Uitzaaiingen van vaginakanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Vaginakanker kan uitzaaien. Dat betekent dat kwaadaardige cellen kunnen losraken van de tumor en in een ander deel van het lichaam terechtkomen en daar verder groeien. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase. 

Als vaginakanker uitzaait, is het meestal naar de lymfeklieren in de liezen of het bekken. Heel soms zaait vaginakanker via het bloed uit naar andere delen van het lichaam, zoals de longen of de lever. 

Behandeling en vooruitzichten bij uitgezaaide vaginakanker

Als je uitzaaiingen hebt, is de prognose minder goed dan bij vrouwen die geen uitzaaiingen hebben. Verder is ook de plek van de uitzaaiingen van belang. 

Zitten de uitzaaiingen in de lymfeklieren? Dan is vaak nog een genezende behandeling mogelijk. Bijvoorbeeld met bestraling of chemoradiatie

Bij uitzaaiingen in andere delen van het lichaam, zoals de lever of de longen, is de prognose niet goed. De ziekte is dan niet meer te genezen. Je kunt wel behandelingen krijgen om de ziekte te remmen of om je klachten te verminderen. Dat kan bijvoorbeeld met chemotherapie of bestraling .

Wil je meer informatie? Bekijk de overlevingscijfers voor vaginakanker.

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Eleonora van Dorst

Gynaecoloog-oncoloog, UMC Utrecht

Illustratie vrouwen

Vrouwen die vaginakanker hebben (gehad)

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Lotte Boog

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020