Amputatie van de penis

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij grote tumoren moet de arts een deel of soms zelfs de hele penis verwijderen. De uroloog verwijdert dan de eikel en een deel van de schacht. Dit kan heel heftig zijn. Vraag je uroloog van tevoren goed wat de gevolgen zijn van de operatie. Vraag hem of haar ook of een hersteloperatie mogelijk is.

Amputatie van een deel van de penis 

Is de tumor doorgegroeid tot in het zwellichaam (stadium T3)? Dan moet de uroloog een deel van de penis weghalen. Hij of zij verwijdert dan het deel waar de tumor in zit. De medische naam voor deze operatie is partiële penectomie.

Is de penis na de operatie nog lang genoeg om te kunnen plassen? Dan hoeft de uroloog de plasbuis niet om te leiden. 

Na de operatie heb je een katheter nodig om de urine af te voeren. Dit is een plastic slangetje. De uroloog brengt dat tijdens de operatie in de blaas. Een zakje aan het eind van de katheter vangt de urine op. Meestal heb je de katheter de dag na de operatie niet meer nodig. 

Gevolgen verwijderen deel van je penis

Na een amputatie van een deel van je penis is het mogelijk dat de penis anders werkt. Je hebt nog een opening in het midden aan het einde van de urinebuis, waardoor je kunt plassen. Vaak is de plasstraal anders. Daardoor heb je soms een hulpmiddel nodig (een plastuit) om staand te kunnen plassen. Of je moet vanaf dat moment zittend plassen. 

Ook kan het gevoel in je penis anders zijn. Dat merk je bij het vrijen. De meeste mannen kunnen na een amputatie van een deel van de penis nog wel een erectie en een orgasme krijgen.

Amputatie van de hele penis

Soms is het nodig om de hele penis te verwijderen. Bijvoorbeeld als de tumor tot dichtbij het bekken groeit. Dit heet een totale penisamputatie (penectomie). Na een totale amputatie heb je een litteken op de plek waar de penis zat. 

De uroloog maakt een omleiding voor de plasbuis. Dit heet een perineostoma. Hierdoor komt er een uitgang voor de plasbuis tussen de balzak en de anus (het perineum). Je kunt je plas normaal ophouden, maar je moet wel zittend plassen. Ook na een totale penisamputatie kunnen sommige mannen nog een orgasme krijgen.

Complicaties

Een operatie brengt altijd risico’s met zich mee. Je kunt een bloeding krijgen of de wond kan gaan ontsteken. Neem in dat geval altijd contact op met je huisarts, of direct met het ziekenhuis.

Na een amputatie van (een deel van) de eikel kun je problemen krijgen bij het plassen. Soms kan het nieuwe plasgaatje dicht gaan zitten, of kan er een sproeistraal ontstaan. Dit kan vervelend zijn, maar is meestal met hulpmiddelen zoals een plastuit te verbeteren. 

Na een totale amputatie legt de uroloog vaak een perineostoma aan. Dat is een omleiding van de plasbuis naar onder de balzak. De belangrijkste complicatie hierbij is dat het nieuwe gaatje uiteindelijk kan gaan dichtgroeien. Als de plasstraal steeds zwakker wordt, neem dan contact op met je uroloog.

Lees verder over de gevolgen van peniskanker. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bin Kroon

Dr. Bin K. Kroon

Uroloog, Rijnstate

LinkedIn

Uroloog dr. Oscar R. Brouwer

Dr. Oscar R. Brouwer

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Arts-onderzoeker Hielke-Martijn de Vries

Hielke-Martijn de Vries, MSc.

Arts-onderzoeker, Antoni van Leeuwenhoek

Illustratie mannen

Mannen die peniskanker hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2020