Voeding bij slokdarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Door slokdarmkanker kun je problemen krijgen met eten en drinken. En dat terwijl je voeding hard nodig hebt om aan te sterken na de operatie.

Hieronder lees je beknopte informatie over veelvoorkomende klachten. Via de links in de teksten vind je uitgebreidere informatie en tips op voedingenkankerinfo.nl.

Moeite met eten

Door een tumor in de slokdarm of door een buismaag kan eten lastig worden. Veel mensen met slokdarmkanker hebben problemen met eten dat niet goed wil zakken. Dit worden ook wel passageklachten genoemd. Het eten kan bijvoorbeeld niet goed zakken als de slokdarm nauwer is door de tumor. Ook als er na een operatie littekenweefsel in de slokdarm zit, kan het eten moeilijker zakken. Je arts, een diëtist of logopedist kan je hierbij helpen. Bekijk ook Voedingstips bij slikklachten en passageklachten.

Misschien vind je eten niet meer lekker of heb je weinig eetlust. Dit kan je boos of verdrietig maken. Bijvoorbeeld door onbegrip vanuit je omgeving of omdat je minder plezier hebt in eten. Dat is begrijpelijk. Eten draait om veel meer dan alleen genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Het gaat vaak ook om plezier en gezelligheid.

Voedingsadviezen bij slijmvorming

Door slokdarmkanker of de behandeling ervan, kun je last krijgen van taai slijm. Dit taaie slijm kan moeilijk worden weggeslikt. Het is lastig om dit tegen te gaan. Voedingstips kunnen misschien helpen. Bekijk voedingstips bij slijmvorming.

Onbedoeld afvallen na slokdarmkanker

Als je slokdarmkanker hebt, val je misschien veel af. Dit kan bijvoorbeeld in de eerste weken na de slokdarmoperatie. Als je in de periode daarna nog steeds gewicht verliest, kan dat komen door diarree of doordat je eten niet goed verteerd wordt. Je kunt ook afvallen omdat je moeite hebt met slikken of omdat je eten niet goed meer verdraagt.

Het kan dan nodig zijn om met een diëtist naar je voedingspatroon te kijken. Sommige producten kun je misschien beter niet meer eten of drinken. En van sommige producten heb je misschien juist meer nodig. Als het niet lukt om deze producten via je normale voeding binnen te krijgen, kan drinkvoeding helpen. Bekijk tips om afvallen zoveel mogelijk te beperken.

Diarree bij slokdarmkanker

Na een slokdarmoperatie kun je last krijgen van diarree. De diarree kan door verschillende dingen komen. De vertering van het eten kan minder goed gaan, bijvoorbeeld omdat het eten sneller door je maag en je darmen gaat. Bekijk tips bij diarree, maar bespreek de klachten ook met je arts of verpleegkundige.

Problemen met eten door een buismaag

Er zijn ook specifieke klachten met eten en drinken die kunnen ontstaan door een buismaag, zoals:

 • dumping
 • verslikking
 • uitdroging
 • vertraagde maaglediging
 • brandend maagzuur
 • braken of boeren
 • minder eetlust
 • vitaminetekort
 • eten minder goed verdragen

Lees meer over deze klachten op de pagina Leven met een buismaag na slokdarmkanker.

Problemen met eten door een stent

Er zijn ook specifieke klachten met eten en drinken die kunnen ontstaan door een stent, zoals:

 • verstopping van de stent
 • brandend maagzuur

Lees meer over deze klachten op de pagina Leven met een stent bij slokdarmkanker.

Een diëtist zoeken

Als je last hebt van één of meer van deze klachten, vraag dan persoonlijk advies over jouw situatie. Een diëtist kan je hierin het beste adviseren. Het is belangrijk dat je naar een diëtist gaat die ervaring heeft met het begeleiden van mensen met slokdarmkanker.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

logo DUCG

DUCG

Dutch Upper GI Cancer Group

Website

Illustratie mensen

Mensen die slokdarmkanker hebben (gehad)

SPKS

Patiëntenorganisatie voor mensen met maag- of slokdarmkanker

Website

Logo wereld kanker onderzoek fonds

Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2022