Controle en nazorg bij vaginakanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de behandeling van vaginakanker kom je meestal nog regelmatig op controle. De arts kijkt dan of de behandeling effect heeft gehad en of de kanker wegblijft.

De controle bij de gynaecoloog bestaat uit een algemeen lichamelijk onderzoek en een gynaecologisch onderzoek. Heb je bestraling gehad, dan kan het zijn dat je om-en-om op controle gaat bij de  radiotherapeut-oncoloog en de gynaecoloog.

Hoe vaak op controle?  

Je arts bespreekt met je hoe vaak je op controle kunt komen. Dit hangt af van je conditie en van hoe groot de kans is dat de ziekte terugkomt. 

Bij vaginakanker wordt het volgende controleschema gebruikt: 

  • Eerste en tweede jaar: iedere 3 maanden op controle
  • Derde en vierde jaar: iedere 6 maanden op controle
  • Vijfde jaar: nog 1 keer

Heb je een voorstadium van vaginakanker? Dan blijf je  lang onder controle bij de arts, soms zelfs je hele leven.

Controles als je niet meer beter wordt

Ook als je niet meer beter kunt worden, kun je je arts of verpleegkundig specialist blijven zien. Deze kan samen met jou kijken of er behandelingen zijn om je klachten te verminderen of draaglijker te maken, bijvoorbeeld pijnbestrijding. 

Heb je last van de gevolgen? 

Tijdens de controle kun je ook met je arts bespreken of je last hebt van de gevolgen van kanker. Bijvoorbeeld of je klachten hebt door de behandeling of last hebt van late gevolgen van de ziekte en behandelingen, zoals lymfoedeem.

Misschien maak je je zorgen of heb je last van psychische klachten. Dit komt vaak voor. Het hoort bij de normale verwerking van alles wat je hebt doorgemaakt. Ook dit kun je met je arts bespreken. Als je behoefte hebt aan meer begeleiding kun je een verwijzing krijgen naar bijvoorbeeld een oedeemtherapeut, fysiotherapeut, psycholoog of seksuoloog.

Angst voor controles 

Iedereen beleeft de controles anders. Het kan zijn dat je het een veilig idee vindt om regelmatig naar het ziekenhuis te gaan. Maar misschien zie je juist op tegen de controles. Bijvoorbeeld omdat je bang bent dat de kanker terugkomt of de ziekte zich heeft uitgebreid. Dit is niet vreemd, veel mensen hebben deze angst.  

Bespreek met je arts hoe je de controles beleeft en wat je wensen zijn. Misschien kun je vaker of minder vaak op controle komen. De controles zijn niet verplicht.

Als je klachten hebt tussen de controles in 

Misschien heb je tussen de controles door pijn of klachten. Die klachten kunnen door de ziekte komen, maar dat hoeft niet. Bespreek je klachten met je huisarts of vervroeg je afspraak met de arts. Zij kunnen je onderzoeken en proberen de oorzaak van de klachten op te sporen. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Eleonora van Dorst

Gynaecoloog-oncoloog, UMC Utrecht

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Lotte Boog

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die vaginakanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020