Veranderingen in het uiterlijk bij neuskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Door neuskanker en de behandeling ervan kan je uiterlijk veranderen. De operatie aan de neus kan de vorm van je gezicht veranderen. Dit kan invloed hebben op je zelfbeeld, en op je dagelijks leven.

Littekens in het gezicht

Na de operatie en de bestraling kun je littekens krijgen. Het litteken valt meestal niet op, omdat de arts vaak een snee kan maken in de plooi van de neus of wang.

Het litteken kan wel pijn doen en jeuken. De littekens kunnen ook dikker en harder worden, of aan de onderste huidlaag gaan vastkleven. Een huidtherapeut kan helpen om het litteken meer soepel te maken.

Neusprothese

Bij een grote operatie aan de neus moet de arts soms ook een stuk van de neus zelf weghalen. Hierdoor kan de vorm van je neus na de operatie anders zijn. Heel soms is het nodig de hele neus weg te halen.

Met een neusprothese kun je er zoveel mogelijk hetzelfde uitzien als voor de operatie. Een neusprothese is een neus van kunststof, of van siliconen. Een speciale prothesemaker maakt een neus die past bij de vorm en kleur van je gezicht.

Er zijn 2 manieren om de prothese op je gezicht te zetten:

  • Met schroeven in het bot en magneetjes in de prothese zelf. Je kunt de kunstneus dan zelf opzetten, en weer afdoen.
  • Met medicinale lijm. De neus zit dan vast.

Met de prothesemaker bespreek je wat voor jou het meest geschikt is.

Omgaan met veranderingen in je uiterlijk
Veranderingen in je uiterlijk kunnen je onzeker, verdrietig, angstig of boos maken. Het kan ook van invloed zijn op je sociale leven. Je kunt je bijvoorbeeld schamen of bang zijn om in contact te komen met andere mensen.

Een maatschappelijk werker of een psycholoog kan je helpen om dit te verbeteren. Je arts kan je doorverwijzen, maar je kunt hier ook zelf om vragen.

Ook contact met lotgenoten kan je helpen. Zij begrijpen je situatie. Erover praten kan opluchten. Lotgenoten vind je via de patiëntenorganisatie HOOFD-HALS  en via de ervaringen van anderen op kanker.nl.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Jan Wedman

Keel-neus-oorarts, UMCG

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die neuskanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Foto Dirk Kunst

Prof. dr. Dirk Kunst

Keel-neus-oorarts / schedelbasischirurg, Radboudumc en MUMC+

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021