Informatie over de slokdarm

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De slokdarm zit tussen de keel en de maag. Als je eten doorslikt, glijdt het via je slokdarm je maag in. De slokdarm is ongeveer 25 centimeter lang. De medische naam voor de slokdarm is oesofagus.

Lees op deze pagina over:

Waar ligt de slokdarm?

De slokdarm ligt voor het grootste deel in je borstholte. De luchtpijp ligt ervoor. Ook de wervelkolom, het hart en de maag liggen in de buurt van de slokdarm. Langs de slokdarm lopen bloedvaten en lymfevaten.

Zijaanzicht van de slokdarm

Wat is de functie van de slokdarm?

Als je eten doorslikt, komt het in je slokdarm terecht. Via de slokdarm gaat het voedsel naar de maag. Voor een deel gaat dat vanzelf, door de zwaartekracht. De rest doet de slokdarm. Doordat de spieren in de slokdarmwand zich samentrekken, zakt het eten naar de maag.

Onder in de slokdarm zit een sluitspier. Die heet de onderste slokdarmsfincter. De sluitspier opent zich zodra het voedsel daar is. Het eten komt zo in de maag terecht. Daarna sluit de sluitspier zich weer. Zo komt er niets vanuit je maag weer terug de slokdarm in.

De spieren van de slokdarm

De opbouw van de slokdarm

De slokdarm bestaat uit meerdere lagen weefsel. De binnenste laag heet de slijmvlieslaag. Die slijmvlieslaag komt in direct contact met het voedsel. Door het slijm kan eten en drinken makkelijker door de slokdarm. Slokdarmkanker ontstaat vanuit de slijmvlieslaag.

Dwarsdoorsnede van de slokdarm

Soorten slokdarmkanker

Er zijn 2 veelvoorkomende soorten slokdarmkanker: plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom van de slokdarm. Ze ontstaan uit andere cellen in de slokdarm.

Plaveiselcelcarcinoom van de slokdarm

Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat in de plaveiselcellen van de slokdarm. Dit zijn platte cellen die de slokdarm aan de binnenkant bedekken. Meestal ontstaat een plaveiselcelcarcinoom in het bovenste en middelste deel van de slokdarm.

Adenocarcinoom van de slokdarm

Een adenocarcinoom ontstaat uit een ander celtype. Een adenocarcinoom komt vooral voor in het onderste gedeelte van de slokdarm, bij de overgang naar de maag.

Een adenocarcinoom van de slokdarm ontstaat vaak uit een Barrett-slokdarm.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

logo DUCG

DUCG

Dutch Upper GI Cancer Group

Website

Illustratie mensen

Mensen die slokdarmkanker hebben (gehad)

SPKS

Patiƫntenorganisatie voor mensen met maag- of slokdarmkanker

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2022