Soorten vaginakanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er zijn verschillende soorten vaginakanker omdat vaginakanker in verschillende soorten cellen kan ontstaan. Bij vaginakanker gaat het bijna altijd om plaveiselcelcarcinoom.

Plaveiselcelcarcinoom van de vagina

Bijna altijd (in 90% van de gevallen)  gaat het bij vaginakanker om een plaveiselcelcarcinoom. De tumor ontstaat uit cellen in de huid van de vagina: plaveiselcellen. De oorzaak is meestal langdurige besmetting met HPV. Lees meer over HPV en vaginakanker.

Heldercellig adenocarcinoom van de vagina (bij DES-dochters)

Ongeveer 8% van de vrouwen met vaginakanker heeft een heldercellig adenocarcinoom. Dit is een vorm van vaginakanker die alleen voorkomt bij DES-dochters. De tumor ontstaat in de adenocellen (de kliercellen) van het slijmvlies van de vagina. 

DES-dochters zijn vrouwen van wie de moeder DES tijdens de zwangerschap heeft gebruikt. Lees meer over DES en het risico op kanker

Adenocarcinoom van de vagina

Ongeveer 2% van de vrouwen met vaginakanker heeft een (niet-heldercellig) adenocarcinoom. Dit type komt vooral voor bij vrouwen in de overgang. Het is een ander type dan bij DES-dochters.

Zeer zeldzame vormen van vaginakanker

Er zijn ook nog een aantal zeer zeldzame soorten vaginakanker. Je arts kan je het best informatie geven over de behandeling. 

Kiemceltumor van de vagina

Tijdens de zwangerschap gaat de ontwikkeling van foetus tot baby stap voor stap. Hierbij kunnen dingen misgaan. Er kunnen bijvoorbeeld kiemcellen achterblijven in de vagina. Dit zijn cellen die nog niet volgroeid zijn. Het zijn voorlopers van eicellen. Het kan voorkomen dat een klein aantal van deze cellen zich gaat delen en kwaadaardig wordt. Dan ontstaat er een kiemceltumor in de vagina. 

Sarcoom van de vagina

Een sarcoom in de vagina ontstaat uit de bindweefselcellen of spiercellen in de wand van de vagina. Bij vrouwen gaat het meestal om een leiomyosarcoom. Bij meisjes om een rhabdomyosarcoom. Deze tumoren worden behandeld als een sarcoom. 

Melanoom van de vagina

Een melanoom ontstaat uit de pigmentcellen van de huid. Lees de uitgebreide informatie over melanoom.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cor de Kroon

Dr. Cor de Kroon

Gynaecoloog-oncoloog, LUMC

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Dr. Eleonora van Dorst

Gynaecoloog-oncoloog, UMC Utrecht

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Lotte Boog

Verpleegkundig specialist, Antoni van Leeuwenhoek

Logo Stichting Olijf

Olijf

Patiëntenvereniging

Website

Illustratie vrouwen

Vrouwen die vaginakanker hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020