Operatie aan de lymfeklieren bij neuskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Neuskanker kan uitzaaien naar de lymfeklieren in de hals. Is dit het geval, dan kan de arts de halsklieren verwijderen. Dit heet een halsklierdissectie. Hoeveel halsklieren de arts weghaalt, hangt af van het aantal uitzaaiingen en de precieze plaats ervan.

Hoe gaat het verwijderen van de halsklieren?

De halsklierdissectie gebeurt meestal tijdens de operatie van de tumor in de neus. De arts kan de lymfeklieren aan 1 kant van de hals weghalen (links of rechts), of aan allebei de kanten. Dit hangt af van de plek en grootte van de neuskanker.

De lymfeklieren in de hals

De lymfeklieren in de hals lopen van het kaakgebied tot aan de sleutelbeenderen en het borstbeen.

Onderzoek na de halsklierdissectie

Na de operatie onderzoekt een patholoog de verwijderde lymfeklieren in het laboratorium. De uitslag van het onderzoek geeft aan in welke lymfeklier(en) kankercellen zitten.

Dit zegt iets over het stadium van de ziekte. Ook is het belangrijke informatie bij de keuze voor de verdere behandeling. Bijvoorbeeld of aanvullende bestraling nodig is.

Gevolgen van de operatie aan de halsklieren

Na de operatie aan de lymfeklieren kun je verschillende klachten krijgen. Zoals een stijve of pijnlijke schouder. Ook kan de huid in de hals of oorlel gevoelloos worden. Soms kan het gevoel weer terugkomen, maar dat gebeurt niet altijd.

Nadat de lymfeklieren zijn verwijderd, kan het lymfevocht niet goed wegstromen uit het hoofd. Het lymfevocht hoopt dan op. Hierdoor ontstaat een zwelling in het gezicht en/of de hals. Dit heet lymfoedeem. Lees verder over lymfoedeem bij neuskanker.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Jan Wedman

Keel-neus-oorarts, UMCG

illustratie-ervaringsdeskundigen-mensen

Mensen die neuskanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Foto Dirk Kunst

Prof. dr. Dirk Kunst

Keel-neus-oorarts / schedelbasischirurg, Radboudumc en MUMC+

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2021