Informatie over het oog

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Het oog bestaat uit verschillende lagen. Van buiten naar binnen zijn dit: de harde oogrok, het vaatvlies en het netvlies. De harde oogrok loopt naar voren door in het hoornvlies.

Aan de voorkant van het oog gaat het vaatvlies over in de iris. Aan de rand van het vaatvlies zit het straalvormig lichaam. Het is verbonden met de lens. In de ruimte tussen de ooglens en het netvlies zit het glasvocht.  De oogzenuw loopt vanaf de achterkant van de oogbol naar de hersenen. 

Delen van het oog

Onderdelen van het oog

Lees verder over verschillende onderdelen van het oog:

De oogrok

De buitenste laag van het oog heet de harde oogrok. Deze laag geeft het oog stevigheid. De harde oogrok is wit en loopt naar voren door in een ander doorzichtig deel van het oog. Dit is het hoornvlies.

Over het oogwit ligt een slijmvlies (ook wel: bindvlies of conjunctiva). Dit slijmvlies vormt een verbinding tussen het oog en de binnenkant van de oogleden. Het beschermt het oog tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast zorgt het ervoor dat tijdens het knipperen traanvocht over het oog wordt verdeeld.

Het vaatvlies

De tweede laag van het oog is het vaatvlies. Het vaatvlies heeft veel bloedvaten. Aan de voorkant van het oog gaat het vaatvlies over in de iris. Dit is de gekleurde ring in je oog. De pupil is een kleine, ronde, zwarte opening in de iris.

Aan de rand van het vaatvlies zit het straalvormig lichaam, het corpus ciliare. Het is verbonden met de lens. De lens wordt hol (plat) als je in de verte kijkt en bol (rond) als je dichtbij kijkt.

De iris, het straalvormig lichaam en het vaatvlies vormen samen de uvea. Een melanoom in dit gebied heet een uveamelanoom.

Het netvlies

De derde laag van het oog is het netvlies. In het netvlies zitten cellen die seintjes aan de hersenen doorgeven. Hierdoor kun je zien.

Het glasvocht

In de ruimte tussen de ooglens en het netvlies zit een soort gelei: het glasvocht. Een andere naam voor glasvocht is glasachtig lichaam.
Het glasvocht bestaat voor het grootste deel uit water. Ook zitten er vezels in die zorgen voor elasticiteit en stevigheid. 

Het glasvocht vult het oog en laat het licht door, dat via de lens op het netvlies valt.

De oogzenuw

De oogzenuw loopt vanaf de achterkant van de oogbol naar de hersenen. De plek waar de zenuwvezels het oog verlaten heet de blinde vlek. De oogzenuw zorgt ervoor dat de informatie van de ogen naar het 'ziencentrum' in de hersenen wordt gestuurd.

De oogleden

Ieder oog heeft 2 oogleden: een boven- en een onderooglid. De oogleden beschermen het oog tegen invloeden van buitenaf, zoals fel licht, vuil en voorwerpen die op ons af komen. Als we knipperen, verspreiden de oogleden een dun laagje traanvocht (traanfilm). Hierdoor blijft het oog vochtig en schoon.

De oogkas

De ogen liggen in de oogkassen. Dit zijn 2 openingen aan de voorkant van de schedel. Door de oogkas heen lopen oogspieren, zenuwen en bloedvaten.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Dion Paridaens

Oogarts, Het Oogziekenhuis Rotterdam

Foto Emine Kilic

Dr. Emine Kilic

Oogarts, Erasmus MC

LinkedIn

Foto Gijsbert Hötte

Drs. Gijsbert Hötte

Oogarts, Het Oogziekenhuis Rotterdam

illustratie-arts-man

Drs. Ronald de Keizer

Oogarts, Het Oogziekenhuis Rotterdam

Illustratie mensen

Mensen die oogkanker hebben (gehad)

Oogheelkundig Oncologie Overleg

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2020