Wat is vaginakanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij vaginakanker zit er een kwaadaardige tumor in de vagina. Vaginakanker heet ook wel vaginacarcinoom. 

Meestal wordt vaginakanker bij toeval ontdekt. Bijvoorbeeld tijdens een gynaecologisch onderzoek of na het maken van een uitstrijkje bij het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.  Bij DES-dochters wordt vaginakanker meestal ontdekt tijdens controle-onderzoeken (screening).

Hoe vaak komt vaginakanker voor?

Vaginakanker komt heel weinig voor. In 2021 kregen 64 mensen de diagnose vaginakanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Bekijk de cijfers over vaginakanker.

Symptomen van vaginakanker

De eerste symptomen van vaginakanker zijn meestal abnormaal bloedverlies uit de vagina en/of afscheiding die anders is dan je gewend bent. Later kan er ook pijn ontstaan.

Wanneer de kanker is doorgegroeid in de blaas en/of de darmen, kun je problemen krijgen met plassen en met de ontlasting. Lees verder over de symptomen van vaginakanker.

Oorzaken en risicofactoren van vaginakanker

De precieze oorzaak van vaginakanker is niet bekend. Een besmetting met HPV en lang een slechtere afweer hebben vergroot de kans op het krijgen van vaginakanker. Lees meer over HPV en vaginakanker.

DES-dochters hebben ook een grotere kans om vaginakanker te krijgen. Dit zijn de dochters van vrouwen die tijdens hun zwangerschap het DES-hormoon hebben gebruikt.  Lees meer over DES-dochters en het risico op vaginakanker.

Voorstadium van vaginakanker (VaIN)

Het voorstadium van vaginakanker heet VaIN. Dit is de afkorting voor Vaginale Intraepitheliale Neoplasie. Een voorstadium is een afwijking die nog geen kanker is, maar dat wel kan worden.

Lees meer over het voorstadium van vaginakanker en de behandeling van het voorstadium.

Soorten vaginakanker

Er zijn verschillende soorten vaginakanker. Meestal gaat het om een plaveiselcelcarcinoom. Ongeveer 9 van de 10 vrouwen met vaginakanker heeft deze soort.

Ongeveer 8 op de 100 vrouwen met vaginakanker heeft een heldercellig adenocarcinoom. Meestal zijn dit DES-dochters. 

Uitzaaiingen van vaginakanker

Vaginakanker kan uitzaaien. Dat betekent dat kwaadaardige cellen kunnen losraken van de tumor en in een ander deel van het lichaam terechtkomen.

Als vaginakanker uitzaait, is het meestal naar de lymfeklieren in de liezen of de lymfeklieren in het bekken. Heel soms zaait vaginakanker via het bloed uit naar andere delen van het lichaam, zoals de longen of lever.

Behandeling van vaginakanker

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij vaginakanker. Voorbeelden zijn een chemoradiatie, bestraling of een operatie. Lees meer over de behandeling van vaginakanker.

Ervaringsverhalen

Lees de ervaringsverhalen van vrouwen met vaginakanker op de website van Olijf: 

Schaamlipkanker en vaginakanker. Wat is het en wat zijn de ontwikkelingen? (mei 2021)

In deze video worden de laatste ontwikkelingen besproken op het gebied van schaamlipkanker en vaginakanker. Met dr. Maaike Oonk, gynaecoloog-oncoloog, UMC Groningen. (Bron: patiëntenorganisatie Olijf).

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Eleonora van Dorst

Gynaecoloog-oncoloog, UMC Utrecht

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Lotte Boog

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die vaginakanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020