Chemotherapie in het ziekenhuis en/of thuis

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Voor een behandeling met chemotherapie moet je meestal naar het ziekenhuis. Soms kun je (een deel van) je chemokuur thuis krijgen. Lees hoe chemotherapie in het ziekenhuis gaat, en waar je op kunt letten als je thuis chemopillen inneemt.

Lees op deze pagina over:

Chemotherapie op de dagbehandeling

De meeste behandelingen met chemotherapie gebeuren op de dagbehandeling van een ziekenhuis. Na elke toediening ga je weer naar huis. 

Infuus

Meestal krijg je de chemotherapie via een infuus. Via een kunststof buisje (canule) komen de medicijnen dan rechtstreeks in het bloed. Zo kunnen de cytostatica alle delen van het lichaam bereiken. Een toediening kan een paar minuten duren, maar ook een kwartier, 1 uur of zelfs enkele uren. 

Soms legt de arts een katheter aan. Dan is het niet nodig om elke keer een ader aan te prikken. Lees meer over chemotherapie via een katheter.

Hoe ziet de dagbehandeling eruit?

Op de dagbehandeling werkt een team van gespecialiseerde verpleegkundigen. In de kamers zijn staan vaak gemakkelijke behandelstoelen en bedden. Je kunt tijdens de toediening met een koptelefoon naar muziek luisteren, iets lezen of naar de televisie kijken.

Je komt op de dagbehandeling in contact met andere patiënten. Zeker in het begin kan dat confronterend zijn. Mensen kunnen er ziek uitzien of hun haar kwijt zijn. Maar na een tijdje ontstaat vaak een sterk gevoel van saamhorigheid.

chemo infuus

Naar huis

Na afloop van het infuus kun je je niet lekker voelen. Het kan daarom verstandig zijn dat iemand je brengt en haalt. Dit is zeker aan te raden als je voor het eerst een behandeling met chemotherapie krijgt.

Eventueel kun je een taxi nemen. De zorgverzekeraar vergoedt (een groot deel) van de kosten. Vraag dit na bij je zorgverzekeraar.

Chemotherapie op de verpleegafdeling

Soms duurt een behandeling te lang voor dagbehandeling. Dan krijg je de behandeling op de verpleegafdeling en moet je een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Bijvoorbeeld als je een intensieve behandeling krijgt waarbij steeds medische controle nodig is. Of als je tijdens de behandeling extra vocht nodig hebt via een infuus, om je nieren te beschermen. 

Het kan ook zijn dat je behandelend arts het verstandig vindt om je op te nemen. Bijvoorbeeld als je lichamelijke conditie niet zo goed is, of vanwege persoonlijke omstandigheden.

Chemotherapie deels thuis, deels in het ziekenhuis

Soms kun je een deel van de chemotherapie thuis krijgen. Je krijgt dan een kleine, draagbare infuuspomp in bruikleen. Of je krijgt een infuuspomp voor eenmalig gebruik.

De behandeling begint dan op de dagbehandeling in ziekenhuis. Daar sluit een verpleegkundige het infuus aan op de infuuspomp. Vervolgens ga je met de infuuspomp naar huis. De volgende dag komt een wijkverpleegkundige bij je langs die het infuus afkoppelt of verwijdert. 

chemo ervaring

Chemotherapie helemaal thuis

Sommige chemokuren kun je helemaal thuis doen. Meestal gaat het dan om een kuur met chem0-tabletten, capsules of een drankje. Soms om een injectie of kortdurend infuus.

Chemokuur met tabletten thuis

Je moet de tabletten op vaste tijden innemen. Ook moet je elk tablet in zijn geheel doorslikken. In het ziekenhuis krijg je duidelijke uitleg over hoe je de medicijnen moet innemen. Of je in aanmerking komt voor zo’n kuur, hoor je van je arts of je verpleegkundige.

Tijdens de behandeling ga je regelmatig op controle in het ziekenhuis. De arts kijkt dan naar werking en bijwerkingen van de tabletten. 

Heb je tussendoor vragen over de kuur? Of heb je bepaalde problemen met de kuur? Neem dan contact op met je arts, oncologieverpleegkundige of verpleegkundig specialist.

Neem je de chemotherapie thuis in? Let dan hierop:

  • Neem bij voorkeur zelf (zonder hulp) de tabletten, capsules of het drankje in. Zo voorkom je dat anderen in aanraking komen met cytostatica.
  • Helpt iemand je bij het innemen van medicijnen? Dan is het verstandig dat deze persoon wegwerphandschoenen draagt.
  • Neem tabletten en capsules in hun geheel in. Maal tabletten niet fijn en maak capsules niet open.
  • Was je handen na het innemen. 

Vind je het moeilijk om de medicijnen in te nemen? Bespreek dat dan met je arts of verpleegkundige.

Chemotherapie via een injectie of kortdurende infuus thuis

In sommige situaties kun je ook thuis chemotherapie krijgen via een injectie of kortdurend infuus. Dit hangt af van de soort kanker die je hebt, en van het ziekenhuis waar je behandeld wordt. Als je in aanmerking komt, hoor je dat van je arts of verpleegkundige.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Jeantine de Feijter

Dr. Jeantine de Feijter

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Hilda Houwer

Verpleegkundig consulent oncologie, CWZ

Illustratie mensen

Mensen die chemotherapie hebben gehad

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021