Fluorescentie angiografie bij oogkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Fluorescentie angiografie (FAG) is een aanvullend oogonderzoek. Bij dit onderzoek maakt de arts contrastfoto’s van de bloedvaten in het netvlies van het oog.

Een uur voor het onderzoek krijg je oogdruppels. Hierdoor wordt de pupil groter.

Hoe gaat het onderzoek

Tijdens dit onderzoek zit je voor een camera, met je hoofd in een kinsteun. De arts maakt foto's van beide ogen. Daarna krijg je een kleurstof in je arm of hand gespoten. De kleurstof verspreidt zich via de bloedvaten door het lichaam en komt ook in je ogen terecht. Deze kleurstof bevat fluorescerend materiaal. Dat zorgt ervoor dat de bloedvaten in het netvlies oplichten op de foto.

Soms spuit de arts nog een tweede kleurstof in. Dit gebeurt om de diepere vaten in beeld te krijgen (van het vaatvlies).

De arts maakt een reeks foto’s van je ogen. Dit gebeurt met een speciale fotocamera met flitslicht. Op de foto’s worden eventuele afwijkingen in de bloedvaten van het netvlies zichtbaar. Bij een verdenking op een uveatumor kijkt de arts vooral naar de kenmerken van de tumor in het oog: zijn er eigen vaten en is er lekkage over de tumor?

Bijwerkingen van het onderzoek

De kleurstof komt in alle bloedvaten van het lichaam, ook in de vaten van de huid. Je huid heeft hierdoor een aantal uren een gele kleur. Ook het oogwit kan geel worden. Je plast de kleurstof vanzelf weer uit. Hierdoor is de urine een dag donkeroranje van kleur.

Na de injectie met kleurstof kun je misselijk worden. Na de injectie met kleurstof kun je korte tijd misselijk zijn.

Heel soms krijgt iemand een allergische reactie na de injectie.

Door de verwijde pupil en het felle licht van de camera kun je na het onderzoek wazig zien en ben je gevoeliger voor zonlicht. Een zonnebril kan prettig zijn. Je kunt beter niet aan het verkeer deelnemen. Na enkele uren zie je weer normaal.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Ellen Kaiteijn

Dr. Ellen Kapiteijn

Internist-oncoloog, LUMC

LinkedIn

Foto Marina Marinkovic

Dr. Marina Marinkovic

Oogarts, LUMC

Tumor Focusgroep Melanoom

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding

Laatste update: januari 2021