Voeding als je niet meer beter kunt worden

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Niet iedereen geneest van kanker. Er kan een moment komen dat het duidelijk wordt dat je niet meer beter zal worden. Deze periode wordt de palliatieve fase genoemd. Deze laatste fase kan heel kort maar ook langer duren. Hoe belangrijk is voeding in deze periode?

Goede voeding kan belangrijk zijn voor de conditie

Als de laatste periode nog enige tijd duurt, kan voeding helpen om de conditie zo lang mogelijk goed te houden. Voldoende eten en drinken zijn belangrijk in deze periode.    

Eten moet zo plezierig mogelijk zijn

Er komt een moment dat de conditie achteruit gaat. Je kunt je dan vermoeider voelen en minder zin in eten hebben. Ook kun je meer last hebben van misselijkheid en braken of kunnen andere klachten erger worden. Het is niet erg dat je alleen dingen eet die je lekker vindt of waar je geen last van hebt. Bij een zere of droge mond kunnen bijvoorbeeld zachte en vloeibare dingen fijn zijn om te eten. En misschien zijn kleine porties of snacks al genoeg. Mensen die heel erg ziek en verzwakt zijn kunnen zich ook makkelijk verslikken.

Lees bij Voeding en Kankerinfo wat misschien kan helpen bij bepaalde klachten.  

Niet meer willen eten is normaal

Meestal willen of kunnen mensen die bijna gaan sterven helemaal niet meer eten of drinken. Dat is normaal en hoort bij het stervensproces. Al is dit misschien lastig als naaste: probeer de wens van de zieke te accepteren. Wat de zieke wil kan heel wisselend zijn.

Een heel ziek iemand kan het fijn vinden om vaak een klein hapje of slokje aangeboden te krijgen. Dring alleen niets op en ruim eten dat niet wordt opgegeten ook weer op. Ga geen strijd over voeding aan. Dat is niet nodig want het idee dat ‘eten moet’ kan losgelaten worden.

Op het eind is voeding niet belangrijk

Aan het eind van het leven is voeding niet meer belangrijk. Iemand overlijdt niet omdat hij niet eet. Het is juist andersom: iemand wil en kan niet meer eten omdat de dood dichtbij is. Het lichaam kan voeding steeds minder goed verteren. Veel voeding wordt juist belastend en kan de klachten erger maken. Daarom is het beter om drinkvoeding of voedingssupplementen niet meer te geven.

Er zijn wel andere dingen die verlichting kunnen geven in de laatste fase. Bij een droge mond kan mondverzorging of het nat maken van de lippen verlichting geven. Lees hier meer over in het dossier Niet meer beter worden.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-deskundige-vrouw

Jeanne Vogel

Oncologiediëtist, redactielid voedingenkankerinfo.nl

Logo wereld kanker onderzoek fonds

Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2018