Behandeling van slokdarmkanker per stadium

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De behandeling die je voor slokdarmkanker krijgt, hangt onder andere af van het stadium. Met stadium bedoelen we hoe ver de ziekte is. Bekijk welke behandelingen mogelijk zijn bij jouw stadium slokdarmkanker.

Op deze pagina lees je deze informatie:

Weet je het stadium van jouw slokdarmkanker niet? Je kunt dit navragen bij je arts. Het staat ook in je patiëntendossier. Of bekijk alle behandelingen bij slokdarmkanker.

Behandeling van slokdarmkanker stadium 1

Bij slokdarmkanker stadium 1 zit de tumor alleen nog in de binnenste laag van de slokdarm. Dan is het soms mogelijk om de kankercellen weg te halen via een gastroscopie. Dit heet ook wel een endoscopische behandeling.

Behandeling van slokdarmkanker stadium 2 en 3

In slokdarmkanker stadium 2 en 3 zijn er nog geen uitzaaiingen op afstand. Meestal krijg je dan behandelingen om de slokdarmkanker te genezen. Dit heten ook wel curatieve behandelingen. De behandeling bestaat meestal uit chemoradiatie en daarna een operatie. Soms krijg je hierna nog immunotherapie.

Behandeling van uitgezaaide slokdarmkanker (stadium 4)

Slokdarmkanker wordt vaak pas ontdekt als er al uitzaaiingen op afstand zijn. Je kunt dan niet meer genezen. Je kunt vaak nog wel een behandelingen krijgen om de klachten te verminderen en de ziekte te remmen. Dit heet een palliatieve behandeling.

Afhankelijk van je klachten, je wensen en de plek van de uitzaaiingen zijn er meerdere opties voor behandeling. Als het eten en drinken niet goed zakt, is bestraling van de slokdarm mogelijk of een stent (voedingsbuisje) in je slokdarm.

Ook chemotherapie, immunotherapie en doelgerichte therapie zijn mogelijk met als doel om je leven te verlengen en je klachten te verminderen. Je internist-oncoloog bespreekt deze opties met je.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

logo DUCG

DUCG

Dutch Upper GI Cancer Group

Website

Illustratie mensen

Mensen die slokdarmkanker hebben (gehad)

SPKS

Patiëntenorganisatie voor mensen met maag- of slokdarmkanker

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2022