Wat is…?

Peniskanker

Opslaan

Peniskanker is kanker van de huidcellen van de penis. Peniskanker is een zeldzame vorm van kanker. In Nederland krijgen ongeveer 120 mannen per jaar peniskanker.

Bij peniskanker begint de tumor te groeien aan de binnenkant van de voorhuid. De meeste mannen met peniskanker hebben al langere tijd last van een voorhuid die niet terugtrokken kan worden. Lees wat andere symptomen van peniskanker kunnen zijn.

Groeiwijze peniskanker

Wordt een kwaadaardige penistumor groter, dan kan deze door de verschillende lagen van de voorhuid of de eikel groeien. Hoe verder de tumor het weefsel in groeit, des te groter het risico dat er kankercellen losraken. Die kunnen zich in het lichaam verspreiden en uitgroeien tot nieuwe tumoren. Dit zijn uitzaaiingen.

Misverstanden

Peniskanker wordt niet veroorzaakt door zelfbevrediging (masturbatie) of door andere seksuele activiteiten. Peniskanker is ook geen geslachtsziekte. Wel is er een verband met het seksueel overdraagbare humane papilloma virus (HPV).

HPV kan door geslachtsverkeer worden overgebracht. Er bestaan veel verschillende soorten HPV. Een klein aantal van deze soorten geeft een verhoogd risico op peniskanker.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: november 2015

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Groot-Vink, B.M. (verpleegkundig specialist), Prof. dr. Horenblas, S. (chirurg-oncoloog, uroloog), Prof. dr. Incrocci, L. (radiotherapeut)