Wat is baarmoederkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij baarmoederkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in de baarmoeder. Bijna altijd ontstaat de tumor in het baarmoederslijmvlies. Dit is de binnenste laag van de baarmoeder. De medische naam voor baarmoederslijmvlies is endometrium. Daarom heet deze soort kanker ook wel endometriumcarcinoom. 

Kanker van het slijmvlies van de baarmoeder wordt meestal in een vroeg stadium ontdekt, omdat er dan abnormaal bloedverlies via de vagina is.

Soms ontstaat er kanker in het bindweefsel of in het spierweefsel van de baarmoeder. De tumor heet dan een baarmoedersarcoom. Meer informatie over baarmoedersarcoom.

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Baarmoederkanker en baarmoederhalskanker: wat is het verschil?

Kanker in de baarmoederhalskanker is iets anders dan baarmoederkanker. Baarmoederhalskanker ontstaat in het onderste, smalle deel van de baarmoeder. Baarmoederkanker ontstaat in het brede deel van de baarmoeder. Op kanker.nl vind je aparte informatie over baarmoederhalskanker.

Symptomen van baarmoederkanker

Vaginaal bloedverlies na de overgang of een bruinige afscheiding na de overgang zijn de meest voorkomende symptomen van baarmoederkanker.

Bij vrouwen die nog niet in de overgang zijn, kan hevig bloedverlies tussen de menstruaties door een symptoom zijn van baarmoederkanker. 

Bij abnormaal bloedverlies is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Die kan het verder onderzoeken.

Lees verder over de symptomen van baarmoederkanker.

Oorzaken en risicofactoren van baarmoederkanker

De precieze oorzaak van baarmoederkanker is niet bekend. Na de overgang is de kans op baarmoederkanker groter. Het hormoon oestrogeen lijkt daarbij een rol te spelen.

Lees verder over de risicofactoren van baarmoederkanker.

Uitzaaiingen bij baarmoederkanker

Baarmoederkanker kan uitzaaien. Uitzaaiingen ontstaan vaak pas in een latere fase van de ziekte, of als de kanker is teruggekomen. De eerste uitzaaiingen zitten meestal naar de lymfeklieren in het bekken. Soms zaait baarmoederkanker uit naar andere delen van het lichaam. Bijvoorbeeld naar de longen, lever of het bot. 

Lees verder over uitzaaiingen van baarmoederkanker en over de behandeling van uitzaaiingen.

Cijfers over baarmoederkanker

Elk jaar krijgen ongeveer 2.000 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederkanker. De meeste vrouwen zijn tussen 60 en 80 jaar oud bij diagnose. Bij vrouwen jonger dan 45 jaar komt baarmoederkanker bijna nooit voor.

Vooruitzichten bij baarmoederkanker

De overleving van baarmoederkanker hangt vooral af van het stadium van de ziekte bij diagnose. Met stadium wordt bedoeld: hoe uitgebreid de ziekte is, en of er uitzaaiingen zijn. 

Baarmoederkanker is bij diagnose meestal nog niet buiten de baarmoeder gegroeid. De vooruitzichten zijn dan goed. 

Bekijk de overlevingscijfers van baarmoederkanker.

Onderzoeken bij baarmoederkanker

Bij klachten als een abnormaal vaginaal bloedverlies of een bruinige afscheiding verwijst de huisarts je naar een gynaecoloog in het ziekenhuis. Daar krijg je eerst een inwendig onderzoek, en meestal ook direct een vaginale echo. Op de vaginale echo is te zien of het baarmoederslijmvlies verdikt is. Dat kan een aanwijzing zijn voor baarmoederkanker. 

Vaak neemt de gynaecoloog tijdens het onderzoek ook 1 of meer stukjes weefsel weg (micro-curettage). Met de uitslag van de curettage kan hij of zij de diagnose stellen. Het wordt dan duidelijk of het om een goedaardige of kwaadaardige tumor gaat. Bij een kwaadaardige tumor is het kanker. Dan zijn meer onderzoeken nodig, zoals een MRI-scan of een CT-scan.

Bekijk de uitgebreide informatie over de onderzoeken bij baarmoederkanker.

Behandeling van baarmoederkanker

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij baarmoederkanker. Operatie, bestraling en chemotherapie komen het meest voor. Als het nodig is, verwijst de arts je door naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Lees verder over de behandeling van baarmoederkanker.

Gevolgen van baarmoederkanker

Baarmoederkanker en de behandeling ervan kunnen invloed hebben op je leven. Veel vrouwen hebben weinig blijvende klachten. Maar er zijn ook vrouwen die last blijven houden van de gevolgen van de behandeling, zoals lymfoedeem, darmproblemen, of problemen met plassen. 

Lees verder over de gevolgen van baarmoederkanker.

Colofon

Met medewerking van:

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021