Chemotherapie bij peniskanker

Opslaan

Chemotherapie werkt bij peniskanker vaak minder goed dan bij sommige andere soorten kanker. Ook kan het veel bijwerkingen geven. Daarom is chemotherapie meestal niet de eerste keus bij peniskanker.

Voor de operatie

Soms krijg je chemotherapie voor een operatie. Bijvoorbeeld wanneer de tumor te groot is om met een operatie te kunnen verwijderen. Of als er al uitgebreide uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn. Als de ziekte hier goed op reageert en minder wordt, kun je soms nog een operatie krijgen. Het is niet precies duidelijk welke patiënten hier voordeel van hebben, daarom doen artsen hier nu wereldwijd onderzoek naar.

Na de operatie

Heb je een lymfeklieroperatie gehad en waren er meerdere uitzaaiingen (tot in het bekken)? Dan kun je soms ook chemotherapie na de operatie krijgen. Ook hiervan is nog niet precies duidelijk voor wie dit goed werkt. Vraag je arts om meer informatie.

Palliatieve behandeling

Wanneer je te veel uitzaaiingen in de lymfeklieren of in andere organen hebt, kun je helaas niet meer genezen. Vaak kun je dan nog wel chemotherapie krijgen. De bedoeling is dan dat de chemotherapie de ziekte remt of je klachten vermindert. Dit heet een palliatieve behandeling.

Bijwerkingen van chemotherapie bij peniskanker

Chemotherapie voor peniskanker kan veel bijwerkingen geven. Het is daarom belangrijk de voor- en nadelen van chemotherapie goed tegen elkaar af te wegen. 

Bespreek de bijwerkingen goed met de arts en beslis dan samen of je voor chemotherapie kiest.

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Joris Hage, Dr. Oscar Brouwer, Ervaringsdeskundigen met peniskanker, Hielke-Martijn de Vries, MSc.