle controles zijn goed. Alleen heb ik sind juli enorme buikklachten. De gehele onderbuik van navel tot schaamstreek doet zeer. De liezen ook en alles rond het bekken deel/heup aan de linker kant van de buik. Rechts geen klachten aan de bekken heup. Nu ben ik dus voor controle geweest en hebben ze eigenlijk geen enig idee waar deze klachten vandaan kunnen komen. Heb deze week ook weer uitslag ct scan gehad en is ook niks op te zien. Maar de klachten blijven. De meeste pijn heb ik als ik plat in bed lig. Op mijn linker zij kan ik helemaal niet meer liggen vanwege de pijn. Als ik zit doet het zeer en als ik vanuit zit naar sta houding ga doet het zeer. Lopen gaat goed als ik de eerste paar meter doorbijt. Als ik eenmaal opgang ben neemt de pijn wat af. Als ik fiets en er maar een klein hobbeltje in de weg zit waar ik overheen rij dan is het net of er in de onderbuik een iets tegen elkaar knalt en dat doet ook ontzettend zeer. Nu is mijn vraag of jullie misschien tips of adviezen hebben die ik kan overleggen/bespreken.

ALvast bedankt voor het meedenken
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14
Geachte mevrouw,

het is moeilijk te bepalen waar uw klachten vandaan komen. In ieder geval is er op de CT scan geen tumor meer te zien.

De behandeling kan wel chronische gevolgen hebben, die lang doorwerken (door vooral de bestralingen).
Bestraling kan leiden tot fibrose, een soort verlittekening. Deze is vaak in de schede aanwezig, maar kan ook in de buik aanwezig zijn. Hierdoor kunnen verklevingen optreden, rond darmen bijvoorbeeld. Ook kan de verlittekening aan de bekkenwand plaatsvinden (in het gebied waar de lymfklieren zijn bestraald). Soms kan een MRI dat beter laten zien dan een CT. Dit kan klachten geven.
Ook lymfoceles of lymfoedeem (ophoping van lymfevocht) kunnen klachten geven, waardoor bewegen beperkter is. Bent u bij een fysiotherapeut of oedeemtherapeut geweest?
Daarnaast kan bestraling van het bekken ook beide tot erge botontkalking of zelfs botbreuken. Is daar naar gekeken?

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 05/07/2017 - 19:14