Vragen aan en antwoorden van het team Gynaecologische Oncologie MUMC o.l.v. Prof. dr. Roy Kruitwagen

Openbaar gesprek
12 september 2014 om 10.51,
gewijzigd 19 september 2018 om 11.49

NB: met ingang van 1 januari 2018 is het niet meer mogelijk om vragen te stellen aan het team o.l.v. Prof. Kruitwagen.

Van september 2014 tot 1 januari 2018 zijn hieronder vragen gesteld over gynaecologische kanker aan een team van oncologisch gynaecologen o.l.v. Prof. dr. Roy Kruitwagen van het MUMC (Maastricht). De vragen en antwoorden vind je hieronder terug.

Vanaf half januari 2018 is het mogelijk in deze groep om vragen te stellen aan dr. Cor de Kroon, gynaecoloog-oncoloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum.


Disclaimer
 

756 reacties

Geachte dokter,
Al 2,5 jaar kamp ik met pap 3b en Cin 2+3. Inmiddels ben ik 5 colpo's, 15 biopten en 2 lisexcisies verder, maar telkens zijn mijn weefseluitslagen hetzelfde (heb nog nooit onder pap 3b of Cin2 gezeten). Bekend is ook dat ik een actief HPV-16 heb en de afwijkingen worden alleen gezien bij de plaveiselcellen. Ik ben 32 jaar en heb een kinderwens en vraag mij af hoe lang dit zo door kan gaan/welke gevolgen dit heeft voor het succesvol uitdragen van een zwangerschap en of een ander soort onderzoek of een second opinion geïndiceerd is. Ik heb nooit een HPV-vaccinatie gehad en ben er nog niet van overtuigd dit nu wel te gaan doen. Zijn er nog andere opties?

Vriendelijke groet, Bella
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Geachte mevrouw,

Persisterende HPV infecties kunnen leiden tot afwijkende uitstrijkjes. Afwijkende uitstrijkjes komen het meest voor tussen 30 en 40 jaar, de leeftijds categorie waar u zich in bevindt.
De behandeling is een kolposkopie met biopten, zonodig lisexcisie (meestal een LLETZ van de gehele transformatiezone). Uit uw verhaal lijkt er 2 keer een lisexcisie te zijn gedaan, en we gaan ervan uit dat dit LLETZ zijn geweest. Indien er nog nooit een volledige LLETZ is verricht, is dat nu wel nog een optie voor u om de gehele afwijkende gebieden, inclusief het virus te verwijderen. Er bestaat discussie over het risico op vroeggeboorte (door een verkorte cervix), en kinderwens.
In de richtlijn CIN,AIS en VAIN wordt dit alles uitgelegd. (Oncoline). Hierin staat ook dat imiquimod overwogen kan worden. Dit medicijn roept een afweer mechanisme op, waardoor het virus uit de baarmoederhals wordt verwijderd door eigen afweercellen. Dit kunt u met uw behandelend arts bespreken.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Goedemiddag professor Kruitwagen,
Kan een hyperthermie behandeling bloedarmoede veroorzaken, gezien het verband tussen van nature zuurstofarme
kankercellen, die tijdens hyperthermie juist van zuurstof worden voorzien ? ( wat ze niet fijn vinden )
Kan er dus een tekort aan rode bloedcellen in het bloed ontstaan. ( rode bloedcellen vervoeren toch zuurstof in hert bloed ) ?

dank u bij voorbaat
Cindy


Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Geachte mevrouw,

tijdens behandeling met chemotherapie kunnen tekorten ontstaan in zowel rode als witte bloedcellen. Dit komt door beschadiging van het beenmerg dat deze cellen aanmaakt.
De relatie die u beschrijft is niet de oorzaak van anemie.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo dokter, bij mij is in oktober 2016 vulvakanker ontdekt met uitzaaiing naar 1 klier in de lies. De tumorcellen waren ingekapseld. Stadium 3a. Vulvectomie en lymfklierdissectie rechter lies ondergaan. Wat is volgens u mijn 5 jaars prognose in procenten?Heb dus 2 operaties gehad en geen bestraling of chemo. Tevens heb ik geen ct mei of petscan gehad, was volgens de artsen niet nodig, terwijl ik lees dat veel vrouwen met vulvakanker dit wel krijgen? Kan ik dit bij een ander zkh misschien laten doen via de verzekeraar? Hoor het graag mvg
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Geachte mevrouw,

uit uw verhaal lijkt het erop dat er bij u een poortwachtersklier procedure is uitgevoerd en daar een uitzaaiing in de poortwachterklier is gevonden? Voorafgaand aan zo'n operatie hoort er een echo van de liezen of een CT san of MRI scan van de liezen te zijn gedaan. Als er een uitzaaiing wordt gevonden, wordt er een volledige lymfklierresectie gedaan. De 5-jaarsprognose is afhankelijk van de grootte van de gevonden uitzaaiing en die getallen zijn terug te vinden in de resultaten van de GROINSS studies:
Isolated tumor cells, beste prognose: 97%; Metastase < 2 mm: 88%; Metastase 2-5 mm: 70%; Metastase> 5 mm: 69%.
Hierna worden bij controles niet standaard scans gedaan, enkel op aanwijzing van klachten of afwijkingen bij lichamelijk onderzoek.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo
Ja, er is een sentinel node uitgevoerd waarbij in 1 klier tumorcellen zijn gevonden. Hierna zijn alle klieren in de lies verwijderd, ik wilde niet meedoen aan de studie. Voor deze ingreep heb ik alleen een echo vd liezen( die goed was) en een thorax foto gehad. Het gaat dus niet om de mri ct bij de controles, maar bij diagnose. Dit heb ik niet gehad en zit me niet lekker, terwijl veel vrouwen met vulvakanker een ct pet of mri krijgen, zelfs bij een lager stadium dan die van mij. De kanker was slecht gedifferentieerd met een invasiediepte van minimaal 3 mm, is de prognose dan nog steeds 97%?Hoop op een verhelderend antwoord. Het lijkt alsof er verschil zit in behandeling tussen de ziekenhuizen zelf? Mvg
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Hallo dokter, kunt u mij nog een antwoord geven op mijn reactie? Wordt zeer gewaardeerd!

mvg
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Geachte mevrouw, excuses voor de late reactie. Een reactie op een reactie is makkelijk over het hoofd te zien.

Er zit in Nederland geen verschil in de behandeling: Indien er in de poortwachter klier een uitzaaiing wordt gevonden, worden alle klieren in de lies verwijderd. Indien het dan uiteindelijk blijft bij 1 metastase, zonder kapseldoorbraak volgt geen nabehandeling. Net zoals bij u. De resultaten van de studie die u noemt zijn nog niet bekend, en daar wacht heel Nederland nu op.

De manier om naar uitzaaiingen in de lymfklieren in de liezen te zoeken verschilt wel per ziekenhuis. Alle methodes hebben zo hun voor en nadelen, maar geen is het beste. Als de radioloog op een CT scan een afwijkende klier in de lies ziet, krijgt de patiente een echo van de liezen. Als de echoscopist vindt dat de lies lymfklieren er normaal uit zien, dan wordt de echo uitslag gevolgd: dus geen uitzaaiingen: de echo is daar beter in.
Sommige ziekenhuizen doen daarom echo's van de liezen.
Voordeel van een scan is dat je als behandelend gynaecoloog zelf nog ernaar kunt kijken. Een echo maakt geen mooie overzichtsfoto's.

Omdat u echo's hebt gehad van beide liezen, is dus voldoende onderzoek gedaan bij u.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht

Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Dank u wel voor uw heldere uitleg! Verwacht u dat de resultaten van de studie omtrent prognose dit jaar beschikbaar worden? Kunt u mij vertellen of er in mijn geval kans is dat er eventueel al uitzaaiingen zijn in de bloedbaan of elders? Maw hoe groot is deze kans? Mvg
Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Geachte mevrouw,
wederom excuses voor de late reactie.
De resultaten van de prognose van uw behandeling zijn uit eerdere studies bekend. Daar zal de net afgesloten studie naar bestraling van de liezen in plaats van weghalen van de lymfklieren niets aan veranderen. (zie de getallen in de reactie van 27 maart).
Het beleid is nu: standaard een poortwachterklier bij een tumor < 4 cm. Als daar een uitzaaiing in wordt gevonden worden alle lymfklieren in de lies verwijderd. Als er dan niet nog meer uitzaaiingen worden gevonden: geen bestraling nodig.
In de studie is het volgende gedaan: Als er een uitzaaiing werd gevonden in de poortwachterklier werden de liezen bestraald. Zo wordt een 2e operatie uitgespaard. Tussentijdse analyse liet zien dat dit bij kleine uitzaaiingen veilig is, de complete resultaten zijn er nog niet.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht


Laatst bewerkt: 07/07/2017 - 12:28
Kunt u mij nog vertellen hoe groot de kans is bij uitzaaiing in de lymfeklier op uitzaaiing elders in het lichaam bij vulvakanker?
Laatst bewerkt: 16/07/2017 - 21:16

Geachte mevrouw,

Wanneer, zoals bij u, in de overige verwijderde lieslymfklieren geen uitzaaiingen zijn geconstateerd, is de kans op uitzaaiingen elders in het lichaam uiterst klein. Dat is ook de reden, dat in dat geval geen aanvullende behandeling noodzakelijk is. Tot aanvullende behandeling (bestraling) wordt wel gekozen wanneer ook in andere lieslymfklieren dan alleen de sentinel node uitzaaiingen worden gevonden.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht

Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Professor Kruitwagen,
Wat vindt u van hyperthermie bij het behandelen van uitgezaaide kanker? ( darm / eierstok
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Geachte mevrouw,

dit is een vrij algemene vragen.
Er bestaan verschillende vormen van hyperthermie.

HIPEC (Hyperthermie Intraperitoneale Chemotherapie) wordt toegepast bij darmkanker bij de behandeling. Het wordt inderdaad bij uitgezaaide darmkanker (uitgezaaid in de buikholte) toegepast, en is daar succesvol.

Bij eierstokkanker is HIPEC nog in onderzoek. We hopen daar in de komende jaren meer uitslagen van te krijgen, maar we weten nu nog niet of het bij eierstokkanker werkt.

Verder wordt hyperthermie in combinatie met radiotherapie soms toegepast bij baarmoederhalskanker.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,

Gynaecologisch oncologisch team MUMC+
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Goedemorgen

k wil graag weten ik heb nu voor de 2e keer in een jaar tijd een pap4 uitslag bij mijn uitstrijkjes.
Vorig jaar een lis gehad en daarna een cin1 en nu weer pap4 ben radeloos ze gaan nu onder narcose een conisatie doen en de gynecoloog stelt me ook niet echt gerust.
Ik wil weten op het oog lijkt het goed mijn baarmoedermond maar op de vraag kan er dan juist dieper wat zitten krijg ik geen antwoorden.
Iedereen wil me maar gerust stellen maar wat als ze wel wat vinden welk traject ga ik dan in?
Mijn gevoel zegt dat het niet goed zit..
Hopelijk kan u mij antwoorden geven.


Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Geachte mevrouw,

een PAP 4 wijst op ernstige dysplasie: dat betekent dat er sterk afwijkende cellen worden gezien, maar geen kankercellen.
Omdat er bij u al een LLETZ (lisexcisie van de transformatiezone) waarschijnlijk is gedaan de vorige keer, en bij onderzoek niets afwijkend aan uw baarmoeder te zien is, is het juist verder onderzoek te doen. Een conisatie in narcose neemt ook diepere cellen mee. Zo kunnen de afwijkingen (die nu dus niet kwaadaardig lijken te zijn ), weggenomen worden om kanker te voorkomen.

Het is inderdaad altijd wel een onzekere fase tot de ingreep is gedaan en alle definitieve uitslagen bekend zijn, maar het is de juiste keuze.
Als er wel iets wordt gevonden (u bedoelt: toch kankercellen?), dan is het afhankelijk van de grootte van de afwijking, en moet de baarmoeder verwijderd worden.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.
Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht

Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Beste dr. Kruitwagen,

In 2002 ben ik geopereerd en bestraald voor vulvakanker en sindsdien jaarlijks onder controle gebleven en schoon. Recentelijk heb ik iemand leren kennen en ik maak me zorgen om het besmettingsgevaar voor hem want hoewel kankervrij blijf ik wel drager van het HPV virus. Met name maak ik me zorgen om het risico op mond- of keelkanker bij orale seks. Kunt u me zeggen of mijn bezorgdheid terecht is?

Vriendelijke groet,
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Geachte mevrouw,

Vulvakanker kan veroorzaakt worden door het HPV virus. Dit kan in de tumor bekeken worden. In de meerderheid van de gevallen wordt vulvakanker niet door het virus veroorzaakt.
Mannen hebben uitermate zeldzaam een door HPV veroorzaakte kanker. Dus ook al worden zij net zo vaak als vrouwen besmet, zij krijgen er zelden kanker van. Daar hoeft u dus niet ongerust over te zijn. Overigens is het HPV virus meestal weg na een operatie: met de tumor mee verwijderd. Dus de kans dat u het nog draagt is zeer klein. Zeker als er al 15 jaar geen afwijkingen meer zijn gezien.
In een uitstrijkje van de baarmoederhals bij het bevolkingsonderzoek wordt vanaf dit jaar bepaald of er HPV in de baarmoederhals aanwezig is. Dit kan uw vraag ook beantwoorden.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Een tumormarker van16 bij eierstokkanker 3C is dit normaal?en is het beter? 0 ?of is er altijd een normale waarde.? en als die onder de 20 blijft na eierstokkanker hoeft men geen zorgen te maken?? Grens is tenslotte 35
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Geachte mevrouw,

Een waarde van het CA125 onder de 35 is normaal, dus ook 20.

Hopende hiermee uw vraag beantwoord te hebben,
gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Geachte heren ,

op 6 juli heeft er een behandeling bij mijn moeder plaats gevonden in het az st Lucas te Gent (be)

peritonitis carcinomatosus in cavum douglasi,letsel thv meso-sigmoid, tumoreus letsel verbonden aan rechter adnex, waarbij belangrijkdeel rechter adnex normaal toont. Uitgevoerd als debulking en prodiagnosi: AUE en BSO en verwijderen letsel meso sigmoid.

Histologie: thv rechter adnex: carsinosarcoom , in ascites: tumorcellen, rechter tuba: in situ sereus carcinoom, parametrium sereus carcinoom; meso sigmoid sereus carcinoom.

Stadium : cT cN. cM
pT. pN pM FIGO IIc carsinosarcoom uitgaand van rechter ovarium.

Na de debulking operatie hebben er 3 volwaardige chemo behandelingen plaats gevonden met daarop volgend een kijkoperatie op 29 sept 2016. Hierbij zijn geen tumoren waargenomen .

Door neuropathie problemen is daarop besloten de 4/5 chemo te halveren en 6 chemo te laten vervallen . Laatste chemo 19 nov 2016. (Platinaresistent)

Op 28 jan 2017 opnieuw klachten na verschillende onderzoeken / biopsie CT scan . Residu vastgesteld op 28 maart 2017.

3 tumoren van 8/3/1 cm in de locatie kleine bekken aangetroffen.

10 april joint clinic daniel den hoed bezocht waarbij we de mededeling kregen uitbehandeld te zijn .

Vraagstelling :

welke behandelingen (experimentele, onderzoeksfase)zijn er nog mogelijk ?

Sinds 9 april 2017 pijn klachten buik (obstipatie ) nierklachten . Eind maart is ze in het bevolkingsonderzoek darm
kanker meegenomen waaruit blijkt dat er niet aannemelijk is op korte termijn tumoren terug gevonden zullen worden op de darmen .

Medicijn gebruik momenteel magnesium (obstipatie) medicatie voor neuropathie en morfine / pijnbestrijding .

Ik dank u bij voorbaat vriendelijk voor uw antwoord .

Met vriendelijke groet ,

christl van 't hof
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Geachte heer,

voor zover wij weten is er op dit moment geen specifieke studie beschikbaar voor het carcinosarcoom van het ovarium. Zoals u zelf zegt is de tumor platinumresistent. Afhankelijk van de conditie van patiënten kan gekozen worden voor palliatieve chemotherapie (de ziekte zal niet meer genezen, maar stabiliseren of verminderen).
Middelen die hier doorgaans voor gebruikt worden zijn caelyx, topotecan, gemcitabine.

Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,
gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Dank voor uw reactie . Inmiddels zijn we in Leuven geweest waar toch een trial is aangeboden . Echter groeit de tumor zo snel en is deze dermate groot 10.4 bij 4.5 en 8.9 bij 3.2 cm , Dat we hopen dat ze dit nog haalt .

Mvg christl
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
mijn moeder heeft uitgezaaide eierstokkanker in haar longen en waarschijnlijk buikvlies,
de is erg benauwd door het vocht in haar long dit hebben ze 2x met een punctie eruitgehaald, plakken van de long was ook geen optie meer.
eerst was er sprake van dat ze een kastje zou krijgen en zelf het vocht af kon tappen, maar nu doen ze dat opeens niet meer.
Voor de rest is ze met alle behandelingen gestopt.
Hoe vaak kun je z'n punctie doen (ze zeggen dat het vocht dan extra snel toeneemt) en is er nog een andere optie om minder benauwd te zijn, de tijd dat ze nog leeft
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Geachte mevrouw,
dat is een vervelend probleem.
puncties kun je wel vaak doen, maar de benauwdheid komt vaak terug. Dit is een moeilijk probleem. Meestal is plakken mogelijk, daarvoor is een consult bij de longarts nodig, om daar nog eens goed over na te denken. Is ze nog onlangs bij de longarts geweest om dit te bespreken? Zo niet, dan is dit aan te raden.

hopende u hiermee voldoende geinformeerd te hebben,
gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
plakken gaat niet meer, dat is tijdens de laatste puntcie bekeken.
Heeft u nog andere tips?
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Ik heb gisteren gehoord van het KWF dat ze meer dan 10 onderzoeken doen naar baarmoederkanker.

Weet u wat ze allemaal onderzoeken? Wie doen die onderzoeken?
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Hoi francien, doe het kwf even direct een mail. Als je face book hebt dan kun je ook via messenger contact leggen.
Ik heb op die manier een mooi overzicht gekregen van onderzoeken naar eierstokkanker ( gefinancierd door kwf)
succes !
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Beste, 5 april 2017 heb ik te horen gekregen dat ik een adenocarcinoom heb deze hebben ze ontdekt tijdens mijn zwangerschap ik had voor weeën en tijden het controleren op ontsluiting is de tumor gevoeld. Ik ben nu aan het wachten op een telefoontje wanneer ik word geopereerd wertheim ( als ik het zo goed schrijf) zou u mij kunnen uitleggen wat die adenocarcinoom nou inhoud het enige wat ik te horen heb gekregen is dat 2/10 vrouwen dit krijgt en het te maken heeft met de slijmcellen? Ook zeiden ze dat het een agressieve vorm is maar er is ook niet veel bekend over. Mri en pet scan waren goed nu gaan ze kijken na de operatie de lymfeklieren nakijken voor uitzaaiing maar wat is de kans op uitzaaiingen in de lymfeklieren als ze niks kunnen vinden op de mri of kijken ze echt alles na na de operatie op zoek naar 1 celletje
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Geachte mevrouw, de baarmoederhals bestaat uit 2 typen cellen: plaveiselcellen en cylindercellen. Baarmoederhalskanker kan in beide types ontstaan. Meestal ontstaat het in de plaveiselcellen (85% van de gevallen. Als het in de cilindercellen ontstaat dan heet het adenocarcinoom (15% van de gevallen). Er is geen verschil in agressiviteit tussen de 2 types. Binnen de types kunnen weer andere types zijn, waarvan sommige agressiever zijn. Normaal gezien is de kans op uitzaaiingen afhankelijk van het stadium en de agressiviteit van de cellen. Hierdoor varieert de kans op lymfklier uitzaaiingen erg. Het zit tussen 6 en 30 % waarschijnlijk. U kunt dit het beste ook nog met uw arts overleggen, omdat deze uw stadium en de cellen kent. Het is gunstig dat de scans geen uitzaaiingen laten zien. Na de operatie wordt echter veel gedetailleerder gekeken inderdaad op zoek naar celletjes. Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben, Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
mijn moeder heeft uitgezaaide eierstokkanker in haar longen.
ze is erg benauwd door het vocht in haar long dit hebben ze 2x met een punctie eruitgehaald, plakken van de long was ook geen optie meer. De longarts heeft dit bekeken.
Voor de rest is ze met alle behandelingen gestopt.
Is er iets wat kan helpen tegen haar benauwdheid?

Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Geachte mevrouw,
dit is echt een heel vervelend probleem, waarvoor we helaas ook geen oplossing kunnen aanbieden.
Hopende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben,
gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Dag Prof,
Ik heb extra ovarium sereus papilair adenocarcinoom gehad. Debulking operatie en chemo ondergaan.
Op De laatste scan was geen kanker meer te zien, behalve wat weefsel wat tegen mijn lever drukt en waar ik erg bezorgd om ben. Ik heb gevraagd of dat dat niet gecontroleerd moet worden, maar volgens de dokter niet.
Deze week bij de controle gevraagd aan de dokter, als er bij de echo vocht in mijn buik te zien is, wat volgens mij toch een teken is dat de kanker terug is. Wat wordt er dan gedaan? Zij zei, helemaal niets en dat vindt ik raar. Nu wordt er bij de controles ook geen bloed meer geprikt op CA125, dat toch ook aan geeft of de ziekte weer terug is.
Mijn vertrouwen is nu wel heel laag, ook in mijn eigen lijf. Dat is erg moeilijk om mee om te gaan.
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
Jean

Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Geachte mevrouw,


Na de behandeling van eierstokkanker wordt er geen tumormerkstof meer geprikt.
Er is een studie gedaan naar de zin van het prikken van CA125 na de behandeling voor eierstokkanker. In deze studie werden enkel vrouwen geïncludeerd die ook chemotherapie hadden gehad. In die groep is het niet zinvol gebleken Ca125 te prikken.
In de studie werd er geloot: in de ene groep kregen patiënte en dokter de uitslag van het CA125 elke 3 maanden te horen. In de andere groep werd het geprikt, maar kregen de patiënte en de dokter de uitslag niet.
Het blijkt in die studie dat inderdaad in de groep waarin het Ca125 werd geprikt eerder werd ontdekt dat de ziekte terug was. In die groep werden er dus eerder scans gemaakt en eerder chemotherapie gestart. Het bleek echter dat in deze groep de patiënten niet langer leefden dan de patiënten in de groep die niet wisten wat hun Ca125 was, en ze hadden ook nog eens een slechtere kwaliteit van leven.
Het voelt altijd raar om dit niet te doen omdat er inderdaad geen eenduidige symptomen zijn voor als de ziekte terugkomt. Maar behandelen moet je echt pas doen als er klachten zijn, en dan is het niet slechter .

Kortom, wij adviseren u het ca125 niet te laten prikken.

Hopende u hiermee uw vraag voldoende beantwoord te hebben,

gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Hallo Adriana,
Mijn gyn doet zelfs geen echo ( in principe, ik heb er mijn eerste driemmaandelijkse controle uitdrukkelijk om
gevraagd). Die 3 maandelijkse 'controle' de eerste 2 jaar gaat dus eigenlijk nergens over.
Mij is idd ook uitgelegd dat dit het dat onderzoek te maken heeft.
Ik zou zelf echter als ik stadium 1 had toch wel om meer controle vragen, dus ca125, cea en echo. En bedenk ook dat als jij dit wil, dit ook gewoon kan!
Ik heb zelf stadium 3, dus al uitgezaaid. En kans dat het 'terug' komt statistisch erg groot. Net als bij jou lijkt het rustig op laatste ct en laatste ca125.
Ik ben overtuigd geraakt van de 'werkwijze'... ik vind het alleen dan ook onzin om voor een praatje iedere 3 mnd naar get zkh te gaan, dus de keuze genaakt om er dan ook maar een half jaar van te maken met het voornemen om er daarna een jaar tussen te laten zitten.
Als ik klachten heb die aanhouden uiteraard eerder aan de bel trekken.

Wat mij ook heeft geholpen is de uitleg die iemand anders me gaf. Als je kanker zit als Lego blokjes, dat kun je er 'chemo opgooien' als het 1 blokje is... en dat zal dan waarsch helpen en waarsch ook weer aangroeien... of je wacht wat langer, tot het drie blokjes zijn en dan helpt het ook voor die drie blokjes. ( en groeit dan waarsch weer terug... realistisch gezien ;-))
Maar je verschiet je kruit niet te snel. En in de tijd dat het zich opbouwd heb je er geen last van en kun je dus ( kort door de bocht gezegd) genieten van je leven.

Overall heb je dan dus idd meer tijd geen behandeling en dus een fijner leven.

Hoop dat je misschien iets aan deze aanvulling hebt.

( en tja... belachelijk blijft het! Liever hebben ze/we/ik gewoon een test waaruit blijkt op het terug is en vervolgens een 'pil' waardoor het weer verdwijnt.. Helass werkt dat, mn bij eierstokkanker nog totaal niet zo! Dus tot die tijd moeten we na diagnose vooral focussen op kwaliteit van leven!)

uhm nogmaals... bij stadium 1 vind ik het wel een ander verhaal... persoonlijk. Maar dan is het beleid misschien ook anders? ( wel ca125?)
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Ik heb granuloseceltumor en ben bezig met een vierde recidief.Ik heb alleen operaties ondergaan en hormoonbehandeling.(single agents)
Geen van deze behandelingen hielp om langer stabiel te blijven.
nu zou ik een combi van medicijnen willen proberen.
nu rijst bij mij de vraag :Als uit typering van tumorweefsel blijkt dat het weefsel maar voor een receptor gevoelig is(100% progestageen) is het dan tóch zinvol om naast een progestageenremmer (megestrole) een oestrogeenremmer te gebruiken?

GCT produceert toch oestrogeen?Zou je dan niet altijd een oestrogeenremmer moeten Gebruiken?
hoop dat u het antwoord weet
alvast dank
Iens
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Geachte mevrouw, Dit is een moeilijke vraag. In principe moet een cel een receptor hebben om op een stofje te kunnen reageren. Zo kijken we naar receptoren op tumorcellen. Maar we weten niet zeker of dit in de praktijk altijd zo is. Het is altijd het meest logisch te starten met de behandeling die past bij de receptor (bij u megestrole). Als dat niet lukt wordt in de praktijk toch de ander geprobeerd (bv tamoxifen). Een andere manier van benadering is het geven gonadotrofine (ant)agonisten: deze werken op hersen (hypofyse-hypothalamus) niveau: zij blokkeren dan zowel progesteron als oestrogenen: soms worden deze toegepast. Of een andere optie die nieuwer is en vaker wordt gebruikt, zijn aromatase remmers zoals letrozole. Hopende u hiermee voldoende geinformeerd te hebben, gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht.
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Dag prof. dr. Kruitwagen,
heel fijn deze mogelijkheid tot vragen stellen, dank alvast!
ik ben 35 weken zwanger, in week 27 is baarmoederhalskanker geconstateerd (tumor 5x4,5 cm) en heb inmiddels 3 chemo's gehad.
de planning is om met 38 weken een keizersnee en aansluitend Wertheim uit te voeren. Echter vraag ik me af wat de risico's zijn bij het verwijderen van een werkende baarmoeder (en lymfe)?
Zou het ook een optie zijn om eerst vaginaal te bevallen (al 2 x eerder thuis, snel en zonder complicaties verlopen), de baarmoeder te laten slinken, een vierde chemo ivm mogelijk groei tumor en daarna opereren mbv gaatjes. Wat is het risico van uitstel operatie?

Hoor graag van u, met groet Bettine
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20

Geachte mevrouw,

Een vaginale bevalling als er een baarmoederhalstumor aanwezig is, wordt afgeraden. Bij de bevalling verandert er veel aan de baarmoederhals, waardoor het risico bestaat tumorcellen via de bloedbaan verder te verspreiden, door druk, de wonden die ontstaan bij bv een ruptuur. Een vaginale bevalling verslechtert de genezingskans.

De wertheim operatie heeft als complicaties: bloedverlies, lymfocele, lymfoedeem, slechtere blaasfunctie door zenuwschade.

De wertheim direct na een keizersnede heeft dezelfde risico's.

Hopende u hiermee voldoende geinformeerd te hebben,


gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht


Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Beste prof. Kruitwagen,

Ik ben een maand geleden geopereerd aan baarmoederhalskanker via een radicale trachelectomie.
Gelukkig is alles goed verlopen en hebben ze mijn baarmoeder kunnen sparen.

De trachelectomie is uitgevoerd via de buik in het LUMC. Ze hebben 41 lymfeklieren weggehaald, en na uitgebreid pathologisch onderzoek kreeg ik 2 weken later te horen dat ik schoon was, en er dus geen nabehandelingen nodig zijn.

Ik heb voordat ik de diagnose kreeg eerst een lisexcisie gekregen in een ander ziekenhuis. Dit omdat er bij de biopten een cin3 uitkwam. Pas na de lisexcisie kwam er dus toch kanker uit helaas.
Na onderzoeken bleek ik in stadium 1b1 te zitten, en was dus de radicale trachelectomie het advies vanwege mijn kinderwens.

Tijdens het uitgebreid pathologisch onderzoek bleek dat er geen rest tumor meer aanwezig was in cervix, alleen nog een gebied met cin3. Er is dus geen kankerweefsel meer aangetroffen.
Ik wist dat de kans bestond dat dit zou kunnen, de artsen hadden mij daarover geïnformeerd. Zij vertelde mij namelijk dat er een hele kleine kans bestond dat met de lisexcisie alles al weggehaald was. Maar omdat de snijranden niet schoon waren van het lisexcisie weefsel, en dat er verdenkingen waren dat het groter dan 7mm was, en er ook nog kanker zat in de bodem van de kegel, gingen zij er vanuit dat het stadium 1b1 betrof. En dat ik dus nog een rest tumor had zitten.

Wat ik niet snap is dat ze het hebben over "meerdere fragmenten" kanker in het lisexcisie weefsel. Het diepste weefselstukje met magliniteit was 4,2 mm. Ook was er een weefselstukje waarvan de diepte niet in te schatten was. Ze hadden het over dat het lastig te beoordelen was omdat het weefsel van de lisexcisie in meerdere stukken was, betekend dit dat er iets verkeerd is gegaan in het andere ziekenhuis? Want ik vind het nogal merkwaardig dat het zo lastig te beoordelen was namelijk. Of komt dit vaker voor? Groet, Bianca

Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 16:36

Geachte mevrouw,

Een lisexcisie wordt vaak in 2-3 stappen uitgevoerd als er geen vermoedens op een kwaadaardigheid zijn. Omdat de biopten bij u CIN3 lieten zien, is dit waarschijnlijk bij u ook in stappen uitgevoerd. Het lukt namelijk vaak niet om de lisexcisie in 1 stap te doen.
Idealiter had het weefsel uit 1 geheel bestaan nu er een kwaadaardigheid is gevonden. Omdat het stadium van de baarmoederhalskanker de behandeling bepaalt, wordt er heel precies gekeken. Bij een infiltratiediepte van > 5 mm is er sprake van 1b1. Of als de tumorbreedte > 7 mm is. Als een snijvlak niet vrij is, dan is er nog een diepere invasie dan gezien in de lis. Doordat je bij een lisexcisie ook het wondje dichtbrandt, is dat achtergebleven weefsel/cellen niet altijd meer te zien bij onderzoek na de trachelectomie.

Helaas weet je dit pas definitief na de operatie. Het geeft het gevoel of het wel nodig was. Maar andersom geredeneerd: als je dit niet doet, weet je niet dat er nog tumorcellen zijn en loop je risico's niet te genezen.

En het komt dus vaak voor dat het moeilijk te beoordelen is.

Hopende u hiermee voldoende te hebben geinformeerd,


Gynaecologisch oncologisch team MUMC+ Maastricht


Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20
Beste dr Kruitwagen.,

1980 Acute Lymfatische Leukemie (ALL)
sept 2016 Hormonale borstkanker (graad 3, er 100% pr 70%)
jan 2017 basaalcel carsinoom op mijn hoofd (onder het haar) en nu
mei 2015 Clear Cell carcinoom..

Help.. met name over het laatste kan ik op google niet veel vinden dan alleen De DES dochters.. (ben 50 jr en geen ouders meer)
Is het een agressieve kanker? Hoe wordt die behandeld? (eierstokken en eileiders zijn er vorige week uitgehaald). Met wat voor soort eierstokkanker kan ik dit benaderen? Behandeling/prognose?
wat ik nu weet is dat men baarmoeder en het vetschort er over 5 weken uitgaan.. gevolgd door chemotherapie.. de tumor was al vergroeid met het bekkenbodem.

Dank..
Laatst bewerkt: 18/07/2017 - 10:20