Wat is gezonde voeding?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er is veel onderzoek gedaan naar het verband tussen voeding en gezondheid. In de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staan de voedingsmiddelen die bewezen gezond zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze producten goed zijn voor het lichaam.

Gezond eten volgens de Schijf van Vijf samengevat:

Groente en fruit

Eet minimaal 250 gram groente en 200 gram (gemiddeld twee stuks) fruit. En kies elke dag weer iets anders: in elk soort groente en fruit zitten weer andere gezonde stoffen. 

Dranken

Drink het liefst geen alcohol, in elk geval niet meer dan 1 glas per dag. En drink zo weinig mogelijk dranken waar suiker in zit. Water, gefilterde koffie en thee zijn altijd goed.

Vlees, vis en vleesvervangers

Eet minder rood vlees zoals rund- en varkensvlees. En eet weinig bewerkt vlees zoals worst en vleeswaren. Zet elke week vis en peulvruchten zoals bruine bonen of kikkererwten op tafel. Hier zitten ook de go├ęde stoffen uit vlees in. Net als in kip, eieren en noten.

Kaas, melk en yoghurt

Zuivel is gezond. Eet elke dag zuivel zoals yoghurt, melk en kaas.

Aardappels, rijst, pasta en granen

Kies voor volkoren als je graanproducten eet. Dat kan bijvoorbeeld volkorenbrood zijn, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit zijn gezondere producten dan wit brood, gewone pasta of witte rijst.

Eet niet teveel zout

Probeer per dag niet meer dan 6 gram zout te eten. Het meeste zout komt uit producten uit de winkel. Bekijk daarom het etiket voor je iets koopt.

Voeding tijdens de behandeling

Tijdens de behandeling van kanker heb je meestal wat meer eiwit en voldoende energie nodig. Dan heb je van producten uit de Schijf van Vijf een bepaalde hoeveelheid nodig. Lees wat je kunt eten om voldoende eiwit en energie binnen te krijgen.

Soms is wat je van anderen hoort of op internet leest over voeding en gezondheid niet of maar deels waar. Vaak zijn die dingen niet goed onderzocht. 

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige-vrouw

Dr. Astrid Smeets

Senior voedingskundige, Voedingscentrum

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2018