Wat is…?

De penis

Opslaan

Penis

Penis

De penis, balzak en de prostaat vormen samen de mannelijke geslachtsorganen. De penis wordt gebruikt om mee te plassen en bij seksuele activiteiten.

In de penis zitten 3 zwellichamen. Deze zwellen op als een man seksueel opgewonden raakt. Aan het uiteinde van de penis zit de eikel. De eikel is een onderdeel van 1 van de zwellichamen. De eikel is zeer gevoelig en belangrijk voor het krijgen van een orgasme.

De voorhuid is een losse huidflap die de eikel beschermt. Normaal gesproken kan de voorhuid zo ver naar achteren geschoven worden, dat de eikel geheel te zien is. In de loop der jaren krijgen sommige mannen last van een te strakke voorhuid. Om dit probleem te verhelpen kunnen mannen geopereerd worden. Daarbij kan de arts een verwijdingplastiek doen. En soms is een volledige verwijdering van de voorhuid nodig. Dit heet besnijdenis of circumcisie.

De plasbuis mondt in de eikel uit. De plasbuis heeft een dubbele functie: tijdens het plassen komt er urine uit de plasbuis en tijdens een orgasme sperma.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: oktober 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Groot-Vink, B.M. (verpleegkundig specialist), Prof. dr. Horenblas, S. (chirurg-oncoloog, uroloog), Prof. dr. Incrocci, L. (radiotherapeut)